Denník N

Veľká

Všetky tieto veci brala doteraz ako samozrejmosť…

Napätie je neopúšťa, prehadzuje sa na posteli, už aj vankúš si niekoľkokrát popravila. Nič, spánok jej to neprinieslo, asi je za tým niečo iné, najskôr zmeny v jej živote. Mesiac vytrvalo svieti do izby, Andrea leží na chrbáte a pozoruje jeho odraz na stene.

Celý týždeň pociťovala akúsi nervozitu, tá so včerajším dňom pominula, dnes bola naopak úplne v pohode. Dopoludnia riešila s mamou nejaké organizačné veci, potom sa motala v kuchyni a neskôr sa stretla s priateľkou. Bola celkom uvoľnená a pokojná, zmenilo sa to, až keď vliezla do postele. Spočiatku sa zdalo, že ju čaká pohodová noc, ale teraz je všetko inak. Nedokáže si nájsť pohodlnú polohu, akoby jej aj vlastná posteľ bola malá.

Nedarí sa jej upokojiť, myšlienky jej behajú hore dole. Žeby za tým boli výčitky, prebleskne jej hlavou. Ale veď ona nič zlé nerobí, len sa dostáva do nového životného obdobia. Už sa nebude každé ráno prebúdzať vo svojej detskej izbe, ani mamine raňajky jej nebudú spríjemňovať ráno. Na celý týždeň odchádza do cudzieho sveta, jej dočasným domovom teraz bude internátna izba vo veľkom meste plnom cudzích ľudí. Ani jej obľúbený štvornohý miláčik sa jej nebude motať okolo nôh, žiadna záhradka so stromami plnými ovocia, nič z toho v meste mať nebude.

Všetky tieto veci brala doteraz ako samozrejmosť a odrazu sú preč, nechce sa jej s nimi rozlúčiť, akosi to na ňu doľahlo. Mame to hovoriť nechce, starostí má aj tak dosť, musí sa s tým vyrovnať sama, nedá sa nič robiť, už je veľká. Keď končila základnú školu, celkom sa tešila, prijímačky dopadli dobre, cesta na strednú školu bola otvorená. Týždeň pred odchodom z domu je plná rozpakov, nevyzná sa sama v sebe. V spleti myšlienok na ňu doľahne únava, perinu si potiahne vyššie, privrie oči, snáď konečne zaspí.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.