Denník N

Veľká noc môže byť veľká aj pre neveriaceho

O tom, že základné piliere ľudskosti majú byť v každom z nás.

Mali ste, alebo máte, okolo seba kamaráta, blízkeho, manžela, manželku, súrodenca, proste takú tú pravú spriaznenú dušu, ktorá je vždy po pravici, keď sa v živote nedarí a ktorá vždy prvá stojí pred vami a podáva ruku s gratuláciou k životnému úspechu? Existuje niekto, koho z celého srdca milujete a on miluje vás?

Verím že áno. Dúfam, že každý jeden z nás má v živote niekoho, kto je pri každom našom úspechu, sklamaní, úsmeve, slze, páde aj povýšení.

A teraz si predstavte, že by táto naša spriaznená duša mala zázračné schopnosti. Predstavte si, že by dotykom ruky mohla uzdravovať chorých. Alebo že by mohla premieňať rôzne veci v iné. Vedela by slovom povolať z hrobu späť našich zosnulých kamarátov a takisto by vedela z mála nakŕmiť mnohých. Alebo že by sa vznášala po vode. Že by nám svojim životným dielom darovala večnosť v raji, kde bude len radosť, tolerancia, spravodlivosť, úsmev, láska, úcta k blížnym a vzájomná pomoc. Predstavte si, že by bola tou najväčšou láskou sveta, ktorá v sebe zhŕňa neutíchajúcu empatiu a starostlivosť.

No a teraz si skúste predstaviť, že táto vaša spriaznená duša tragicky a bolestivo umrie. Že sa jedného dňa zobudíte a uvidíte ju visieť na drevenom kríži. Tú obrovskú lásku, vaše druhé ja, polovicu seba. Človek, ktorý sa vždy vedel obetovať za druhých a pokojne aj znášať vaše vlastné zlyhania a brať zodpovednosť na seba. Nekonečná pomoc, ochota, barla života je zrazu preč a vy padáte, lebo vás nemá kto podoprieť.

A, nakoniec, si predstavte, že žijete v ideálnom svete a po troch dňoch zistíte, že celé toto bol iba nechutný sen a že predsa nemôže existovať sila, žiadna mocnosť, ktorá vám spriaznenú dušu zoberie. Kameň je odvalený a na ceste od hrobu sa zrazu pri vás pristaví ona. Láska, pomoc, tolerancia, úcta, spravodlivosť. Lekár, radca, vykupiteľ od zlého. Tá predstava kráľovského sveta, kde smrť neexistuje a dobro vždy vyhrá nad zlom a ľsťou je krásna.

Áno, presne o tom je aj tohtoročná Veľká noc. Tak, ako každá iná. Vždy inokedy, vždy v inom kontexte, ale predsa vždy taká istá. Sviatok, ktorý je plný kontrastov. Na začiatku nám ukazuje na zreteľ osobu Božieho Syna, ktorý chodí tri roky po svätej zemi, aby roznášal semienka nebeského kráľovstva po zemi. Ukazuje svoje mocné a predivné skutky, ktoré nás nemôžu nechať chladnými a dokazujú, že naozaj Syn Boží je tento. No „hrať“ sa v očiach mocných na ešte mocnejšieho je tŕňom v oku pre vladárov a preto im je jasné, že konkurenciu treba odstrániť. Nepochopili, že predivný Radca a mocný Pán nie je ich politická konkurencia, ale empatická spása pre nás všetkých.

Avšak aby sa naplnilo Písmo, tak ten, ktorý bol (a stále je) tak úžasný, naša spriaznená duša, čistý Syn Boží jedným skutkom dokázal, že všetko to, o čom hovoril na Zemi a čo nám tu v drobnôstkach predstavoval, má v pláne aj dokonať a nenechá nás tu zomrieť hriechom. Aký je to už len paradox, keď krištáľová čistota a lesknúce sa dobro sa nechá ponížiť a v bolestnej smrti sa obetuje za všetkú nečistotu. Je to kráľovský paradox, tak sa chová ozajstný Kráľ, Syn Boží.

No aby tých paradoxov nebolo málo, tak veľkonočné sviatky nekončia smutnou beznádejou. Sú tu aj tento rok, v dobe skazy ľudskej morálky, rastúceho hnevu a intolerancie medzi rasami, národnostnými menšinami, náboženskými skupinami, sexuálnymi menšinami, narastajúceho extrémizmu, ktorý v sebe skrýva základné nepochopenie božieho vykupiteľského diela. Veľká noc končí radostným pohľadom na prázdny hrob. Láska nezomrela. Jedenáste prikázanie – lásku nezabiješ. Láska nás očistila.

Veľká noc môže byť veľká aj pre nekresťana a neveriaceho. A to by mal byť základný odkaz z tohto predĺženého víkendu aj pre tých, ktorí nechcú prijať Ježiša ako zosobnenie najväčšej lásky, dobra, obety a vykúpenia. Nech si ateista z Veľkej noci vezme presvedčenie, že nič na svete nikdy nemôže zničiť základné piliere ľudskej existencie: lásku, pomoc druhým, odpúšťanie, toleranciu, spravodlivosť.

Všade tam, kde sa stretne viacero ľudí a či už je to v rodine, v škole, práci, v meste, v krajine, všade tam, kde bude vládnuť základný odkaz veľkonočných sviatkov, ktorý má v svojom centre nehynúce dobro, všade tam sa budeme mať spoločne dobre. A všade tam budeme vedieť bojovať proti zlu. Všade tam dostane heslo „Za Boha a za národ“ svoju pravú tvár. Obetujme sa aj my, robme malé skutky ústupku, na dennej báze dokazujme sami sebe aj ľuďom okolo nás, že dobro ešte nevyhynulo. Implantujme malé kúsky lásky všetkým ľuďom naokolo.

Teraz najčítanejšie