Denník N

Vianočné knižné tipy pre rok 2016

Našich kníh je príliš málo, aby ste z nich poskladali takýto stromček. A navyše je lepšie ich čítať.
Našich kníh je príliš málo, aby ste z nich poskladali takýto stromček. A navyše je lepšie ich čítať.

Rok sa s rokom stretol a toto je už môj tretí veľký vianočný výber knižných tipov, ktoré by mohli zafungovať ako vhodné vianočné darčeky. Prízvukujem, že ide o výber subjektívny, zložený iba z kníh, ktoré vydali niektoré slovenské (české) vydavateľstvá.

Rok sa s rokom stretol a toto je už môj tretí veľký vianočný výber knižných tipov, ktoré by mohli zafungovať ako vhodné vianočné darčeky. Prízvukujem, že ide o výber subjektívny, zložený iba z kníh, ktoré vydali niektoré slovenské (české) vydavateľstvá.

Aby bola kolekcia pestrejšia, zaradil som do článku aj knihy, ktoré sa možno viac listujú ako čítajú, podľa ktorých sa dá niečo chutné navariť alebo upiecť, a tiež knižky, ktoré sú primárne určené mladším čitateľským ročníkom, ale neublížia ani tým dospelým.

S mnohými knihami ste sa už mohli stretnúť na mojom blogu, niektoré sa však objavujú v tomto mojom publikačnom priestore prvýkrát.

Fakty a história

Pavel Dvořák – Lovci mamutov a tí druhí

Táto krásna kniha vyšla v reedícii po tridsiatich rokoch a mne osobne urobila veľkú radosť, hoci som ňou chcel pôvodne obšťastniť hlavne moje deti. Pavel Dvořák je veľmi sugestívny rozprávač, ktorý aj o dejinách rozpráva a píše epickým štýlom. Jeho kniha je originálnou cestou do slovenského (stredoeurópskeho) praveku, ktorú dotvárajú originálne ilustrácie Jozefa Cesnaka. Keďže od prvého vydania polygrafia výrazne pokročila, obrázky v novom vydaní pôsobia ešte živšie a farbistejšie.

Tünde Lengyelová – Život na šľachtickom dvore

Popri veľkých dejinách vojen a politiky, začal za ostatné roky našťastie stúpať aj záujem o tzv. dejiny každodennosti. Kde je dopyt, tam je aj ponuka, a je preto veľmi potešiteľné, že sa tomuto segmentu venuje už aj slovenské dejepisectvo. Z tohto súdka je aj kniha slovenskej historičky, ktorá sa zameriava na život šľachticov, a to v období raného novoveku po tzv. Moháčskej katastrofe. Boli to síce politicky ťažké časy, ale ľudia si aj vtedy žili svoje súkromné životy. Autorka sa zamerala na kapitoly bežného života šľachtických rodín, a to od hygieny, cez životný štýl, až po módu, stravovanie a voľno-časové aktivity. Čitateľ však nenazrie iba do života Thurzovcov, Esterháziovcov či Pálffyovcov, ale aj do súkromia mnohých príslušníkov nižšej šľachty, ktorí tú vyššiu napodobňovali. Veľmi hodnotná kniha, ktorá urobí radosť každému milovníkovi histórie.

Bohunka Koklesová – V tieni tretej ríše

Fotografia je niekedy silnejšie médium ako film. Môžete vidieť 100 filmových dokumentov, ich pohyblivý obsah vnímať ako vše obsiahle informácie, ale často stačí zhliadnuť iba jednu fotografiu, a okamžite máte pocit, že ste toho pochopili oveľa viac. Odporúčam vám listovať si v knihe V tieni tretej ríše a určite pochopíte ako sa pôvodne propagandistická fotografia stala s odstupom času historickým prameňom o dobe a totalite v období Slovenskej republiky (1939 – 1945). Samozrejme publikácia nie je len o fotografiách, pretože obrazy dopĺňa aj výstižný odborný textový kontext.

