Voľba riaditeľa RTVS: Môj otvorený list poslancom strany Most-Híd

Po politických piruetách Bélu Bugára som už nemohol nereagovať. Keďže s listami je to vraj v NRSR v poslednej dobe komplikované, rozhodol som sa napísať poslancom strany Most-Híd e-mail. Tu je jeho znenie:

Vážené poslankyne, vážení poslanci,

v roku 2016 som bol voličom strany Most-Híd. Naviac som o voľbe Vašej strany aktívne presviedčal svoju rodinu, priateľov, známych a širšie okolie. Robil som to preto, lebo som veril, že hodnotová orientácia tejto strany je blízka môjmu osobnému hodnotovému nastaveniu.

Som si plne vedomý toho, že politické dohody sú (zvlášť) v koalíciách nutnosťou, no napriek tomu som presvedčený o tom, že skutočný kompromis nie je – a nemôže byť – synonymom rezignácie na vlastné pozície. Práve preto som nemal zásadný problém so spoluprácou Mosta so Smerom a SNS. Veril som, že budete rozumným hlasom v koalícii a že v otázkach, ktorých riešenie nie je explicitne stanovené programovým vyhlásením vlády, budete slobodne a aktívne presadzovať najlepšie zo všetkých dostupných riešení. Bez ohľadu na krátkozraké záujmy niektorých politikov Smeru a SNS.

V tomto volebnom obdobii ste ma však už niekoľkokrát zarazili: za všetky prípady spomeniem Vaše opakované hlasovanie za zmenu podmienok registrácie cirkví, ktorým sa výrazne obmedzila už teraz oklieštená náboženská sloboda na Slovensku. Nedá sa dostatočne zdôrazniť fakt, že obmedzenie náboženskej slobody už pred schválením predmetnej novely bolo zaznamenané aj významnými medzinárodnými organizáciami a iniciatívami, napr. Social Progress Imperative. Bol som presvedčený o tom, že strana, ktorá chce byť mostom, a ktorá si zakladá na ochrane postavenia minorít, nikdy nemôže zabudnúť na hodnoty ktoré zastáva, a hlasovať v rozpore s vlastným charakterom.

Podnetom k napísaniu tohto e-mailu však je 180-stupňová otočka predsedu Vašej strany pri voľbe riaditeľa RTVS. Som presvedčený o tom, že strana pamätajúca na záujmy a postavenie menšín nemôže hlasovať za človeka, ktorý počas svojho doterajšieho pôsobenia niekoľkokrát dokázal, ako mu nezáleží na korektnej prezentácii menšín – a vôbec na akejkoľvek sebaprezentácii minorít v médiách. Viem, že Vám tiež nemusím opakovať, kto viedol TASR pred voľbami 2016, keď jej hlavnou náplňou bola propagácia predsedu jednej slovenskej nacionalistickej strany. Je nemysliteľné, aby ste zajtra spolupracovali na jeho odmenení za preukázanú zaujatosť a neprofesionalitu.

Rovnako by som chcel veriť tomu, že ste v Moste nerezignovali na presadzovanie verejného záujmu, a že ste neskĺzli len k pretláčaniu partikulárnych sebeckých chúťok. Je zrejmé, že verejným záujmom je RTVS, ktorá funguje nezávisle od vôle akýchkoľvek politikov, a ktorá produkuje vyvážený a kvalitný obsah. V 2. kole voľby riaditeľa tejto inštitúcie je len jeden kandidát, ktorý vo svojom doterajšom profesionálnom živote dokázal napĺňať uvedené. Kandidát, ku ktorému sa predseda Vašej strany prikláňa, je presným opakom všetkého, za čo sa kedy Vaša strana stavala.

Vaše zajtrajšie hlasovanie bude napriek tajnosti vyčítateľné z výsledkov. Váš elektorát sa totiž z nemalej časti skladá z voličov schopných počítať i kriticky myslieť. Vaši voliči sú schopní zhodnotiť, či Vami deklarovaná hodnotová orientácia bola alebo nebola premietnutá do Vašich hlasovaní počas tohto volebného obdobia.

Chcem Vás preto dôrazne požiadať o to, aby ste robili to, čo je Vašou prácou: aby ste hlasovali podľa svojho vedomia a svedomia, aby ste hájili verejný záujem, a aby ste prihliadali na postoje Vašich voličov. Pred voľbami na Vašich bilbordoch stála téza: „Charakter rozhoduje“. Bez ohľadu na to, ako dopadne zajtrajšie hlasovanie, to bude pravda. Verím, že v pozitívnom zmysle, a nie ako odstrašujúci príklad.

S pozdravom,
Samuel Jezný
doktorand, ETF Univerzity Karlovy, Praha

PS: Kontaktovanie „svojich“ poslancov vo veci jednotlivých hlasovaní u nás nie je ani zďaleka také rozšírené, ako napr. v Británii a USA. Je to škoda. Ak chcete, aby si poslanci ani náhodou nemysleli, že sa na ich kroky nik nepozerá, napíšte im, prosím, tiež.