Denník N

Vianočné knižné tipy pre rok 2017

Kníhkupectvá sú v predvianočnom čase plnšie ako inokedy. To je určite pozitívny fakt, a to aj v prípade, ak na tento nákupný fenomén nazeráme čisto cez optiku trhu. Kniha je tiež tovar s pridanou hodnotou a zároveň veľmi vhodným darčekom, a to aj vtedy, keď iba supluje ponožky ako vianočný darček.

Niežeby nebolo praktické mať nohy v teple, ale predsa len, keď už si dáte tú námahu a vyberiete niekomu inému dobrú knihu, dokazujete tým, že vás zaujíma aj duševná stránka obdarovaného a nie len číslo jeho chodidla.

V časovej tiesni a v preplnenom kamennom kníhkupectve sa vždy vyberá ťažko, preto možno oceníte zopár tohtoročných knižných tipov, ktoré som osobne počas roka overil, a niektoré ešte stále ochutnávam, pretože boli naservírované na knižný stôl iba nedávno, aby zaváňali pred Vianocami čerstvosťou.

Reportáže a politika

J.D. Vance: Hillbilly Elegy (Kronika rodiny a kultúry v kríze)

Priznám sa, môj prvý knižný tip som nemal kam zaradiť, pretože kniha by mohla byť pokojne uložená v poličke s memoármi, ale nič by sa nestalo, keby sa ocitla v kategórii beletria, politika alebo reportáž. Volá sa Hillbilly Elegy a napísal ju mladý Američan J.D. Vance, ktorý sa doslovne vyhrabal z prostredia americkej bielej chudoby. Tento vzostup a pohyb medzi dvoma rozdielnymi svetmi USA mu umožnil napísať výnimočnú sondu do života frustrovanej americkej komunity, ktorá ponúka množstvo paralel s našimi „hladovými dolinami“. Život v tzv. „hrdzavom páse Ameriky“ skutočne miestami pripomína povedzme náš Gemer alebo schudobnené regióny východného Slovenska.

Karl Markus Gauss: Roztratení Nemci

So Slovenskom majú súvis aj ďalšie knihy v tomto výbere. Tou prvou je kniha Roztratení Nemci, v ktorej sa autor venuje mapovaniu troch nemeckých enkláv vo východnej Európe. Jeho reportážne  cesty smerovali do Litvy, na Slovensko a aj na územia tzv. čiernomorských Nemcov. Je to veľmi sugestívne čítanie o zániku kultúrnych a etnických identít v časoch komplikovaných historických kotrmelcov 20. storočia.

Martin Pollack: Smrť v bunkri (Správa o mojom otcovi)

Druhou v poradí je nepochybne kniha Smrť v bunkri. Okrem toho, že je to výborná historická práca o vzostupe rakúskeho nacizmu, je to tak trochu aj genealogický projekt autora, ktorý v nánosoch historických udalostí rekonštruuje príbeh závratnej kariéry svojho biologického otca, presvedčeného a aktívneho nacistu. Jeho stopy vedú aj na Slovensko, kde ako člen komanda Einsatzgruppen bojoval proti slovenským partizánom počas SNP. Pôsobil v okolí Ružomberka a na Donovaloch, kde sa podieľal aj na eliminácii Židov skrývajúcich sa v horách. Veľmi silná kniha o vyrovnávaní sa tienistou minulosťou vlastnej rodiny.

Timothy Snyder: O tyranii (Dvadsať ponaučení z 20. storočia)

O tejto knihe sme v mojej sociálnej bubline diskutovali niekoľko mesiacov. Keďže ide o takú obšírnejšiu esej, sám som ju prečítal asi trikrát veriac, že si ju prečítalo nielen mnoho iných Slovákov, ale aj Čechov, Poliakov alebo Maďarov. Politická realita však dokazuje, že táto kniha zostala mimo niekoľkých sociálnych bublín úplne nepovšimnutá. Napriek tomu verím, že nikdy nebudeme musieť naplno aplikovať všetky rady Timothy Snydera, aby sme sa ubránili pred modernými tyraniami.

