Denník N

Vianočný metal

Tak keď už sú tie sviatky…

Škandinávia je známa ako temný kraj black metalu. Skupiny sa často a s vervou obracali na „temnú stranu“ a okrem hudobného a hlasového prejavu sa tento vplyv prejavil aj v textoch a často aj osobných názoroch. Hádzať všetky black metalové skupiny do jedného vreca so satanizmom je však chyba. Aj medzi hudobníkmi sú ľudia čo sa nehlásia k žiadnemu svetovému náboženstvu, a aj taký čo sa k nejakému hlásia. Táto zvláštna kombinácia dala vzniknúť žánru ktorý je ešte viac okrajový ako samotný black metal.

Nazýva sa Un-black metal a k jeho predstaviteľom patria napríklad švédsky Shadows of Paragon:
https://www.youtube.com/watch?v=OHPKZGT5DTM

Hudobný prejav sa od bežného black metalu vôbec nelíši. Temné gitarové riffy sa striedajú s melódiu klavíru, doplnené vykričaným hlasom speváka. Napriek slušnému hudobnému prejavu však skupina neslávi úspechy ani na metalových pódiách a už vôbec nie na stretnutí kresťanských spoločenstiev. Projekty tohoto druhu mávajú pomerne krátke trvanie. Hoci skupina stále oficiálne pôsobí, vydala jediný album a dnes nieje v plnom zložení. Podobný osud postihol aj austrálsku skupinu Horde.

https://www.youtube.com/watch?v=p-RC7I3RV7s

Skupina sa točila hlavne okolo osoby s prezývkou Anonymous (pun intended), ktorý v štýle podobnom iným blackmetalovým projektom nahral celý album sám. Narozdiel od Abususu sa táto jednočlenná skupina už rozpadla. V roku 1994 vyšiel album Hellig Usvart a v roku 2006 Horde vystúpili v Osle.

Z podobných skupín na Slovensku koncertovala napríklad skupina AntiDemon:

V rámci svojho turné sa v roku 2013 zastavili v hudobnom klube „U Očka“. Hrajú klasický death metal, na ich albume nájdete obraz červeného démona. Všetko by dokonale zapadalo do obrazu „strašnej satanistickej skupiny“, lenže spevákom je pastor Carlos Batista. Tento rok sa skupina upísala labelu Vision of God Records a pripravujú nový album. Jeho príchod je očakávaný na rok 2018. (Nie, prestaňte rušiť letnú dovolenku… mám na mysli album.)

Ak si teda neviete dať rady s darčekom na poslednú chvíľu pre vašich blízkych, dúfam že vás tento krátky blog inšpiroval.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kocur

Metalista. Mám rád thrash, death, industrial, grind... Ale hlavne mám rád tú slobodu ktorú to prináša. Považujem sa za mierumilovného človeka ale veľmi zle znášam nekonečný vesmír ľudskej hlúposti.