Denník N

53 študentov vo Viedni podporuje učiteľov v štrajku.

Počet krajín, ktoré sa stavajú za učiteľov, prudko narastá!

Ctené učiteľky a učitelia,

 

Veľmi radi sa pripájame k našim kolegom študentom z rôznych miest v Európe a chceme Vám vyjadriť maximálnu podporu vo veci, za ktorú bojujete.

Sme si vedomí ako veľmi ste pre našu spoločnosť dôležití. Žijeme v dobe, ktorá každý deň produkuje nové informácie, poznatky, inovácie a konkurencia sa vyostruje nie len medzi firmami, ale aj medzi ľuďmi na pracovnom trhu, celými štátmi a podobne.

Ak chceme byť ako spoločnosť úspešní, je nesmierne dôležité, aby povolanie učiteľa bolo atraktívne a prilákalo tých najlepších. Lebo všetko je najmä o ľuďoch a iba motivovaní, spokojní a šikovní učitelia budú schopní pripraviť budúce generácie na život vo vedomostnej spoločnosti.

Je zarážajúce ako je oblasť školstva za posledných niekoľko rokov zanedbávaná, pričom to nie je otázka iba poslednej vlády. My, zahraniční študenti si po rozhovoroch s našimi kolegami doma na Slovensku vieme porovnať často priepastné rozdiely v školstve oproti vyspelým krajinám. Nemusíme sa pritom pozerať iba na značne bohatšie krajiny, akou je aj Rakúsko. Stačí sa zamyslieť nad tým, prečo chce mnoho stredoškolákov študovať radšej v Česku ako na Slovensku.

Odlev mozgov pokladáme za jeden z najväčších, ak nie najväčší problém Slovenska. Niet sa však čomu čudovať, má to rôzne príčiny. Od obrovskej korupcie a klientelizmu, cez nevymožiteľnosť práva, neochotu mnohých obyvateľov robiť správne, hoci často ťažké kroky a rozhodnutia. Sme znepokojení aj dôvodným podozrením, že rôzne vlády a ľudia v ich pozadí mali často iné úmysly ako ten najdôležitejší – rozumne a poctivo spravovať krajinu. Veríme, že Slovensko má obrovský potenciál a mohlo byť dnes oveľa ďalej, keby všetko fungovalo a všetci pracovali tak, akoby mali.

Tieto problémy sú jeden začarovaný kruh. Veríme, že práve kvalitným školstvom odzrkadľujúcim potreby dnešnej doby sa tento kruh dá narušiť. Že Slovensko raz bude krajina, z ktorej ľudia nebudú chcieť odchádzať, ale budú do nej prichádzať. Že aj my sa raz budeme chcieť a môcť vrátiť pracovať a žiť domov – a nebude to len z lásky k vlasti, ale aj racionálnych dôvodov.

Milí učitelia, už v minulosti ste boli tí, ktorí tento národ pozdvihli a posunuli ho ďalej. Vaša úloha dnes nie je o nič menej dôležitá ako vtedy. Iba múdra a akcie schopná spoločnosť dokáže múdro a udržateľne spravovať svoju krajinu. Aj keď veríme, že prežívate ťažké časy, vydržte prosím v tom, čo robíte. Rovnako vyslovujeme nádej, že sa k Vám pripojí ešte viac kolegov a svoj boj dotiahnete do šťastného konca. Pre nás všetkých.

 

S úctou a vďakou,

slovenskí študenti vo Viedni.

 

Autorom listu je Juraj Hunák.

 

Zoznam viedenských študentov

 

Ďalšie podpisy zahraničných študentov zbierame tu.

Fejsbúková stránka, kde bežia naše projekty na podporu učiteľov

Teraz najčítanejšie