Jacek Hugo-Bader: Kolymské denníky

Hlavnou inšpiráciou pre vznik tejto knihy boli Kolymské poviedky Varlama Šalamova, ktorý prežil v sovietskych gulagoch na Kolyme dlhých 17 rokov. Poľský novinára, reportér a dokumentarista Jacek Hugo – Bader sa rozhodol cestovať po spisovateľových stopách, presúvajúc sa autostopom po dvetisíckilometrovej ceste smerom na ruský východ. Táto kniha je výbornou reportážou o perifériách súčasného Ruska, pre pochopenie ktorých autor ponúka aj mnohé historické kontexty. Inak jedno z vrcholových diel táborovej či lágrovej literatúry – Kolymské poviedky vyšli tento rok v novom preklade a výbere.

Tomáš Gális, Marián Leško: Chudák každý, čo po nich tú káru bude ťahať ďalej (Rozhovory s Tomášom Gálisom)

Podľa mňa celkom potrebná bilancia štvrťstoročia existencie Slovenskej republiky. Zárukou objektivity je osoba respondenta – Mariána Leška, ktorý má našu ostatnú politickú minulosť zmapovanú do detailov a svoju názorovú konzistentnosť si zachoval počas všetkých vlád, ktoré nám doposiaľ vládli. Aj preto môže nezaujato hodnotiť pôsobenia troch viacnásobných premiérov, pričom s prehľadom demytologizuje populárne mýty o otcovi zakladateľovi (Mečiar), veľkom demokratovi (Dzurinda) či ľavičiarovi, ktorému ide len o blaho ľudí (Fico). Myslím si, že ak máte potrebu skompletizovať si obraz o slovenskej spoločnosti od Novembra 1989 až po súčasnosť, potrebujte dve aktuálne knihy, a to túto a ešte rozhovory Karola Sudora s Fedorom Gálom, ktoré vyšli pod názvom: Ešte raz a naposledy.

Beletria

Ralf Rothmann: Umrieť na jar

Táto kniha súčasného nemeckého autora patrí do kategórie: prozaická literatúru s mravným odkazom. Je napísaná podobným dezilúznym štýlom ako svetoznámy román od Remarqua – Na západe nič nové a tiež z nej vyžaruje protivojnové posolstvo. Autor na príbehu dvoch sedemnásťročných regrútov približuje hrôzy a nezmyselnosť vojnových riešení akýchkoľvek konfliktov. A hoci sa Rothmann nevyhýba naturalistickým scénam z vojnového prostredia, jeho próza je nádherne poetická.

Benedict Wells: Na konci samoty

Veľmi krásny román o živote, láske a vyrovnávaní sa so stratou blízkych ľudí. Vyzretá próza, napísaná irvingovským štýlom, ktorej svedčia aj mierne patetické múdra. Ako napríklad toto: „Od narodenia sme na Titanicu… ideme ku dnu, neprežijeme to tu, o tom sa už rozhodlo. Nedá sa na tom nič zmeniť. Môžeme si iba vybrať, či budeme vrieskajúc v panike pobiehať dokola, alebo budeme ako hudobníci, ktorí udatne a dôstojne hrajú ďalej aj napriek tomu, že sa loď potápa“. Nenechajte sa oklamať tou sladko-romantickou knižnou obálkou.

