Denník N

Voľby nemajú byť stávkou na víťaza, ale vyjadrením názoru

V sobotu sa konajú voľby do VÚC. Pred rokom a pol som sa rozhodol, že skúsim zabojovať o post župana v Bratislavskom kraji. Prvá vec, ktorú som urobil, bolo, že som obehol všetky obce, stretol sa takmer so všetkými starostami a stovkami, možno tisíckami ľudí. Chcel som vedieť, čo ich trápi, čo by chceli lepšie a čo preto môžem urobiť. Potvrdilo sa mi, že za najväčší problém, ktorý župa v kompetencii má, ľudia považujú dopravu.

Ako predseda dopravnej komisie v Bratislave sa doprave venujem 7 rokov. Za ten čas sme spravili obrovský pokrok v kvalite bratislavskej MHD. Od nových kvalitných bezbariérových vozidiel, cez nové trate trolejbusov a električiek, až po kultúrnejšie zastávky s moderným informačným systémom a prístupnosťou aj pre hendikepovaných občanov. A samozrejme ďalšie desiatky drobných zlepšení, ktoré ľuďom uľahčujú život. S touto skúsenosťou sme sa spolu s mojim tímom pustili do komplexného programu pre lepšiu dopravu v kraji. Takú, ako majú v Brne, alebo v Dolnom Rakúsku. Ako prvý som predstavil 38 bodový program a veľmi som bojoval o to, aby témou volieb neboli stranícke tričká, úsmevy, alebo vystúpenia exhibicionistov.

Podarilo sa – dopravu dnes riešia skoro všetci. Niektorí absolútnym populizmom, iní môj program skrátka odpísali. Uznávam, nie zlý výsledok, ale originál je vždy lepší, ako kópia.

Budem úprimný – veľmi som chcel, aby som sa dostal do skupiny favoritov a mohol sa napríklad zúčastniť verejných debát. Veľmi by im prospelo, keby tam napríklad o doprave rozprával aj niekto, kto tomu naozaj rozumie. Bohužiaľ, „zarezal“ ma jeden prieskum, ktorý na prvé priečky vytiahol iných kandidátov (a ktorého objednávateľ je doteraz neznámy) a naozaj nemám dosah na to, aby ma za favorita v predstihu označovali rôzni pofidérni analytici na stránkach najčítanejšieho bulváru. Všetci si tiež ešte veľmi dobre pamätáme, ako dopadli posledné parlamentné voľby, hoci dva týždne pred voľbami prieskumy strane SIEŤ namerali 14% a ĽSNS 2%.

Na druhej strane, župné voľby sú voľby so slabučkou účasťou a často sa stáva, že zvíťazí aj menej očakávaný kandidát. Vo svojom okolí vnímam, že ľudia sú už tak nahnevaní, že odmietajú voliť „takticky“ – vyberať menšie zlo na úkor voľby, ktorú považujú za najlepšiu. A sú rozhodnutí voliť tak, ako chcú. Pre mnohých sú to riešenia, dobrá komunálna skúsenosť a minulosť bez škandálov.

Chcem vás požiadať, aby ste tiež volili tak, ako to vy chcete a cítite. Nemá zmysel špekulovať a verím, že aj tieto voľby môžu skončiť viacerými prekvapeniami. Hlas pre mňa, či už za župana, alebo poslanca v obvode Petržalka, Jarovce, Rusovce a Čunovo, je hlasom pre lepšiu verejnú dopravu v kraji. Viem, čo treba spraviť a na rozdiel od svojich súperov viem aj to, ako to spraviť. V týchto voľbách ide naozaj o každý hlas a som presvedčený, že voľby nemajú byť stávkou na víťaza, ale vyjadrením názoru.

Teraz najčítanejšie

Jozef Uhler

Žijem so svojou rodinou v okrajovej časti Bratislavy, v Jarovciach, ktoré ma fascinujú tým, že sú dedina aj mesto zároveň. Ľudia sa tu navzájom poznajú, na ulici vás bez problémov pozdraví človek, ktorého nepoznáte a hovorí sa tu štyrmi jazykmi. Nuž ako kedysi v Prešporku. Vyštudoval som informatiku na Matfyze, ktorý je na Slovensku jednou z najprestížnejších škôl a pre svoj život som si ako IT-čkár mohol vybrať ktorékoľvek iné mesto sveta. Mne sa však páčilo doma. Cítil som, že v Bratislave chcem žiť, pretože tento región spĺňa moje predstavy na pokojný a šťastný život. Chcem, aby každý, kto sa do bratislavského kraja prisťahoval, našiel v ňom svoj domov. Tiež chcem, aby ľudia, čo tu žijú od detstva, nehľadali svoju budúcnosť za hranicami. Toto je môj cieľ a dôvod prečo chcem byť županom a v júni 2016 som ohlásil svoj záujem kandidovať na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.