Denník N

Vreckárky vs. bratislavská mestská polícia 6:0

Čím viac sa vyskytujem v bratislavskom Starom meste, tým menej chápem, na čo nám je mestská polícia. Ich štandardná odpoveď na všetko je: „Nemáme na to kompetencie“. A vreckárky nám zatiaľ veselo okrádajú turistov a robia Bratislave zlé meno…

Začalo sa to minulý rok. S nárastom počtu turistov sa do Bratislavy nasťahovalo niekoľko južansky pôsobiacich vreckárok. Chodia zásadne vo dvojici alebo v trojici. Sú pekne, štýlovo oblečené, majú mapu mesta, dokonca aj fotoaparát. Úplný prototyp nevinných cestovateliek, človek by ich z ničoho neobviňoval. A predsa…

Špecializujú sa na dámske kabelky. Najradšej majú miesta s väčším počtom ľudí – Čumila, Rybné námestie, hrad, suvenírové obchody. Kým turisti počúvajú (zväčša nelicencovaného zahraničného) sprievodcu a sú zaujatí atrakciami mesta, slečny sa zamiešajú do skupiny a najmenej pozorným dámam vytiahnu peňaženku. Deje sa to deň čo deň.

Bratislava
Rozkopané, zúžené uličky na hlavnom turistickom ťahu, sú pre vreckárov raj.

Samozrejme, problém s dlhoprstými majú takmer všetky väčšie mestá na svete. Bratislava zďaleka nie je jediná. Zarážajúci je ale prístup tunajšej mestskej polície. Napriek pravidelným niekoľkonásobným upozorneniam sprievodcov sa s týmto problémom nič nerobí a krádeže sú na pravidelnom poriadku. Nejde pritom o to, že by bolo vreckárky ťažké vypátrať. Aj keď sa obmieňajú, na pohľad ich spozná každý čo i len trochu skúsenejší sprievodca.

Štandardným argumentom mestských policajtov je, že sa im vreckárky vyhýbajú a zmiznú, len čo ich zbadajú. A aj keď ich náhodou chytia, nemajú právomoc nič s nimi spraviť. Natíska sa preto niekoľko otázok: Na čo je nám mestská polícia bez kompetencií? To naozaj treba na riaditeľstve génia na to, aby si uvedomil, že policajt hliadkujúci v civile (ako sa to bežne robieva v zahraničí) by sa s vreckárkami vysporiadal raz-dva? A keď si s nimi nevedia rady mestskí policajti, je taký problém osloviť na spoluprácu štátnu políciu?

Ak sa medzitým pohli ľady a policajti v prestrojení už striehnu v meste, vedeniu polície sa hlboko ospravedlňujem. Ale vedzte, že dotyčné slečny boli v meste včera, predvčerom a nepochybne sú tam aj dnes. Podporu cestovného ruchu, ktorej majú všetci plné ústa, si predstavujem inak!

Teraz najčítanejšie

Martin Grančay

Vysokoškolský pedagóg, výskumník, projektový manažér, cestovateľ, sprievodca cestovného ruchu, obdivovateľ leteckej dopravy. Odborne sa venujem teóriám medzinárodného obchodu, gravitačným modelom a ekonomike medzinárodnej civilnej leteckej dopravy. Mám rád Slovensko a ako sprievodca ho predstavujem zahraničným turistom, aby sa sem chceli vrátiť a aby o nás šírili dobré meno. Milujem cestovanie, najlepšie všade tam, kde môžem spoznať nové kultúry. Čím dlhší a komplikovanejší let, tým lepšie. :-)