„Víš co, chuťovo velice dobrý je, enem tá barva mi nesedzí …“
Znalecky povidá kuchar Luboš v časy, ked pri srnčím gulaši a pivje sedzí …
„Tak čo povieš, Ľuboš, na ten dnešný guláš?“ opýtal som sa v šenku veľmi zvedavo.
„Víš co, chuťovo velice dobrý je, enem tá barva mi nesedzí …“, reagoval skúmavo.
„Tej mletej červenej papriky na vybarveňí ešče vícej by to, myslím, ufam sceuo,
a též aj gulatých feferónú alebo čili koreňá, keby to enem ode mja záležauo.“
Aj Fera, jeho strýc, pôvodom z Južnej Moravy, prispel do kulinárskej debaty tiež veľmi tvorivo:
„Čuješ, Lubošu, rozmýšlam, či v tem guláši místo červenej papriky vícej právje bíuej nebyuo.“
10.04.2017 /19.04.2017
Poznámky:
1/
Lingvistická konzultantka použitých záhoráckych suovíček, slovných spojení, ceuých vetičiek,
Smolinčanka telem aj dušú: Jan(k)a Ovečková (Ing., PhD.), z rodostromu pôvodných „ovečiek“.
2/
Obrázok z vlastných zdrojov