Denník N

Vedecky na opicu

Nie, nejdeme loviť gorily. (Hoci tie slovenské už mali dávno sedieť za mrežami). Ideme sa pozrieť na to, ako proti legendárne nepríjemnej opici rozumne a hlavne účinne bojovať. Vedecky, samozrejme.

Okrem dvoch extrémnych skupín – zarytých abstinentov a notorických alkoholikov – každému normálnemu človeku sa aspoň raz v živote (ne)chtiac prihodí, že to napriek všetkému s alkoholom trošku (viac) preženie. Nuž, nie je to nič slávne a už vôbec nie chvályhodné, ale nad rozliatym mokom je beztak zbytočné plakať. A obzvlášť v tej delikátnej situácii, kedy je naozaj každá dobrá rada dobrá. Všimnite si dôraz na slovo dobrá. Nie náhodou. V  konzumnej populácii totiž koluje obrovské množstvo (ne)zaručených receptov a nezištných rád, ako z toho čo najrýchlejšie vyviaznuť s minimálnymi stratami. Žiaľ, mnoho z nich je síce všeobecne známych, ale o to menej účinných. Ako to už totiž s tradíciami býva, občania si ich síce ochotne odovzdávajú, avšak mnohokrát bez toho, aby nad nimi čo i len chvíľu pouvažovali. O serióznom testovaní ani nehovoriac. (Svoje v tom nepochybne zohráva aj skrytá, ale o to radostnejšia škodoradosť. Veď keď to nefungovalo mne, tak nech si to užije aj niekto ďalší). Tak sa teda pozrime bližšie na tie notoricky (sic!) najpoužívanejšie protiopičie techniky a pokúsme sa oddeliť zrno od pliev. Vedecky, samozrejme.

Kávu nepite

Napriek všeobecne rozšírenému mýtu, že káva je fundamentálny „vyprošťovák“, opak je pravdou. Kofeín síce na chvíľu prebudí postihnutého z letargie, ale vzhľadom na  močopudné vlastnosti kávy bude zalkoholizované telo ešte viac trpieť dehydratáciou. Čiže namiesto silného turka si dajte radšej kvalitnú minerálku. Vyriešite dva problémy naraz – doplníte nielen prepotrebnú vodu, ale zároveň aj chýbajúce minerály (sodík, draslík, horčík).

Vývar pomôže

Koncentrovaný mäsový vývar – a vôbec to nemusí byť len otrepaná slepačia polievka – obsahuje slušné množstvo už spomínaných prvkov, ktoré sú nutné pre opätovné dosiahnutie fyziologickej hladiny elektrolytov. Vegetariáni respektíve vyberaví všežravci môžu s dôverou siahnuť po iónových nápojoch. (Nie, Redbull to naozaj nie je). V stave extrémnej núdze alternatívne poslúži aj pohár mierne slanej vody. No dobre, tak si do nej ešte pridajte lyžicu cukru.

Vajcia detoxikujú

Tak aby som tie sliepky rehabilitoval: ich vajcia  (konkrétne žĺtok) obsahujú aminokyselinu cysteín, ktorá pomáha likvidovať toxický acetaldehyd. Nie, ten ste naozaj nepili, ale jeho rodičovskú molekulu asi až príliš, keď toto čítate. (Telo sa totiž zbavuje etanolu tak, že ho oxiduje na acetaldehyd a práve ten je zodpovedný za dôverne známe nepríjemné prejavy opice). Čiže dať si po nezvládnutom žúre na raňajky vajcia na mäkko, volské oko alebo trebárs omeletu je vskutku triezvy nápad. 

Nemiešanie nepomôže

Iste, pokiaľ človek nadmerne konzumuje iba jeden druh alkoholu, má o niečo väčšiu šancu, že na druhý deň bude menej rozbitý, ako nešťastník, čo sa prepil cez celý nápojový lístok. Ale zle bude garantovane obom. Na druhej strane ale čiastočne platí, že čím menej rôznych tekutých molekúl konzument pomieša, tým skôr sa z toho dostane. Fyzické mizerére totiž väčšinou spôsobuje kombinácia etanolu a ďalších zlúčenín (aldehydov, ketónov, esterov, atď.), ktoré sú však spoluprítomné hlavne v zmesných dryákoch – pive, víne a whisky – na rozdiel od „čistého“ tvrdého alkoholu, akým je vodka alebo gin. Nuž, a o kategórii lepkavých hnusov typu griotka, vermut či malibu sa tu radšej ani nebudem zmieňovať, nakoľko ide o garantovaný bolehlav par excellence.

Kamarát B-komplex

Naozaj, tá malá hnedá pilulka dokáže s opicou celkom slušne zatočiť. V prvom rade preto, že nadmerný príjem alkoholu spoľahlivo likviduje všetky dostupné zásoby vitamínov B v tele. Tie sú však nevyhnutné pre mnohé kľúčové fyziologické pochody. Nuž a pri opici je bezkonkurenčne najužitočnejší z nich vitamín B1 (tiamín). Zabraňuje totiž nahromadeniu jednej konkrétnej zlúčeniny (glutarátu) v mozgu, ktorej sa tiež pripisuje zodpovednosť za úporné bolesti hlavy po alkoholickom záťahu.

Zjedzte mastné

Samozrejme predtým, ako sa do alkoholu s vervou pustíte. Mastné kyseliny a ich deriváty totiž spomaľujú vstrebávanie alkoholu z tráviaceho traktu do krvi a konzument má tak väčšiu šancu zostať triezvy.

Dajte si džúsik

Konkrétne z ázijskej hrušky nashi (Pyrus pyrifolia). Nedávno sa totiž zistilo, že púhe dva deci tohto nápoja vypitého pred samotným chlastaním významne znižujú riziko vzniku opice nasledujúci deň.

Triezvo rátajte

Sedemdesiatkilový konzument s normálne fungujúcou pečeňou dokáže spracovať 7 až 14 gramov čistého etanolu za hodinu. Toto množstvo zhruba zodpovedá jednému pivu, dvom deci vína alebo poldeci tvrdého. Ešte raz: za hodinu.

(Ilustračné foto: http://sites.psu.edu/siowfa15/wp-content/uploads/sites/29639/2015/09/hangover-stu.jpg)

Teraz najčítanejšie