Denník N

Von z izolácie! – Ako som tvoril môj volebný program

Pri svojom rozhodnutí zviesť zápas o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja som si predsavzal obklopiť sa ľuďmi, ktorí vo svojej profesii niečo dosiahli a nechcel som pri tom pozerať na ich politickú orientáciu. Dôležité bolo pre mňa, aby mali záujem na demokratickom napredovaní nášho kraja, na jeho rozvoji a ekonomickom raste. Hneď na začiatku nám všetkým bolo zrejmé, že ideme do ťažkého a nerovného zápasu, do nezmyselných jednokolových volieb, ktoré nie všetkým umožnia do konca prezentovať svoje myšlienky a uchádzať sa o priazeň voličov.

Od prvopočiatku sa ku mne hlásil občiansky aktivista, architekt Peter Rusnák, pre ktorého je regionálny rozvoj celoživotným záujmom. Tak isto Martin Baník, bývalý kandidát na primátora Banskej Bystrice a dlhoročný člen SDKÚ. Jeho vedomosti z činnosti a organizácie štátnej správy a samosprávy nikto nemôže spochybniť. Nakoniec od nich prišla aj myšlienka dvojrýchlostného kraja. Od začiatku bol pri mne Jaroslav Demian, člen SMER-SD, a hlavne poslanec BBSK, ktorý pozorne sledoval činnosť kraja a poskytol nám neoceniteľné informácie. Pridal sa k nám Miroslav Seget, v roku 2013 protestný volič súčasného predsedu BBSK a bývalý člen SAS. Ujal sa nielen programových vecí, ale aj organizácie podujatí a spoločne s manažérkou kampane Janou Orlickou odviedli najviac drobnej a neoceniteľnej práce. Spolupracuje s nami Martin Pechovský, mladý odborník v oblasti start-up a IT. Pridávali sa k nám mladší, aj starší. Politici, aktivisti, pravičiari, ľavičiari. Mladá aktivistka Andrea Maková, dlhoročný odborník na školstvo Ján Kamoďa, expertka na turistický ruch Beata Kolníková, Lívia Adamová pre sociálnu oblasť, živnostníkom známy odborník Ján Plesník, expert na dopravu Peter Kunkela,  jedna z najlepších slovenských lekárok Mária Kuniaková, Tomáš Geist pre oblasť športu, rómsky aktivista Ivan Bučko, Radovan Medovič pomáha v oblasti informatizácie, Jozef Vašina odovzdáva svoje vedomosti v oblasti ekológie a druhotných surovín, medzinárodné vzťahy sme konzultovali s profesorom Univerzity v Sorbone  Alainom Soubigu.  Naším hlavným cieľom bolo a je vrátiť tomuto kraju tvár, demokraciu a odborné riadenie. Pomôcť ľuďom tohto kraja, dostať ho von z izolácie a hlavne odstrániť chudobu predovšetkým u ľudí, ktorí pracujú, alebo chcú pracovať. Vládna tendencia podporiť ľudí, aby cestovali za prácou bola pre nás výzvou. Našim cieľom je priniesť prácu k ľuďom. Podporovať malé a stredné podnikanie, rodinné farmy a návrat k tradičným hodnotám. Najvyšším cieľom programu je spokojný občan!

V našom tíme bolo mnoho odborníkov, ktorí síce s nami sympatizujú, ale po rozhodnutí SMER – SD a Most – Híd o podpore Ján Luntera nás požiadali, aby sa o nich „nevedelo“. Niektorí sa dostali doslova do schizofrenickej polohy. Podporu mojej kandidatúre naďalej vyjadruje Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, čo si cením. Časť jeho členov je však aj členmi SMER-SD. Nuž nezávidím im. Ako sa majú rozhodnúť? Toto sa týka aj starostov a primátorov. Niektorí „odskočili“, ale po augustovom rozhodnutí politických strán som s nimi radšej nehovoril. Načo ich vystavovať tlaku. Viem, že ma naďalej podporujú, aj keď sa k tomu verejne neprihlásia. O to viac si vážim postoj primátora Veľkého Krtíša Dalibora Surkoša a primátora Žarnovice Kamila Danka. Naďalej otvorene podporujú moju kandidatúru. Nemienim súperiť s Jánom Lunterom o stranícku podporu, mám však záujem o hlasy všetkých, ktorí podporujú moju kandidatúru a náš odborne pripravený program.

Som a zostanem sociálny demokrat a zároveň zostanem človekom, ktorý sa dokáže dohodnúť so všetkými demokraticky zmýšľajúcimi ľuďmi naprieč politickým spektrom. Zároveň naďalej deklarujem, že urobím všetko preto, aby tu v čele kraja nebol človek s politickým myslením, ktoré nepatrí na súčasnú politickú scénu. Veď si stačí pozrieť náš volebný program a pochopíte: www.stanomicev.sk.  Dúfam, že Vás svojím rozsahom neodradí.

Teraz najčítanejšie

Stano Mičev

Vyštudoval som Pedagogickú fakultu v Banskej Bystrici aprobáciu slovenský jazyk - história. Pracoval som v Múzeu SNP, ako živnostník, na Ministerstve kultúry SR a teraz ako GR Múzea SNP. Ako historik sa venujem 2. svetovej vojne. Rozhodol som sa kandidovať na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.