hannah_arendtova_eichmann_v_jeruzalemeHannah Arendtová  – Eichmann v Jeruzaleme

Kniha o súdnom procese s Eichmannom, ktorá však na Slovensku vyšla až viac ako päťdesiat rokov od jej prvého anglického vydania. Napísala ju americká autorka židovského pôvodu, ktorá sa osobne ako novinárka zúčastnila súdneho procesu v Jeruzaleme. Je to inak jedna z najzásadnejších kníh o holokauste, ktorá sa však venuje aj úvahám o podstate inštitucionalizovaného zla. Text nie je najľahší, ale vyniká obrovskou dávkou objektivity, ktorá paradoxne spôsobila autorke nemalé opovrhnutie aj v židovských kruhoch.

Krásna próza

olga_tokarczuk_pravek_a_ine_casyOlga Tokarczuk – Pravek a iné časy

Pretože táto kniha vyšla na sklonku minulého roka, do mojich minuloročných vianočných tipov sa už nezmestila. Dostáva preto divokú kartu do tohtoročného výberu, pretože tento poetický román poľskej autorky mi urobil veľkú radosť. Evokuje magický realizmus a hoci dojíma čitateľov na celom svete, podľa mňa je pochopiteľný skôr pre človeka žijúceho v strednej alebo východnej Európe. Aj preto túto prózu vrelo odporúčam čitateľom, ktorí vyhľadávajú poetiku v próze a zároveň nemajú problém s tieňom mágie v realite.

image_13332_19_v1Colm Tóibín – Brooklyn

O tejto knihe sa píše, že je na romantickú knihu až priveľmi rozvláčna, no mne osobne Tóibínov štýl celkom vyhovoval. Po knihe som siahol v súvislosti s uvedením rovnomenného filmu. Brooklyn je príbehom o hľadaní životného šťastia v novej krajine, v emigrácii, kde sa asi v každom emigrantovi bijú dva svety. Do duše čoraz viac prenikajú výhonky novej domoviny, ktoré sa musia predierať cez korene nostalgie za starou vlasťou. Je prirodzené, že to občas spôsobuje bolesť, ktorú však môže prekonať iba láska.

1644262-podvoleniMichel Houellebecq – Podvolení

Takýto román môže vzniknúť iba v prostredí s bohatou politickou kultúrou. Autorovi sa totižto na celkom reálnom podhubí podarilo vytvoriť politickú dystopiu, v ktorej predstavuje Francúzsko v roku 2022 po prezidentských voľbách, keď sa oslabená francúzska ľavica rozhodne podporiť radšej Moslimskú jednotu, len aby zabránila krajnej pravici ovládnuť prezidentské kreslo. Houellebecq je svojou politickou nekorektnosťou spätným zrkadlom európskej kultúry, ktorý si nás aj takto dovoľuje varovať pred konkrétnymi hrozbami našej civilizácie.

1480664svaty-masiarPeter Pečonka – Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny

V raných deväťdesiatych rokoch 20. storočia som sa skutočne obával o regióny južného Slovenska. Tieto obavy znásobovali aj desivé informácie o eskalácii etnického napätia na území bývalej Juhoslávie. Celú situáciu zhoršovali vzmáhajúce sa nacionalistické tendencie z oboch brehov Dunaja. Na jednej strane ľudácke reminiscencie, na druhej strane maďarský revizionizmus, a medzitým v oklieštení obyvateľstvo na národnostne zmiešanom území. Našťastie sme to ustáli, ale táto mrazivá politická dystopia slovenského autora ponúka veľmi realistický obraz stavu, keby bolo odrazu všetko inak. Sú to akési alternatívne beletrizované dejiny, ktoré až veľmi verne kopírujú algoritmy iných a skutočných etnických konfliktov.

