Denník N

Vie Rowlingová písať aj o inom než o Harry Potterovi?

Prvú knihu v angličtine, ktorú som prečítala, bol šiesty diel Harry Pottera. Prvotné obavy, či knihu zvládnem prečítať, sa rýchlo rozplynuli. Rowlingovej štýl písania je pre začiatočníkov v angličtine skvelý. Teraz ma však zaujímalo, ako vie Rowlingová písať, keď nejde o Harryho Pottera. Môžete to zistiť aj vy, ponúkam tri jej knihy do súťaže.

Ako na prvú som sa vrhla na Prázdne miesto, ktorú autorka napísala pod svojím menom. Neľahká úloha prísť po Potterovi s niečím zaujímavým. A nie som si istá, že J. K. Rowlingová vsadila na dobrú kartu. Príbeh sa odohráva v ospalom mestečku Pagford, kde sa začína boj o miesto v mestskom zastupiteľstve po smrti jedného z jeho členov Barryho Fairbrothera. Boj je len nitkou, od ktorej sa odvíjajú ďalšie príbehy obyvateľov mesta. Intrigy, rodinné i osobné nešťastia a kolorit anglického malomeštiactva sa vlečú k tragickému záveru.

Prazdne miesto

Aj keď má kniha 560 strán, vďaka dobrému štýlu som ju prečítala veľmi rýchlo. Môže sa dať rozvláčnená, ale Rowlingová má schopnosť nútiť vás čítať ďalej. Po prečítaní knihy mi však ostal zvláštny pocit smútku z opísanej spoločnosti. Každá postava je viac negatívna ako pozitívna a jediná pozitívna postava je od začiatku mŕtva. Akékoľvek záblesky radosti sú okamžite znegované. A tak som rozmýšľala, či toto je Rowlingovej pocit z anglickej spoločnosti. Zrejme na to neprídem, kým nenapíše na podobnú tému ďalšiu knihu pod svojím menom.

Pod pseudonymom Robert Galbraith napísala Rowlingová ešte v roku 2013 Volanie kukučky a druhú časť série Hodvábnik v roku 2014. Po detektívke som siahla po veľmi dlhom čase a bola som zvedavá, ako sa autorka popasovala s týmto žánrom. Zhrniem to tak, že nie je to zlé a Rowlingová sa zlepšuje. Opäť, obe knihy som zhltla dokopy za 5 dní. Jednoducho autorkin štýl písania ma nútil vracať sa ku knihám okamžite, ako som nemala iné povinnosti.

Volanie kukucky

Postavu detektíva Cormorana Strikea som si zamilovala hneď od začiatku. Ale mám pocit, že je písaný skôr pre čitateľku, nie som si istá, ako pôsobí na mužského čiteteľa. Jeho neduhy apelujú na ženskú chuť ho naprávať a pomôcť mu. Druhá postava, jeho asistentka Robin, sa práve tomu vyhýba, čo ma aj rozčuľovalo aj mi to mierne imponovalo. Dynamika medzi nimi je zachovaná vďaka bývalej snúbenici detektíva a budúcemu manželovi asistentky.

Príbeh Volania kukučky je o hľadaní vraha modelky. V prvej knihe cítiť začiatočnícku neistotu v tomto žánri. Nápovedy prichádzajú pomaly, v podstate až na záver, ktorý pripraví prekvapujúce odhalenie. Prekvapujúce je možno silné slovo, lebo ak čítate detektívky, tak veľmi rýchlo odhalíte, že vrah bude podľa šablóny ten [pozor, malý spoiler], koho by ste celý čas upodozrievať nemali. Držanie sa šablóny je najväčšou slabinou prvej knihy série.

Od nej našťastie Rowlingová v druhej časti upustila a od začiatku vieme, že vrah spisovateľa je len z určitého okruhu podozrivých. Stupňovanie nápoved je vyváženejšie, vďaka tomu je príbeh zaujímavejší. Väčší priestor dostáva postava Robin, zároveň sa dozvedáme zaujímavé veci zo života Cormorana Strikea. Stále ostáva chuť dať tohto chlapíka do poriadku, najmä jeho boľavé koleno amputovanej nohy. Autorka tiež lepšie zachytáva spisovateľské prostredie, možno vďaka tomu, že ho sama pozná. V prvej časti vykreslenie prostredia modelingu takmer absentovalo.

Hodvabnik

Rowlingová vie našťastie písať aj iné než potterovky. Detektívka jej pritom sedí viac než anglická malomeštiacka dráma. Tak, ako v Potterovi, dokáže zaujímavo prepletať nápovedy do príbehu. V Prázdnom mieste som si nedokázala obľúbiť žiadnu postavu.
V detektívke ale vykresľuje hlavné postavy tak, aby ste ich aj napriek neduhom mali radi. A že je druhá časť lepšia ako prvá, je dobré znamenie pre zvyšných 5 dielov série.

Tradične, knihy sú prečítané, tak ich posúvam ďalej. Vydalo ich Albatros Media v nakladateľstve plus, všetky tri sú v slovenčine. Ak máte záujem, vyplňte tento formulár a trom z vás, ktorých email vygeneruje generátor náhodných čísel, po jednej knihe pošlem. Súťaž bude prebiehať do 31.3.2015. Ak sa na vás šťastie neusmeje, alebo sa vám nechce čakať, knihy si môžete kúpiť tutu a tu. Knihy do súťaže poskytlo vydavateľstvo Albatros Media.

Aktualizácia 5.4.2015: Súťaž bola ukončená, generátor náhodných čisiel vyžreboval emaily mixa…[email protected], tin…[email protected] a an…[email protected]. Víťazom gratulujem, o knihy sa bude hrať aj v ďalších blog postoch.

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.