Denník N

Vladimír Poór zatiaľ ani netuší, do akých problémov sa v Srbsku dostal. On osobne.

Krach vagónky v Goši sa rozhodol jej majiteľ Vladimír Poór riešiť spôsobom, osvedčeným na Slovensku. Prepísal ju na bieleho koňa, ustajneného na Cypre. A hotovo, povedal Vladimír! Ja už s ňou nič nemám, dokonca aj moje dlžoby voči Srbsku a domácim robotníkom sú teraz prepísané na nového vlastníka! Vlastníka, ktorým je v skutočnosti s veľkou pravdepodobnosťou naďalej on sám. Dôvod je prostý. Musí mať pod kontrolou proces, pri ktorom sa budú vyťahovať z firmy posledné aktíva. A po jeho ukončení by rád zavesil prázdnu škrupinu na krk srbského ministerstva práce, či sociálnych vecí.

V čom však spočíva omyl mocného muža v pozadí Smeru? Srbsko nie je Slovensko a čuduj sa svete, keďže som nejaký čas žil a pracoval v Belehrade viem, že srbská justícia pracuje úplne, ale úplne inak, ako tá naša slovenská. To znamená, že za dlhy svojej fabriky, ktoré činili ku dňu jej prepísania na cyperského koňa niekoľko miliónov €, zodpovedajú členovia orgánov spoločnosti. Správna a dozorná rada, riaditelia a podobne. Ak bol Poór v orgánoch spoločnosti priamo zastúpený, má proste smolu. Srbská vláda učite neprijme zákon Lex Goša, obdobu, alebo presnú kópiu slovenského lex Váhostav. Teda nenechá okradnúť vlastných občanov na úkor akýchkoľvek podvodníkov ani zo Srbska, ani zo zahraničia. Slovensko nevynímajúc!

Ale absolútnu stupiditu prejavil vo svojom rozhovore pre DenníkN riaditeľ fabriky Ivan Heimschild, keď na otázku o dlžiacich výplatách robotníkom povedal : „Mám k dispozícii presný údaj. Za posledných šesť rokov sme v priemere vyplácali mzdy na 77,5 percenta. Vo vedení firmy je prevažne srbský manažment a doteraz nikdy nikto nepovedal, že je s tým nespokojný“.

Takže bez tiku na tvári tvrdí, že 6 rokov okrádali zamestnacov o štvrtinu mzdy a tí boli s tým vlastne spokojní! Ktovie, či si rovnakú čiastku nechal strháváť zo mzdy manažment firmy, na čele práve s Heimschildom?

Vladimír Poór a všetci zainteresovaní, môžu teraz veľmi aktuálne očakávať, že ich srbský prokurátor predvolá na výsluch. Ak sa naň opakovane nedostaví, bude nasledovať proces, ktorému sa vraví „vydanie medzinárodného zatykaču“.

P.S.: Na ilustráciu uvediem fungovania srbskej justície, ktorá má síce ďaleko od ideálu ale ešte ďalej od našej slovenskej. Na kúpalisku blízko Belehradu zavraždili mocného muža podsvetia. Urobil to konkurenčný gang. Na mieste za zhŕkli novinári a keď tam dorazili parťáci nebohého, títo začali zástupcov médií napádať, ničili im foroaparáty a diktafóny. Vzápätí dorazila polícia a všetkých útočníkov zatkla. A teraz sa podržte! Za dva týždne boli agresori odsúdení na prvom stupni a za ďalší mesiac právoplatne!

Toľko na ilustráciu k nadpisu blogu.

Teraz najčítanejšie