andrei_makine_zena_ktora_cakalaAndrei Makine – Žena, ktorá čakala

Andrei Makine sa narodil v Krasnojarsku na Sibíri a ako tridsaťročný emigroval do Francúzska, kde sa prepísal až k úspešnému spisovateľstvu. V jeho prípade tak prišlo k ideálnemu spojeniu ruskej duše a francúzskej kultúry, čo je podľa mňa jedna z najideálnejších kombinácií pre krásnu literatúru. Dokazuje to aj tento román, ktorý sa vyznačuje jednoduchým štýlom, no napriek tomu tejto próze nechýba poetika. Príbeh je postavený na stretnutí dvoch ľudí, mladého sklamaného umelca z Leningradu a zrelej láskou poznačenej ženy. Tá väčšinu svojho života obetovala čakaniu na muža, ktorý sa ani po tridsiatich rokoch nevrátil z frontu. Krásny román o láske a zmysle života.

pravo na životIan McEwan – Právo na život

Britský spisovateľ Ian McEwan je autorom, ktorý disponuje schopnosťou otvárať prostredníctvom literatúry témy o konfliktoch morálky, náboženstva a rozumu. Dokazuje to aj románom Právo na život, v ktorom sa rozohráva morálno-právna dilema okolo sedemnásťročného chlapca Adama Henryho. Ten naliehavo potrebuje transfúziu krvi, no on a aj jeho rodičia odmietajú dať súhlas, pretože tento medicínsky zákrok je v rozpore s ich náboženským presvedčením Svedkov Jehovových. Próza, ktorá je z väčšej časti o podstate práva, sa v našich podmienkach číta skutočne ako sci-fi.

sjónSjón – Máni Steinn; Chlapec, ktorý nebol

Minimalistická novela z Islandu, v ktorej sa autorovi podarilo zachytiť esenciu premien tohto chladného a tajuplného ostrova. Veľmi komorný príbeh zo začiatku 20. storočia o živote šestnásťročného chlapca Mániho Steinna, ktorý sa pretĺka ako homosexuálny prostitút. Príbeh je zasadený do politicko-dejinného kontextu predmetného ostrova, ktorý sa postupne zbavuje izolacionizmu a závislosti od Dánska.


Colm Tóibín – Máriin testament

Komornou novelou je aj próza Máriin testament. Jej autorom je už v tomto výber spomínaný írsky spisovateľ Colm Tóibín. Je to príbeh Matky – Bohorodičky, v ktorom Mária vystupuje ako obyčajná žena, matka a rozprávačka v jednej osobe, zdráhajúca sa potvrdiť udalosti tak, ako sa ich snažia prezentovať „sfanatizovaní“ Kristovi nasledovníci. Tóibínov lyrický príbeh vytvára okúzľujúci portrét starnúcej Márie, žijúcej po Ježišovom ukrižovaní v Efeze. Máriin testament otvára iný pohľad na kresťanstvo a na mnohých miestach núti zamyslieť sa nad zmyslom smrti, respektíve nad obetou života v prospech náboženského presvedčenia.

Saphia Azzeddine – Bilqiss

Hoci ide o beletriu, v tejto knihe je podľa mňa obsiahnutá najkoncentrovanejšia esencia všetkého, čo vyrušuje aj liberálneho a tolerantného Európana na fundamentalistickej dogmatike islamu, a to najmä v otázke postavenia žien. Ak ste niekedy čítali Hosseiniho román Tisíc žiarivých sĺnk, tak máte predstavu, čo je základným kameňom aj tohto príbehu. Román Bilqiss však mňa osobne nadchol viac, pretože je to tiež podmanivý príbeh aj o strete kultúr, respektíve o tom, ako na seba narážajú nielen dva svety, ale najmä naše pomýlené predstavy o sebe navzájom.

lesni-lisky-obalkaKolektív autorov – Lesní lišky a další znepokojivé příběhy

Pri tejto knihe si krásne oddýchnete, ak milujete sci-fi a magický realizmus. Lesní lišky sú zbierkou fínskych poviedok, ktoré reprezentujú tzv. fínske podivno. Tento pojem charakterizuje celkom široké spektrum žánrov, od sci-fi až po magický realizmus. Antológia obsahuje sedem textov, z ktorých ma štyri dostali úplne, ostatné príjemne zaujali. Svojím spôsobom je táto zbierka unikátna aj tým, že výborný preklad z fínskeho jazyka bol v kompetencii študentov z pražskej katedry Fínskej filológie na FF Univerzity Karlovej, čo len dokazuje, že úroveň ich prekladateľskej školy je stále vysoká.

