Denník N

Vianočne so spisovateľmi vol. 1

Na vianočné slovíčko so spisovateľmi Rudolfom Hrčkom, Janou Pronskou a Sabine Ebert. Aké sú ich sviatky a knižné tipy? Prvá časť adventnej série.

Hoci Vianoce sú vari z roka na rok častejšie, vždy sa na ne teším. Baví ma tá atmosféra, ktorú si nedám skaliť ani vianočnou komerciou, čo začína už v septembri. Hoci dávno neveríme na Ježiška, ešte vždy sa naňho hráme. Šepkáme, aby nás nezačul, darčeky odnášame pod stromček tajne. Všetci sme spolu, máme vyupratované, navarené a tešíme sa z radosti toho druhého.

No a keďže Vianoce sú u každého iné, oslovila som siedmich spisovateľov, aby som zistila, aké je to u nich. Spýtala som sa, ako u nich prebiehajú vianočné sviatky, ktoré Vianoce sú pre nich pamätné, čo ich poteší najviac, či nás s niečím inšpirujú a dajú nám nejaké knižné tipy. Články budú zverejnené každú adventnú nedeľu – okrem štvrtej, pretože vtedy je už Štedrý deň a venujem sa rodine :)

3. 12. – Rudolf Hrčka, Jana Pronská, Sabine Ebert

10. 12. – Ľubica Mišíková, Katarína Gillerová

17. 12. – Helena Murčeková, Lucia Sasková

Príjemné čítanie!

RUDOLF HRČKA + JANA PRONSKÁ + SABINE EBERT

Rudolf Hrčka

Rudolf Hrčka debutoval tento rok so svojou novinkou Všetko je raz prvý raz (aj v Bratislave). Je to humorná knižka plná spomienok na „prvorazy“ určená všetkým vekovým kategóriám. Starším aj mladším bez rozdielu. A určite nie iba pre Prešporákov, pretože dej, hoci situovaný predovšetkým do oblasti Kramárov, sa neodohráva iba tam. Navštívime i Tatry a pôjdeme aj za hranice. Ak máte radi napríklad B. Filana, toto vás nadchne. Mne Filan nesedí, pri tejto som sa však zasmiala ako sa to ešte žiadnej knihe nepodarilo…

MUDr. Rudolf Hrčka, CSc. je lekár gastroenterológ, svojmu povolaniu sa venuje celý život. A nemuselo to tak byť, keby nemal odpor k matematike. A za ten odpor mohla pani profesorka, ktorá si naňho zasadla. Pretože on ju pristihol v chúlostivej situácii. Aj o tomto sa v jeho knižke dočítate, a má krásnu dohru po rokoch.

  1. Ako u Vás prebiehajú vianočné sviatky?

Ostatných 5 rokov sme si zaužívali chodiť na Štedrý deň do Krematória. Za rodičmi i svokrovcami s manželkou a synom. Zapáliť sviečku, zaniesť kytičku. Zaspomínať si na Vianoce keď ešte boli s nami.  Asi okolo 17 sa vraciame tak trochu okľukou cez mesto. Vystúpime pod Bratislavským hradom a kocháme sa prekrásnym večerným pohľadom na Dunaj a svetielkujúce mesto z terasy parlamentu. Nikto iba my. Iba tak náhodou sme si všimli, že medzi 17 a 18 hod. Bratislava zomrie. Iba  v tento jediný deň v roku. Mesto, ktoré je vždy plné áut, ruchu, ľudí, zrazu stíchne. Sem tam taxi, sem tam osamelý náhliaci sa chodec a my traja v aute. Posúvame sa pomaly ulicami. Domov k nachystanému prestretému stolu. Čo je to za sila, ktorá dokáže takto vyľudniť mesto? Zdá sa, že sila Vianoc napriek tej šialenej odstredivosti dnešnej doby stále existuje. Dokáže aspoň na chvíľu tomuto kolotoču vyraziť poistky a dá nadýchnuť sa človeku tak… normálne. Z plných pľúc.

Aby sme si tento zážitok mohli dovoliť rok čo rok, tak už deň pred Vianocami a od rána na Štedrý deň makáme s manželkou v kuchyni. O 14tej sú kapríci vypražení a o 15tej je slávnostne prestreté. Iba si sadnúť. Ale až o 18. Je to taký rituálny deň, kedy veľmi intenzívne cítime, že sme stále spolu. Je to taký náš spoločný darček bez papiera a mašličky.

