Denník N

„Víš co, chuťovo velice dobrý je, enem tá barva mi nesedzí …“

Znalecky povidá kuchar Luboš v časy, ked pri srnčím gulaši a pivje sedzí …

„Tak čo povieš, Ľuboš, na ten dnešný guláš?“ opýtal som sa v šenku veľmi zvedavo.

„Víš co, chuťovo velice dobrý je, enem tá barva mi nesedzí …“, reagoval skúmavo.

„Tej mletej červenej papriky na vybarveňí ešče vícej by to, myslím, ufam sceuo,

a též aj gulatých feferónú alebo čili koreňá, keby to enem ode mja záležauo.“

Aj Fera, jeho strýc, pôvodom z Južnej Moravy, prispel do kulinárskej debaty tiež veľmi tvorivo:

„Čuješ, Lubošu, rozmýšlam, či v tem guláši místo červenej papriky vícej právje bíuej nebyuo.“

10.04.2017 /19.04.2017

Poznámky:

1/

Lingvistická konzultantka použitých záhoráckych suovíček, slovných spojení, ceuých vetičiek,

Smolinčanka telem aj dušú: Jan(k)a Ovečková (Ing., PhD.), z rodostromu pôvodných „ovečiek“.

2/

Obrázok z vlastných zdrojov

Teraz najčítanejšie

Anton Žemlička

milovník kníh i hier so slovíčkami pred rokom a pol začal premýšľať nad (ču)desnými mu(d)rovačkami prvá knižka vyšla minulý rok v decembri a ďalej v nich pokračuje na sklonku všedných dní ...