 

Reportáže a politika

cisarMartin Pollack – Americký cisár (Masový útek z Haliče)

Americký cisár je najmä o vysťahovalectve do USA (v hlavných úlohách sú aj emigranti z územia súčasného Slovenska), v ktorej autor veľmi presne a do hĺbky popísal viacrozmernosť migračných pohybov. Zameriava sa na migračnú vlnu ako na prirodzený fenomén, ktorý však vytváral aj negatívne dôsledky a priťahoval patologické konanie všetkých tých, ktorí sa na tomto spoločensko-ekonomickom procese priživovali. Pollackova kniha mapujúca 19. storočie ponúka tiež množstvo paralel so súčasnosťou, a to nie len s tzv. migračnou krízou, ale aj s trestnou činnosťou, priživujúcou sa na nešťastí chudobných ľudí (prevádzačstvo, obchod s bielym mäsom, novodobé otroctvo).

marek_vagovic_vlastnou_hlavouMarek Vagovič – Vlastnou hlavou

Novinár Marek Vagovič sleduje stranu Smer už pätnásť rokov, pričom po takto dlhom čase je pochopiteľné, že nazbieral dosť materiálu na celú knihu. Text je preto napísaný bravúrne, cítiť z neho precíznosť a vyzretosť, dokonca som presvedčený, že má našliapnuté na dnes už legendárnu knihu Mariána Leška – Mečiar a mečiarizmus. Vagovič mapuje všetky verejne známe kauzy tejto politickej strany, teda najmä tie, ktoré boli v rozpore so zodpovedným a transparentným spravovaním verejných zdrojov.

alexijevic_obalka1-335x509Svetlana Alexijevič – Vojna nemá ženskú tvár

Alexijevičovej beletrizovaná historiografia je plná citlivých, mrazivých a ľudských výpovedí sovietskych žien, ktoré prežili druhú svetovú vojnu na fronte. Nie sú to príbehy mytologizovaných sovietskych vojnových hrdinov, generálov a maršalov, ale rozprávania mnohých žien z celého bývalého ZSSR. Keďže autorka vyhľadávala predstaviteľky rozličných vojnových špecializácií, jej obraz vojny má rôznorodú tvár, pretože také boli aj pohľady preživších účastníčok bojov. Vydavateľstvo Absynt vydalo ešte ďalšie dve knihy tejto autorky. Zinkoví chlapci sú zbierkou výpovedí o vojne v Afganistane z úst sovietskych veteránov a ich matiek a Časy zo second-handu (Koniec červeného človeka) sú rozprávaním o rozpade komunistického impéria, ktoré sa začína v gorbačovovskej ére a končí pri Lukašenkových manévroch v bieloruskom Minsku.

Irena Brežná – Vlčice zo Sernovodska (Zápisky z rusko-čečenskej vojny)

Vlčice zo Sernovodska tiež nie sú ľahkým čítaním, pretože takým nie je žiadna kniha, ktorá sa zaoberá vojenskými konfliktami. Mnohé takéto knihy sú však poučné a výchovné. Patrí medzi ne aj táto zbierka reportáží z rusko-čečenskej vojny, v ktorej sa Brežná ako novinárka priamo ocitla. Autorka sa venovala rôznym aspektom vojny, pričom na viacerých miestach zanechala až veľmi dôkladné psychoanalytické profily jednotlivých aktérov vojenského konfliktu.