Ajelet Gundar-Gošen: Prebúdzanie levov

Mnohovrstevný román, ktorý je miestami detektívnym psychothrillerom, sčasti prózou o láske a rodinných vzťahoch, no hlavne precíznou sondou do súčasnej izraelskej spoločnosti so všetkými jej etnickými a sociálnymi napätiami. Dobre situovaný lekár – Izraelčan zrazí v púšti migranta. Z miesta nehody utečie, hoci Hippokratova prísaha ho zaviazala k opaku. Partnerka zrazeného muža sa rozhodne vydierať vinníka nehody a prinúti ho k tomu, aby poskytoval ilegálnu lekársku pomoc jej krajanom a segregovaným obyvateľom púšte. Príbeh o vine a treste ako vyšitý. Snáď ešte jedno varovanie, nie je to oddychové čítanie, ale ak chcete čítať vtipnú knihu, tak pokračujte ďalej.

Daniel Majling: Ruzká klazika

V roku 2017 som určite nič vtipnejšie nečítal. Ale aby bolo jasné „toto nie je brak“, naopak aj napriek humoru si zachováva vysokú literárnu kvalitu, čo je na Slovensku skôr výnimka ako pravidlo. Autorovi sa vydarila nádherná mystifikácia, ktorú určite viac ocenia čitatelia, majúci aspoň začiatočnícku skúsenosť so skutočnou ruskou klasikou. Táto empíria však nie je striktnou podmienkou, pretože kto má zmysel pre humor a cit pre literatúru, ten pochopí, že Dostojevzski, Tolsztoi, či Toorgenef sú zaručená kvalita aj, keď sú vlastne „fake“.

Aľa Rachmanovová: Továreň na nového človeka

Keď sme už pri rozporuplnej ruskej duši, tak treba uviesť, že Aľa Rachmanovová je určite jej výborným zrkadlom. Podarilo sa jej napísať veľmi silný román, ktorý zachytáva prvé roky po boľševickej revolúcii v Rusku. Do deja vstupujú ľudia z rôznych sociálnych vrstiev, na ktorých sa naplno prejavujú následky boľševickej revolúcie, v ktorej komunisti prevzali moc nad všetkým. Urobili to násilím, pričom sa vzdali súcitu a lásky. Výsledkom celého procesu mal byť úplne nový sovietsky človek, pričom všetko staré muselo týmto novotám ustúpiť. Obeťou veľkej zmeny bola aj samotná autorka, ktorá patrila k prvej vlne ruských exilových autorov. Z tohto obdobia pochádzajú aj jej denníky, vychádzajúce prvýkrát ako súborné dielo pod názvom Ruské denníky (1916 – 1927).

Isabelle Autissier: Náhle, sami

Táto kniha bola pre mňa v roku 2017 veľmi príjemným literárnym prekvapením. Komorný dobrodružný príbeh o sile a krehkosti života zároveň, ktorý mi svojou epikou a aj poetikou pripomenul prózu Jacka Londona. Asi najkonkrétnejšie poviedku Láska k životu alebo povedzme Rozložiť oheň. Ako mládežník som ich prosto miloval. Táto kniha má ešte o niekoľko rozmerov viac, keďže je to rozprávanie aj o láske a ťaživej zodpovednosti. Hlavní hrdinovia, Luise a Lodovic sú tridsiatnici, túžiaci po dobrodružstve. Preto opustia malátnosť parížskych kancelárií a vydajú sa na cestu okolo zemegule. Na polceste sa zastavia na okraji sveta, za 50. stupňom južnej zemepisnej šírky. Zakotvia pri nádhernom ostrove medzi Patagóniou a Hornským mysom. Plachetnica sa im však v zlom počasí stratí. Muž a žena, náhle a sami bojujú proti krutej a mrazivej prírode.

Ted Chiang: Príbehy vášho života

V kine ma za ostatné obdobie asi najviac zasiahol film Arrival. Pre sci-fi puristu skutočný zážitok, niečo ako Blízke stretnutie tretieho druhu, s tým rozdielom, že vo filme Arrival vyniká najmä filozofická rovina príbehu, v ktorej sa diskutuje o semiotických významoch, linearite a cyklickosti času. Autorom predlohy bol Ted Chiang. Film bol adaptáciou jeho poviedky Príbeh tvojho života, ktorá spolu s ďalšími vyšla v zbierke s názvom Príbehy vášho života. Celé je to veľmi silné a hlavne celkom iné ako sme zvyknutí v prípade prvoplánových sci-fi príbehov.

