Denník N

Vládna svorka v Rusovciach

Psi brešú a kaštieľ sa rýchlo mení na ruinu

Len 500 metrov od vykopávok rímskej Gerulaty je v Rusovciach neogotický kaštieľ, obklopený anglickým parkom s nádhernými platanmi. Poslednými vznešenými majiteľmi kaštieľa boli Elemér a Štefánia Lónyaovci, ktorí po vojne kaštieľ darovali závetom benediktínskemu rádu v Pannonhalme.

Z vôle mocností sa však zakrátko potom maďarský Oroszvár zmenil na slovenské Rusovce. Kaštieľ bol znárodnený a vystriedal viacerých používateľov. Najprv to bol SĽUK – v tom čase v kaštieli natočili film Rodná zem (ktorý zneužil nádherný folklór na propagáciu pomýleného združstevňovania) -, potom Slovenská národná galéria, neskôr krátko Národná banka Slovenska, až napokon v roku 1995 prevzala kaštieľ Správa zariadení Úradu vlády SR.

Pokus o rekonštrukciu kaštieľa začal v roku 1982 a neslávne skončil v roku 1989. Odvtedy zmrazené stavenisko stráži svorka psov, o ktorých sa stará pán poverený súčasným vlastníkom – Správou zariadení Úradu vlády SR. Zjednodušene – kaštieľ stráži vládna svorka.

Vládna svorka mala v priebehu času rôzne zloženie. Kedysi tam boli tri hrozivé vlčiaky, ktorým sa občas podarilo dostať sa von z ohrady. Vtedy naháňali strach miestnym obyvateľom, ktorí boli v parku na vychádzke so svojimi psíkmi. Terajšia vládna svorka nie je taká hrozivá, keď dostanú žrať, venujú sa najmä zažívaniu. Ale keď sú zrána hladní a ide okolo cudzí pes, mali by ste počuť ten koncert!

SZ ÚV SR vychádza v ústrety aj ochrancom prírody. V parku rastú vzácne druhy bodliaka a žihľavy. Preto zakázali v parku kosenie, s výnimkou úzkych pásov okolo chodníkov a „partizánskej“ lúky. Aby vietor nepováľal rozsiahle lány vzácnych bodliakov a žihľavy, tieto sú už vystužené náletovými drevinami, takže vyrastajú až do výšky dvoch metrov.

V intervale 4 rokov, ktorý je náhodou zhodný s cyklom volieb, sa hovorí o obnovení rekonštrukcie kaštieľa. Zatiaľ to ale vyzerá tak, že sa kaštieľ strážený vládnou svorkou zmení na ruiny oveľa rýchlejšie, než sa kedysi premenila na ruiny rímska Gerulata.

Teraz najčítanejšie

Pavel Mokráň

V roku 1965 som bol promovaný za inžiniera chémie, 25 rokov som pracoval v Slovnafte, z toho vyše 2 rokov v nábehovom tíme rafinérie Baiji v Iraku. Pol roka som v Emirátoch nabiehal odsoľovačky morskej vody. Od roku 1991 som pracoval ako prekladateľ. Ako spoluautor som vydal 6 slovníkov. Preložil som niekoľko kníh, naposledy Elon Musk (2015) a Prielom v autizme (2016).