sachinsachRyszard Kapuściński – Šachinšach

Kniha Šachinšach je o Iráne za vlády šacha Mohameda Rezu Pahlavího. Jej autor Ryszard Kapuściński v nej s chirurgickou presnosťou popisuje opojenosť mocou tohto panovníka – diktátora, ktorého samoľúbosť, megalomanský luxusný život a najmä totalitná forma vlády, doviedla Irán krok za krokom až k islamskej revolúcii. Veľmi silná kniha o moci, ktorá provokuje revolúciu, no zároveň jej prínosom je aj to, že názorne ukazuje, aké odlišné sú predstavy Západu a Východu o demokraticky spravovanej spoločnosti, tradíciách a modernosti.

alexander_duleba_rusko_ukrajina_a_my_largeA. Duleba a T. Gális – Rusko, Ukrajina a my

V rozsiahlom knižnom rozhovore medzi publicistom Tomášom Gálisom a analytikom Alexandrom Dulebom sa čitateľ veľa dozvie o ukrajinskej kríze a konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom. Respondent však zodpovedá aj množstvo otázok orientovaných na dejiny, migračné vlny a fungovaniu štátov vo východnej Európe, a to s dôrazom na ich problematický postsovietsky vývoj, pričom z hľadiska chronológie sa mnohé odpovede dotýkajú až samotnej prítomnosti.

obalka_imperiumRyszard Kapuściński – Impérium

Táto kniha vyšla v Poľsku ešte v roku 1993. Kapuściński predtým precestoval všetkých pätnásť zväzových republík bývalého ZSSR, aby sprostredkoval všetky dojmy, ktoré ako pozorovateľ tamojšieho života zachytil. Samozrejme nevidel celé bývalé impérium, pretože sovietska ríša zaberala rozlohu viac ako 22 miliónov kilometrov štvorcových a jej suchozemská hranica bola dlhšia ako rovník. Jeho kniha reportáží je vak veľmi silným čítaním, pretože predstavuje totalitarizmus a praktiky sovietskeho imperializmu, ktorého následky sme zakúsili aj my.


Veda a príroda

Jo Boaler – Matematické cítenie

Táto kniha americkej matematičky by nás všetkých, ktorí sme sa vydali cestou humanitných vied, aby sme sa vyhli matematike, mala utešiť, ale to vlastne nie je jej primárnou úlohou. Jo Boalerová sa totižto snaží poukázať na negatívne kroky, ktoré sa v súvislosti s matematickým vzdelávaním objavujú, a to nielen v USA. Matematiku predstavuje ako krásny a kreatívny predmet, studnicu nápadov a vzťahov, ktoré môžu inšpirovať každého študenta. Tento obraz dopĺňa konkrétnymi stratégiami, názornými úlohami a príkladmi.


Tajny_zivot_stromov_prebal.inddPeter Wohlleben – Tajný život stromov

Kniha o stromoch a lesoch je v Nemecku už druhý rok na popredných priečkach najpredávanejších kníh. Keď si ju prečítate, pochopíte prečo. Wohlleben predstavuje les ako fascinujúci komplikovaný organizmus, disponujúci aj vlastnosťami, o ktorých sme si mysleli, že sú vlastné iba živočíchom a ľuďom. Po prečítaní tejto knihy som nadobudol presvedčenie, že som veľa pochopil, a hoci aj predtým som disponoval určitým proekologickým názorom, môj pozitívny postoj k stromom, lesom a jeho obyvateľom, sa ešte zosilnil.


Deti a mládež

dobsinskyslovenskerozpravkyPavol Dobšinský – Prostonárodné slovenské rozprávky (I. zväzok)

O Dobšinského rozprávkach sa vždy diskutuje ako o nevhodných pre dnešné deti, pretože sú vraj plné násilia a krvavých scén. Svojím spôsobom je to vlastne aj pochopiteľné, pretože v čase svojho vzniku neboli určené iba pre detského poslucháča. Napriek tomu si myslím, že doba už v otázke rezistencie násilia natoľko pokročila, že dnešné deti vedia jasnejšie definovať hranicu medzi realitou a fikciou. O určitú korekciu sa však rozhodlo aj vydavateľstvo, ktoré pôvodné vydanie zverilo jazykovej editorke a odborníčke na slovenské ľudové rozprávky, ktorá ho mierne upravila do súčasného jazyka, a tak aj pre dnešných detských čitateľov. Prvý zväzok obsahuje tridsaťšesť rozprávok s fantastickým, ale aj realisticko-satirickým charakterom.