  1. Utkveli Vám niektoré Vianoce silno v pamäti?

Najkrajšie Vianoce sme prežívali s manželkou, keď začal byť náš malý syn už snorivý, no ešte bezvýhradne veril svojim rodičom. Mohol mať asi tri roky a bol strašne zvedavý ako to robí ten Ježiško s tými darčekmi. Nahovoril som mu, že sa schováme na babkin balkón a budeme ho špehovať ako sa k nám dostane. Stromček sme samozrejme pripravili spoločne, a keď bolo po večeri videl, že pod stromčekom ešte stále nič nie je. Vybehli sme teda o poschodie vyššie na babkin balkón. Tam som mu prikázal, aby sa intenzívne díval na východ, lebo odtiaľ priletí Ježiško. Išiel si chudák oči vyočiť, no nič v tej tme  nevidel. Ja som iba čakal na signál, že darčeky sú pod stromčekom. Konečne babka zaťukala zmetákom na strop. Tomáš zaregistroval, že sa niečo deje. Ja som ho schmatol za ruku a reku utekajme dolu, lebo asi nás  Ježiško videl, prekabátil a priletel zo západu. Ešte som mu po schodoch  tvrdil, že som videl taký malý záblesk a počul som buchot. Stačilo. Uveril. Utekali sme dolu, on úplne vo vytržení a tá radosť, ktorú mal, keď vbehol do obývačky a zbadal obrovskú kopu darčekov pod stromčekom, sa nedá opísať. Behal od jedného darčeku k druhému a raz sa obracal na maminku, raz na dedka, raz na babku. „Vidíš? Vidíš? Ježiško doniesol!“. My sme sa všetci smiali a prežívali sme spoločne neopakovateľnú radosť, ktorú nám náš malý „Ježiško“ nečakane pripravil. O rok nato ho už vyškolil o rok starší bratranec. Chápal to tak, že on už nie je malý a na lietajúcich Ježiškov už neverí. Škoda. Bolo to krásne.

  1. Inšpirujte nás niečím svojím obľúbeným – recept na koláč, vianočné jedlo, nápoj, recept na domácu pohodu, návod na dekoráciu, čokoľvek, čo vám napadne, s čím by ste sa radi podelili.

Jedlom by sme asi sotva inšpirovali. Vyprážaný kapor, majonézový šalát a kysnuté makovníky a orechovníky. Teda nič extra alebo inšpirujúce, hoci v špičkovej kvalite vďaka mojej manželke.

  1. Prezraďte nám svoje knižné tipy alebo aspoň filmy, ak nemáte čas čítať… :)

Cez Vianoce zvyknú dávať v TV klasické, osvedčené, pohodové tituly. Nenechám si ujsť Kolju, Básnikov a ak by dávali aj Vtedy na západe, tak by som si to pozrel možno už po pätnástykrát.

Viac o knižke – anotáciu, úryvok – i o autorovi nájdete tu.

Jana Pronská

Jana Pronská je ešte nekorunovanou kráľovnou slovenskej ľúbostnej historickej romance. Tvorí od roku 2008 a na konte má už vyše 100 000 predaných kníh. V týchto dňoch vydala svoju pätnástu s názvom Kumánska princezná, ktorej šla za krstnú mamu Oľga Feldeková. Krstilo sa symbolicky pätnástimi perličkami ( = pätnásť kníh) v bratislavskom Martinuse. Zaspievať prišiel Peťo Cmorík. Spisovateľka pochádza z Nálepkova pri Spišskej Novej Vsi a svoj kraj miluje rovnako ako históriu, romantiku a staré hrady. To všetko sa snúbi v jej knižkách, do ktorých vkladá čriepky zo slovenskej histórie okorenenej ľúbostným príbehom.

  1. Ako u vás prebiehajú vianočné sviatky?

Je to klasika, na ktorej si zakladám a na ktorú sa celý rok teším, pretože je konečne celá rodina pokope. Hovoríme spolu, zdobíme stromček, pečieme vianočné pečivo, chystáme štedrovečerný stôl, pozeráme rozprávky a veselíme sa. Skrátka je to o atmosfére Vianoc, o vzájomnej blízkosti, o žiarivom stromčeku a vôni vanilky, o tom, že hoci deti odrástli, stále majú v očiach tie krásne radostné iskričky. 

  1. Utkveli vám niektoré Vianoce silno v pamäti? Prečo?

Áno. Hoci sú všetky svojim spôsobom výnimočné, vždy zostanú v pamäti práve tie, keď sme k štedrovečernému stolu zasadli o jedného viac, a tiež tie, keď sme sa dva dni pred Vianocami rozhodli sťahovať do nášho nového domu a Vianoce strávili po prvý raz vo svojom. :) Na tie sa naozaj nedá zabudnúť.  :)

  1. Aký darček od Ježiška vás potešil najviac?

Z darčekov od Ježiška som už vyrástla. Najviac ma poteší široký úsmev mojich detí, ich radosť a spokojnosť v rodine. Vážim si tie chvíle a aj to, že som ich naučila, aby mysleli aj na druhých. Vďačne prijmem akýkoľvek darček, lebo viem, že mi ho chystali, či kupovali s láskou, a to poteší najviac. A čo by som to bola za knihomoľa, keby sa pod stromčekom neobjavila kniha? :)

  1. Inšpirujte nás niečím svojím obľúbeným – recept na koláč, vianočné jedlo, nápoj, recept na domácu pohodu, návod na dekoráciu, čokoľvek, čo vám napadne, s čím by ste sa radi podelili.