Detektívky a thrillery

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes 1,2,3

Detektív Sherlock Holmes a adresa Baker Street č.221B sa už dávno stali ikonami, napriek tomu je vždy potešujúcou správou, že knihy Arthura Conana Doylea vychádzajú v reedíciách. Do tejto kategórie patrí aj najnovšie slovenské vydanie Sherlocka Holmesa, ktorého pridanou hodnotou je inovatívne grafické spracovanie a nová jazyková úprava. Už prvé tri zväzky sú pre mňa dôkazom, že do nového vydania bolo okrem finančných prostriedkov investované aj obrovské nadšenie. Zatiaľ najnovším príbehom je Sherlock Holmes 3: Pes rodu Baskervillovcov.

Juraj Červenák: Vlk a dýka

Tento rok aj Juraj Červenák doplnil sériu „Kapitán Stein a notár Barbarič“ o ďalšiu knihu. Volala sa Vlk a dýka a od ostatných častí sa odlišovala tým, že to bola prvá sólovka detektívnej série. Dej sa týkal banskoštiavnického notára Barbariča a odohrával sa v blízkosti jeho pôsobiska na hrade Sitno. Je to detektívka klasického typu, no opäť nechýba ani mysteriózna linka sujetu, vinúca sa okolo legendárneho pokladu lúpežných rytierov. Veľmi príjemný čitateľský relax pre všetky čitateľské kategórie. Knihu by mohli zvládnuť aj čitatelia staršieho školského veku.

Arpád Soltész: Mäso – Vtedy na východe

Táto kniha je z úplne iného súdka. Je to hardcore o slovenskom podsvetí, prerastenom s vrcholovou politikou a spravodajskou službou. Od prvých strán som vedel, že toto bude tohtoročný knižný hit a fakt ma úprimne potešilo, keď moje presvedčenie utvrdili aj pozitívne hodnotenia od takých úspešných autorov ako sú Juraj Červenák a Jozef Karika. Kvalitu románu vytvára komplex niekoľkých atribútov, a to výborný dej inšpirovaný skutočnými udalosťami, prirodzené dialógy, dynamika a tiež samotný Soltészov štýl, ktorý je úderný a miestami až nekorektno-cynický.

Karen Dionne: Dcéra močiarneho kráľa

Po dočítaní tejto knihy som vyhlásil, že chcem vidieť jej filmovú adaptáciu, ktorá by bola natočená optikou prvej séria True Detective (Temný prípad). Väčšina deja sa odohráva v prostredí rozľahlého močaristého lesa Horného polostrova štátu Michigan. V izolácii tam žije netradičná rodina. Násilný a autoritatívny otec, v pozadí stojaca, vždy mlčiaca a do ničoho nezasahujúca matka a malá Helena. Otec dcéru vychováva sparťanskými metódami, aby dokázala prežiť v divokej prírode. Keď však Helena odhalí minulosť svojej matky, získané zručnosti využije na jej záchranu a útek od ich psychopatického väzniteľa. Tento rok asi najlepší bestsellerový thriller, ktorý som mal možnosť čítať.

Fyzika, zemepis a príroda

Neil deGrasse Tyson: Astrofyzika pre zaneprázdnených

O vesmíre v dvanástich kapitolách a na 160 stranách? V prvom momente možno nepredstaviteľné ako samotná nekonečnosť vesmíru, no na druhej strane môžem potvrdiť, že zaneprázdnený čitateľ určite nájde v tejto knihe základnú orientáciu o súčasných predstavách a poznatkoch týkajúcich sa vesmíru a astrofyziky. Zárukou je aj osoba autora, ktorý je celosvetovo rešpektovaným populizátorom poznatkov o kozme.