Sedem minút poPatrick Ness – Sedem minút po polnoci

Hoci sa kniha zaoberá temnými témami ako je nevyliečiteľná choroba alebo smrť blízkej osoby, je prioritne určená pre deti a mládež. Ako dospelý čitateľ by som sa však tým určite nenechal odradiť, pretože kým detský čitateľ vníma najmä fantasticko-mysterióznu linku knihy, ten dospelý a vyzretý sa môže nadchýnať jej alegorickými múdrosťami. K emotívnemu čitateľskému zážitku prispievajú aj originálne ilustrácie, ktorých autorom je mladý britský ilustrátor Jim Kay.

michal-ivan-prizraky-na-devine_fullJuraj Červenák – Prízraky na Devíne

Môžem zodpovedne prehlásiť, že pri čítaní fantasy románu Juraja Červenáka s názvom Prízraky na Devíne, som si veľmi príjemne oddýchol. Je to výborná fantasy žánrovka, zasadená do slovanského prostredia, ktorá je súčasťou série Čierny Rogan, ale zároveň funguje ako samostatný román. Čierny Rogan je ako Sapkowského Zaklínač na slovenský spôsob, ktorý sa pohybuje po slovenskej mape, resp. po historických územiach ranostredovekých slovanských kniežactiev. S týmto treba začať už od raného tínedžerstva.

John Boyne – Chlapec na vrchole hory

Kniha určená mladému čitateľovi je veľmi aktuálna aj na Slovensku, keďže stále zaznamenávame vzostup extrémistických nálad u mladých ľudí. Je to príbeh chlapca, ktorý vyrastal v blízkosti Adolfa Hitlera. Ich vzájomný kontakt mal za následok zmenu chlapcových charakterových vlastností. V uniforme Hitlerjugend prestáva byť rozkošným chlapcom a mení sa na mladého nacistu. Malý tyran koná zlé skutky, veriac, že to robí pre vyššie dobro. Netajím sa presvedčením, že tzv. krásna literatúra má silu robiť človeka lepším. Chlapec na vrchole hory patrí presne do tejto kategórie.

Komiks a karikatúra

hildaLuke Pearson –  Hilda

Hilda síce vznikla pre mladšie publikum, ale nakoniec si podmanila čitateľov bez rozdielu na vek. Aj ja som si jej prvé české vydanie kúpil pre deti. Áno, predchádzajúca veta nie je gramaticky správna, ale popisuje skutočnosť. Modrovlasé dievčatko ma okúzlilo už na prvý pohľad. Jej príbeh je plný trollov, obrov, trpaslíkov a severskej fantastiky, pričom z obrázkov a komixových bubliniek sálajú humor a malé múdrosti života. V tomto čase je už na pultoch kníhkupectiev aj druhé pokračovanie s názvom Hilda se vrací.

zatopekJan Novak a  Jaromír Švejdík – Zátopek (…když nemůžeš, tak přidej)

Unikátny komiks venovaný slávnemu atlétovi Emilovi Zátopkovi, ktorý bol štvornásobným olympijským víťazom. Autorom libreta je Jan Novak a výtvarnú stránku publikácii vdýchol výtvarník Jaromír Švejdík (Jaromír 99), pričom ich komiks s názvom Zátopek, s podtitulom …když nemůžeš, tak přidej, okrem športového vzostupu športovca ilustruje aj Zátopkov príbeh odvahy, keď sa kvôli športovému kolegovi Stanislavovi Jungwirthovi vzoprel komunistickým pohlavárom a odmietol  reprezentovať Československo.