Naše Vianoce sú naozaj o klasike – kapustnica, oblátky, šalát a rezne, pravidelne chystám niekoľko druhov zákuskov a pečiva, sledujeme rozprávky a filmy, živý stromček – ktorého výzdobu tu a tam farebne prestriedam. Dopoludnia zájdeme k rodičom zavinšovať a oni zas k nám, počas sviatkov sa snažíme postretávať s rodinou.  Milujem biele Vianoce, no tie sú z roka na rok výnimočnejšie, preto aspoň stromček a výzdobu v poslednom čase ladím do biela :)

5. Prezraďte nám svoje knižné tipy alebo aspoň filmy, ak nemáte čas čítať… :)

Čítať budem určite veľmi striedmo, no teším sa na knihy, ktoré mám už pripravené po ruke:  Rande na slepo, Dorianova kliatba, Nesmieš ma milovať, Vlk a dýka a chystám sa na knihu Krvavé jahody, ktorá tiež zaujala. Určite si však už tradične cez sviatky doprajeme okrem rozprávok aj zopár filmových akčných trhákov. :)

Ďašie tituly Jany Pronskej:

Zlatníkova chovanica, Bosorkina dcéra, Láska a česť, Hriech prvej noci, Zradená ľúbosť, Prekliata láska, Kliatba, Krvavý erb, Rytierova česť, Verenica, Čierna vdova, Rebelka, Janičiarova žena, Srdcom a mečom, Kumánska princezná (2017).

Úryvok z Kumánskej princeznej a viac o autorke nájdete tu.

Sabine Ebert

Sabine Ebert je jediná zahraničná autorka, ktorú som oslovila. Je Nemka, žije v Freibergu, je novinárkou na voľnej nohe a píše úžasné historické romány. Povedala by som, že tie najlepšie z najlepších dnešných súčasných od žijúcich autorov. Prerazila sériou o Pôrodnej babe, no mne sa dostal do rúk jej epochálny román o posledných protinapoleonských bitkách. Zhostila sa témy, na ktorú si dovtedy žiadny autor netrúfol. A zhostila sa jej bravúrne. Mala som zimomriavky, slzy v očiach, čo tiež u mňa nie je bežný jav, a cítila som nesmierne dojatie. Knihy 1813: Válečný požár1815: Krvavý mír nie sú preložené do slovenčiny, ale čeština by ozaj nemala nikomu robiť problém. Sú to knihy o láske, o vojne a útrapách, ktoré prináša všetkým, nielen tým na bojovom poli. Knihy, ktoré vo svojej podstate zbeletrizovali dejepis, zahŕňajú väčšinu skutočne existujúcich postáv, aj niekoľko málo fiktívnych, no nemenej úžasných. A najstrašnejšie je, že i niektoré tie neuveriteľné scény sa skutočne stali…

  1. Ako u vás prebiehajú vianočné sviatky?

 Ticho. Pokoj. Tradície. Čas pre seba aj rodinu. 

  1. Utkveli vám niektoré Vianoce silno v pamäti? Prečo? 

Najmä tie, keď ešte deti boli malé – ich rozžiarené oči upreté na vianočný stromček s množstvom zapálených sviečok boli darčekom nad darčeky. 

  1. Aký darček od Ježiška vás potešil najviac? 

Najväčšiu radosť mi spravila obyčajná fotka – deti sa dali odfotiť na zasnežených vianočných trhoch. :) 

  1. Inšpirujte nás niečím svojím obľúbeným – recept na koláč, vianočné jedlo, nápoj, recept na domácu pohodu, návod na dekoráciu, čokoľvek, čo vám napadne, s čím by ste sa radi podelili. 

Ešte som sa nezačala chystať na Vianoce, ale hovieme si v tradíciách. Milujem hotové klenby z sviečok, tradičné drevené figúrky, či už anjelov alebo hoci aj baníkov… :) 

  1. Prezraďte nám svoje knižné tipy alebo aspoň filmy, ak nemáte čas čítať… :)

Jednoznačne Pieseň ľadu a ohňa (Hra o tróny) od G. R. R. Martina :)

Ďalšie tituly Sabine Ebert:

Tajemství porodní báby (2011, 2016), Osudy porodní báby (2011, 2016), Rozhodnutí porodní báby (2012, 2017),  Kletba porodní báby (2012, 2017), Sen porodní báby (2013), Krev a stříbro (2014), 1813: Válečný požár (2015), 1815: Krvavý mír (2016).

Recenziu na knihy 1813 – 1815 nájdete napríklad tu.

Pokračovanie na druhú adventnú nedeľu :)

Teraz najčítanejšie