Tim Marshall: V zajatí geografie

Geografia a prírodné podmienky sú stále určujúcimi faktormi, a to aj napriek tomu, že mnohé moderné technológie dokážu geografiu priestoru prekonávať. Veľmi čitateľná kniha, ktorá zrozumiteľne načrtáva najdôležitejšie konflikty súčasnej globálnej politiky. Dejepis a svetová politika sa stanú oveľa jasnejšími aj pre tých, ktorí si myslia, že súčasnému svetu nerozumejú. Podľa mňa by táto kniha nemala chýbať v knižnici maturujúceho stredoškoláka.

Carlo Rovelli: O čase

Trápia vás otázky o povahe času? Je podľa vás čas iba spôsob, ako merať, ako sa veci menia, alebo si máme myslieť, že existuje absolútny čas, ktorý plynie sám osebe nezávisle od vecí? Verili by ste, že čas plynie rýchlejšie na horách a pomalšie v nížinách? Na tieto a aj mnohé ďalšie otázky vám možno dá odpovede útla kniha súčasného talianskeho teoretického fyzika a spisovateľa, ktorý ma minulý rok uchvátil svojou knižkou Sedem krátkych prednášok o fyzike. Priznám sa však, že tej som rozumel o trochu viac.

Peter Wohlleben: Sprievodca lesom

Autor slávneho bestselleru o cítiacich a komunikujúcich stromoch a lesoch ponúka v tejto knihe niekoľko praktických rád o živote, pohybe a prežití v lese. Kniha je však napísaná tak, že zároveň objasňuje niekoľko problémov, ktoré sa často stávajú diskutovanými a polarizujúcimi témami vo verejnom diškurze aj u nás, čoho nedávnym dôkazom je aj virálna kampaň „My sme les“. V slovenskom preklade tento rok vyšli aj dve ďalšie Wohllebenove knihy. Jedna o bohatom emočnom živote zvierat s názvom Duševný život zvierat a nedávno tiež kniha pre deti Počuješ rozprávať stromy? (Malá objaviteľská cesta lesom).

Dejiny

Kazimierz Moczarski: Rozhovory s katom

Autorom knihy je poľský novinár Kazimierz Moczarski, ktorý po druhej svetovej vojne ako bývalý člen komunistami likvidovanej Krajinskej armády, musel zdieľať jednu väzenskú celú s nacistickým pohlavárom Jürgenom Stroopom. Tento vysokopostavený esesák bol strojcom definitívnej likvidácie varšavského geta, teda vojnový zločinec, ktorého priamym pričinením zahynulo viac ako 70 tisíc Židov a príslušníkov poľského odboja. Jürgen Stroop bol prosto nacistom telom i dušou. Svoje zločiny neoľutoval ani pred smrťou a počas deväťmesačného väzenského dialógu svoje fundamentálne presvedčenie vôbec neskrýval.

Simon Sebag Montefiore: Romanovovci

A sme opäť pri Rusku. V tejto veľkolepej knihe je zachytená jeho tristoročná história. Je to v podstate rozsiahla kronika cárskej rodiny, ktorá zaznamenáva biografie 20 absolutistických vládcov. Nerobí to však izolovane, ale v kontexte historických skutočností a faktov, nevynímajúc ani popis kultúrno-civilizačného okruhu, ktorý na vrchole ich slávy definoval jednu šestinu sveta. Knihu dopĺňa bohatá obrazová príloha a myslím si, že táto kniha musí potešiť každého milovníka histórie. Zároveň tiež zdôrazňujem, že celý text je napísaný vo výbornom literárnom štýle, neunavuje akademickosťou, ale taktiež nestráca na obsahovej kvalite.