shooty_roky_fica_iiShooty – Roky Fica II. (2012 – 2016)

Toto je Shootyho štvrtá kniha karikatúr, ktorá s názvom Roky Fica II. mapuje štvorročné obdobie jeho vlády, keď strana Smer vládla úplne sama, a my všetci sme si to síce všimli, ale to iba preto, že nás to dosť obťažovalo a vyrušovalo. Napriek tomu to podľa druhej strany bolo obdobím stability a robenia dobra pre ľudí. Áno, v skutočnosti to potom z predvolebných bilbordov vyznievalo ako cynická irónia, ale určite to nebolo vôbec smiešne. Našťastie sa smiechom cez slzy môžeme zadúšať aspoň pri listovaní Shootyho knihy karikatúr a politických frkov.

Detektívky a napätie

joern_lier_horst_az_na_same_dnoJørn Lier Horst –  Až na samé dnoŠarha

Už niekoľkokrát som napísal, že knižný inšpektor Wisting (autor Jørn Lier Horst) je opakom iného nórskeho románového hrdinu, ktorým je Nesbøv Harry Hole. Ich autori sú tiež často porovnávaní, pričom v rámci týchto komparácií je Horstovi pripisovaná schopnosť zaujať čitateľov aj s menšími dávkami krvi v kriminálnom príbehu. Okrem toho je Horstov štýl písania priamočiarejší, príbeh uveriteľnejší a zameriavajúci sa skôr na samotnú psychológiu postáv. V roku 2016 vydal slovenský vydavateľ až dve detektívky z jeho desaťdielnej série o inšpektorovi Wistingovi.

per_arne_totland_o_sto_rokov_bude_vsetko_zabudnutePer Arne Totland – O sto rokov bude všetko zabudnuté

Na historicko-politických faktoch sa určite dá vystavať mnoho fiktívnych príbehov. O jeden sa vo svojom románovom debute pokúsil nórsky autor Per Arne Totland, pričom vo svojej fikcii si za hlavný motív zvolil súčasné snahy Ruska o ovládnutie severných polárnych teritórií, kde však Rusko dlhodobo naráža na prítomnosť Nórska. Veľmi aktuálny román o ruskej snahe oživovať svoju imperialistickú politiku, a to aj prostredníctvom propagandy a spravodajských hier. Vydarený debut,  kriminálka odohrávajúca sa za polárnym kruhom, ktorá sa vám pri čítaní odvíja ako napínavý politický triler.

cervenakJuraj Červenák  – Diabol v zrkadle

S výbornou precizáciou v oblasti historických kulís v detektívke pracuje aj slovenský autor Juraj Červenák. V tomto roku vyšiel už štvrtý diel z jeho série Kapitán Stein a notár Barbarič. Román Diabol v zrkadle sa tentoraz odohráva vo Viedni, kde je v ohrození samotné sídlo arcivojvodu Mateja Habsburského. Dej je zasadený do obdobia bojov medzi katolíkmi a protestantmi a spĺňa všetky atribúty výbornej detektívky. Netajím svoje nadšenie pre túto sériu a osobne som presvedčený, že presne tento typ literatúry môže osloviť akéhokoľvek slovenského čitateľa, bez rozdielu na jeho žánrové preferencie a čitateľskú skúsenosť.

Peter May – Muž z ostrova LewisŠachové figúrky

Mojou srdcovkou boli v tomto roku aj dva diely z trilógie z drsného škótskeho ostrova Lewis. Dej týchto detektívok je síce pomalší, ale zase im nechýba poetika a realistický ľudský príbeh na pozadí. Autor v každej časti trilógie poodhaľuje aj množstvo informácií z dejín škótskych Hebríd. Minulosť sa však tiahne celou trilógiou ako genealogická niť o návrate k vlastným koreňom. V tomto roku vyšli v slovenskom preklade dve časti Muž z ostrova Lewis a Šachové figúrky.

