Denník N

Volebná pachuť v Dolnom Lopašove

Tento komentár som napísal do obecných novín Dobrý deň, Dolný Lopašov, ktoré vydávame u nás už druhý rok. Vyvolal pár emotívnych reakcií. Napriek tomu si však stále myslím, že bolo nevyhnutné ho napísať.

Začiatkom marca sa konali na celom Slovensku parlamentné voľby. Volili sme si svojich zástupcov na nasledujúce štyri roky. Ľudí, od ktorých očakávame, že posunú Slovensko dopredu.

Bohužiaľ, už tradične, verejnú debatu ovládla téma strachu, ktorú znova umelo živila hlavne strana Róberta Fica SMER-SD. Tentokrát to boli utečenci, pred referendom homosexuáli, pred prezidentskými voľbami scientológovia, pred voľbami v roku 2010 Maďari, predtým Rómovia. Ono je to takto: Predvolebná taktika SMERu je jednoduchá a priamočiara – vyvolať v ľuďoch strach z „tých zlých”, ktorí nám chcú uškodiť. Následne sa postaviť ako hrdina a povedať Voľte nás a my vás pred nimi ochránime!” (nech už je to ktokoľvek). Stále je to to isté klamstvo, ktorým sa mnohí z nás nechávajú opakovane podviesť. Máte pocit, že Dolný Lopašov ohrozujú nejakí utečeneci? Podľa mňa ide skôr o  utečeneckú hystériu, ktorá je umelo vyvolávaná, a nikdy sa nebude týkať nielen Dolného Lopašova, ale ani Slovenska.

Róbert Fico tým bohužiaľ rozpútava hnev a skrýva naozajstné krízy, ktoré treba akútne riešiť aj kvôli jeho zlyhaniam, a to je zle fungujúce zdravotníctvo a  upadajúce školstvo. Keď je kritické myslenie u mladých ľudí natoľko chabé, že svoj hlas v parlamentných voľbách dobrovoľne venujú Kotlebovi alebo Borisovi Kollárovi, nastala niekde počas výchovy chyba.

Bol som u nás vo volebnej komisii, a najväčší šok mi spôsobil počas otvárania obálok dvojkríž na hlasovacom lístku ĽS Naše Slovensko. Objavoval sa až príliš často. Stále sa spamätávam z toho, že v mojej rodnej dedine, v našom Dolnom Lopašove, žije 48 ľudí, ktorí si myslia, že Marian Kotleba vedie najlepšiu možnú stranu pre Slovensko. Toto nie je lajkovanie na Facebooku, toto je voľba budúcnosti pre nás a naše deti. Naozaj chceme, aby o  nej raz rozhodovali sympatizanti Adolfa Hitlera? Dúfam, že už nebude neskoro, keď si uvedomíme, aká vzácna je sloboda, ktorú teraz máme.


P.S. Autorom karikatúry je Jožko Vrbovský a nakreslil ju do novín nezávisle na mojom článku.

P.S. 2 Časť reakcií, ktoré vyvolalo zverejnenie tohto článku v obecných novinách si môžete prečítať tu.

Komentár priamo v obecných novinách
Zadná strana obecných novín Dobrý deň, Dolný Lopašov

Teraz najčítanejšie

Jakub Tomiš

Prišiel som z dedinskej krčmy do bratislavskej kaviarne. Snažím sa prísť na to, kde sa cítim viac doma.