Keith Lowe: Strach a sloboda

Kniha z trocha iného súdka ako Romanovovci, no takisto úplne našliapaná erudíciou a poznatkami, a to od relatívne mladého britského historika. Dokazuje to už cca 400 strán textu. Monografia je voľným pokračovaním autorovho bestselleru Krutý kontinent. Sú to vlastne moderne napísané dejiny Európy a sveta po druhej svetovej vojne, ktoré čitateľa atakujú svojou súčasnosťou, keďže pri čítaní textu si musí uvedomiť, že konkrétne udalosti, historické javy a fenomény vplývajú aj na jeho súčasné bytie.

Juraj Snopek, Marek Tettinger: Ako si zostaviť rodokmeň

Nie každý musí byť fascinovaný veľkými dejinami, ale mnohých určite zaujíma história vlastnej rodiny. Aj preto amatérska genealógia v ostatných rokoch zaznamenala obrovský boom. Pred desiatimi rokmi začali po predkoch pátrať aj autori tejto praktickej príručky. Vtedy mali hlavne odhodlanie, no celkom určite im chýbali praktické rady a odborná pomoc. Všetko sa učili za pochodu a navzájom sa inšpirovali. Založili si vlastný portál geni.sk, aby sa mohli navzájom obohacovať o vedomosti aj s inými bádateľmi. Po rokoch sa rozhodli svoje praktické poznatky zhrnúť do originálne prepracovanej knihy, ktorá má miestami až učebnicovo-didaktický charakter. Autori ponúkajú veľmi názorný a pútavý manuál na to, ako sa od úplného začiatku, s minimom poznatkov o vlastnej rodine, môže človek dopracovať až k rodovému vývodu, rozrodu či rodokmeňu.

Pre deti a mládež

Jørn Lier Horst, Hans Jørgen Sandnes: Séria – Detektívna kancelária č. 2

Jørn Lier Horst pôsobil niekedy ako hlavný vyšetrovateľ v Larviku, študoval kriminológiu, filozofiu a psychológiu. Neskôr začal písať detektívky, ktoré sa v Škandinávii  stali bestsellermi. Od istého času začal tvoriť detektívky aj pre mladšie vekové kategórie, ktoré sa stali v Nórsku najpopulárnejšou sériou pre deti. V súčasnosti má už séria 12 častí, pričom na Slovensku vyšli zatiaľ iba prvé dva diely. Dej sa odohráva v malom mestečku Riečany, kde si dve deti, dievča Tiril, chlapec Oliver a ich pes Osmo založia Detektívnu kanceláriu č.2. Riešia prípady zo života, ktoré by sa mohli reálne stať. Knižky sú pekne ilustrované a zaujmú deti od 6 do 9 rokov.

Pavol Weiss, Jozef Gertli Danglár: Séria- Tajomný mlyn v Karpatoch

S podobným konceptom pracuje aj slovenský autor Pavol Weiss, s tým rozdielom, že v jeho detektívkach sú hlavnými hrdinkami iba dievčatá, ktoré tvoria tzv. „akčnú päťku“. Kamarátky trávia letné prázdniny v mlyne pod Karpatmi, pričom ich prázdninový pobyt je ozvláštnený o napínavé detektívne pátranie. V prvej časti sa všetko začne po strate psa, v druhom pokračovaní je spúšťačom pátracej akcie objav záhadného hlineného črepu. V obidvoch príbehoch sú pridanou hodnotou originálne ilustrácie Jozefa Danglára a tiež určitý nenásilný vzdelávací rozmer. Deti od 9 do 11 rokov by to mohlo zaujať.

Hilda je asi môj najväčší miláčik, a ako zvyknem hovoriť, kupujem si ju hlavne pre dcéry.


 

Pri výbere kníh prajem teda šťastnú ruku. Ak si chcete prečítať obšírnejšie texty o knihách prehrabte sa na mojom blogu. Ďakujem čitateľom za priazeň a všetkým nám prajem pekné a pokojné vianočné sviatky.

Teraz najčítanejšie