Motivácia a životný štýl

michal_truban_supportMicha Truban  – Support

Táto kniha je ako generačný manifest, ktorý je napísaný svižným a zrozumiteľným jazykom, a to nielen pre špecifické publikum z Trubanovej sociálno-ekonomickej bubliny. Naopak je to motivačno-manažérska príručka pre všetkých, ktorí sa snažia inovovať svoj pracovný, ale aj súkromný život. Z textu srší ľudskosť, ktorá inak charakterizuje celú podnikateľskú filozofiu Trubanovho príbehu, keďže jeho dnes už dospelé biznisové dieťa disponuje citeľným vplyvom na celú spoločnosť a často sa prejavuje otvorenosťou voči potenciálnym konkurentom.

Christopher McDougall – Stvorení pre hrdinstvo

Po knihe Stvorení pre beh napísal McDougall opäť netradičnú motivačnú knihu, ktorá s ľahkosťou spája životné príbehy športovcov, s vedomosťami lekárov, anatómov a antropológov, nevynechávajúc ani zaujímavé informácie o rôznych dejinných udalostiach. Nosný príbeh čitateľa zavedie na Krétu počas druhej svetovej vojny, kam muselo hitlerovské Nemecko kvôli tvrdému odporu domorodého obyvateľstva vyslať viac divízií, ako pôvodne zamýšľalo. Zámerom autora je však hlavne objaviť v nás samých hrdinov, pretože podľa McDougalla je hrdinstvo zručnosť a nie vlastnosť, čo dokazujú všetci tí, ktorí sa postavia proti akémukoľvek teroru a presile.

Matt Haig –  Prečo zostať nažive

Kniha Prečo zostať nažive bola primárne napísaná pre ľudí zápasiacimi s depresiami, čo však nevylučuje, že by nemohla povzbudiť aj človeka, ktorý je väčšinu roka v dobrej psychickej kondícii. Mňa teda celkom nakopla, a to už aj preto, že Matt Haig priblížil problémy človeka trpiaceho depresiou a úzkosťami tak sugestívne, že čitateľ musí byť vlastne rád, že je väčšinu života v duševnej pohode. Okrem toho Haig odporúča tešiť sa z každodennosti a maličkostí, ktoré sú hlavnou esenciou znesiteľnosti života, a to nielen pre pacienta s depresiou.


Sladké a zdravé

lulusobalkajpegnahladLULUS – cukrárka

Predvianočný čas je obdobím príprav a aj štedrosti. Tej sa nevyhýbajú ani naše kuchyne a vianočné stoly, na ktorých sa čoraz častejšie stretávajú tradície s modernými trendmi. Presne taká je aj táto kniha sladkých receptov (59 podrobných receptov na takmer 180 stranách), v ktorej sa snúbi moderné s tradičným. Kvôli fotografiám je kniha krásna na listovanie, a ešte lepšia ako inšpirácia. Vhodné pre gazdov, gazdinky, a tiež pre hipsterov v tom najlepšom slova zmysle, ktorí sa môžu inšpirovať aj v tomto čase predvianočnom.

lahodnepokuseniatitulkanahladChrissy Teigen  – Lahodné pokušenia

Chrissy Teigen  bola pre mňa veľkou neznámou, kým som prvýkrát neotvoril knihu jej receptov. Ani potom som však netušil o koho vlastne ide. Pomohol mi internetový vyhľadávač, ktorý jej meno okamžite spojil s r&b spevákom Johnom Legendom, teda jej manželom. Zároveň som však bol konfrontovaný aj s ďalšou vlastnou nevedomosťou z oblasti celebritného sveta sociálnych sietí, pretože Chrissy Teigen sa preslávila ako modelka a tiež ako hviezda Instagramu či Twitteru. Dôležitejšie však je, že je aj vášnivou kuchárkou, čo kniha Lahodné pokušenia dokazuje.

Dobrú chuť a krásne Vianoce!

PS: Ďakujem všetkým čitateľom, ktorí tento blog počas roka navštevovali.

 

Teraz najčítanejšie