Denník N

Veríte ešte, že dobro zvíťazí?

ilustračné foto: TASR
ilustračné foto: TASR

Deti sú zväčša šťastné, lebo úprimne veria v dobro, dôverujú svojmu okoliu. Ako človek dospieva, zisťuje, že dobro vždy nevíťazí, že existuje krivda či nešťastie a niekedy môže mať zlo navrch. A postupne sa môže nedokonalému svetu prispôsobiť tak, že začne sám konať zlo, aby bol úspešnejší. Môže napríklad klamať, podplácať, kradnúť.

Zlo poškodzuje iných a teda obmedzuje ich šťastie. Ak sa šíri, začínajú ľudia čoraz viac poškodzovať seba navzájom, menej si dôverujú a v konečnom dôsledku sú menej šťastní. Ak teda človek žije v spoločnosti, kde dobro väčšinou prehráva, bude menej šťastný. Ak naopak žije tam, kde má dobro slušné šance na úspech, bude šťastnejší.

So šťastím súvisí aj úspech spoločnosti. Viac bude napredovať spoločnosť, kde sú ľudia viac šťastní a teda kde je viac dobra a vzájomnej dôvery, kde je vyšší sociálny kapitál a ľudia dokážu lepšie spolupracovať. Spoločnosti s deficitom dobra budú zaostávať.

Nešťastné sú najmä spoločnosti, kde je dobro priamo utláčané. Napríklad trestaním odvahy povedať svoj názor alebo pomenovať pravdu. Ak spoločnosť dlhodobo ničí ľudí, ktorí majú odvahu nahlas hovoriť, čo si myslia, hrozí, že stratí schopnosť rozoznávať dobro od zla a teda aj schopnosť bojovať so zlom. Ľudia budú v takej spoločnosti nešťastní, budú si menej dôverovať, budú menej spolupracovať a v konečnom dôsledku ich čaká úpadok. Typickým príkladom sú diktatúry vrátane komunizmu ale často aj autoritatívne režimy, akým je napríklad ten súčasný v Rusku.

Pre prejavy zla vo verejnom živote netreba chodiť ďaleko, máme ich dosť aj na Slovensku. Stačí spomenúť neschopnosť ponovembrových vyšetrovacích zložiek a súdov potrestať Vasila Biľaka za to, že spolu s ďalšími funkcionármi komunistickej strany pozval cudzie vojská do Československa v roku 1968. Alebo rovnakú neschopnosť pri vyšetrovaní viacerých káuz vrátane únosu ex-prezidentovho syna, harvardských fondov, kauzy Gorila, či trápenie Hedvigy Malinovej. Alebo najnovšie zavádzanie v podkladoch pre výstavbu diaľničného obchvatu Bratislavy formou PPP.

Ľudstvo má našťastie mnoho príkladov víťazstva dobra. Jedným z najsilnejších je úspech kresťanskej viery, ktorá dáva ľuďom nádej, že dobro v konečnom dôsledku zvíťazí, hoci aj až na druhom svete. Dáva im tak silu zlo znášať aj s ním bojovať. V osobe Ježiša Krista dokonca stelesňuje dobro a lásku. Odpúšťaním oslobodzuje aj tých, čo hrešili a dáva im šancu polepšiť sa a nájsť vlastné šťastie. Zlo teda skúša potláčať aj nenásilne, konaním dobra.

Aktuálne lekciu z dobra ukazujú aj Bulharsko, Švajčiarsko, Švédsko, Dánsko, alebo Holandsko, ktoré podstatne ochotnejšie než väčšina iných štátov prijímajú utečencov.

Príkladom víťazstva dobra sú aj životy Václava Havla či Marty Kubišovej, v Poľsku je to úspech hnutia Solidarita. Pre národ je dôležité, aby mal takéto príklady. Aby uveril, že za dobro sa oplatí bojovať. Čerstvým slovenským pokusom v hľadaní pravdy a hlásaní slobodného názoru je založenie Denníka N, na ktorého stránke týmto článkom otvárame INEKO blog.

Je dôležité, aby v spoločnosti žili ľudia s odvahou ísť v mene dobra aj do neistoty a horších podmienok. Slovensko potrebuje príklady víťazstva dobra. Aby sme boli v boji so zlom odvážnejší a v konečnom dôsledku aj šťastnejší a úspešnejší.

Peter Goliaš
riaditeľ INEKO

Teraz najčítanejšie

INEKO

INEKO je mimovládna nezisková organizácia, ktorá podporuje ekonomické a sociálne reformy s cieľom odstraňovať prekážky dlhodobého pozitívneho vývoja slovenskej ekonomiky a spoločnosti.