Denník N

VŠ na Slovensku

Je na Slovensku veľa vysokých škôl?
Áno.
Sú vysoké školy na Slovensku kvalitné alebo nekvalitné?
Aj aj.

Podľa mňa vzhľadom k tomu, aká je Slovensko malá krajina má príliš veľa VŠ. V súčasnosti  sa na VŠ na Slovensku dostane už každý, kto má ukončené aspoň stredoškolské vzdelanie s maturitou. Závisí už len na uchádzačoch či chcú študovať na kvalitnej univerzite alebo si len „kúpiť“ titul na nejakej súkromnej VŠ. Ak máte dostatok peňazí, prípadne kontakty na štátnej VŠ, tak sa častokrát dostanete aj tam. Veď tak to predsa na Slovensku chodí, prečo by teda školstvo malo byť výnimkou?

Na jednu stranu si však myslím, že ak je človek šikovný a počas školy sa venoval aj praktickým veciam, tak sa môže vo svojom odbore uplatniť aj keď vyštuduje súkromnú VŠ. A samozrejme platí to aj v opačnom prípade. Čiže čo sa týka nadobudnutých skúseností počas štúdia, to závisí len na ponúkaných možnostiach fakulty a na snahe študenta . Súkromné školy dokonca často ponúkajú viac možností praxe ako tie štátne. Sú lepšie finančne zabezpečené a preto majú mnohokrát lepšie podmienky pre prax svojich študentov.

Čo tak zredukovať počet VŠ na Slovenku? Ja som určite za. Veď prečo tu máme také školy, ktorých plánovaný počet prijatých je 150 a reálne príjmu len 20 študentov, pretože sa ich tam viac neprihlásilo? A načo máme x súkromných škôl? Veď ak chce niekto študovať pretože ho to baví, tak sa dostane aj na štátnu školu. A tí, čo chcú študovať len kvôli titulu, tak môžu súkromné školy navštevovať aj v zahraničí.

Alebo čo tak zaviesť úplne iný vzdelávací plán? Nebolo by super, keby každá VŠ mala zmluvu s nejakou firmou alebo spoločnosťou, a tá poskytovala študentom prax vo svojom obore? V tomto prípade by absolventi nemali problém nájsť si zamestnanie, ani by nikto nemohol spochybniť kvalitu VŠ. Bohužiaľ aj to je jedným z dôvodov, prečo chodia absolventi po škole pracovať do zahraničia. Takmer každá firma žiada minimálne 2 ročnú prax v obore, ale kde ju majú študenti nadobudnúť, keď im ju počas štúdia nikde neponúknu?

Ak by však tieto problémy kompetentných ľudí zaujímali, tak už by s tým dávno niečo urobili. Zatiaľ bohužiaľ na Slovensku prevažuje kvantita nad kvalitou.

Teraz najčítanejšie