Denník N

Všetko, čo musíte vedieť predtým, ako sa pustíte do fotenia detí

autor: Lucy Grossmann
autor: Lucy Grossmann

Fotenie detí je oveľa náročnejšie, než by sa na prvý pohľad zdalo. Deti neposedia, vyhľadávajú zábavu, chcú byť stále v našej pozornosti. Je náročné zachytiť ten správny moment v už neopakovateľnej chvíli.

Fotenie detí si vyžaduje veľa trpezlivosti, či už zo strany fotografa alebo zo strany rodičov. Veľmi veľkú úlohu zohráva ľudskosť, kreativita, presnosť, správny okamih i pohotovosť.

Fotenie detí v rôznych časových obdobiach

 

Novorodeniatka

Ideálny čas na fotenie novorodencov sú prvé dva týždne, maximálne tri, od narodenia bábätka. V prvých týždňoch je bábätko ešte ospalé a fotenie prebieha v úplnom kľude, najlepšie v domácom prostredí.

Treba mať na pamäti, že fotenie s fotografom trvá približne dve až päť hodín. V tomto čase nielen fotíme, ale i uspávame, prebaľujeme i kŕmime. Je dôležité prispôsobiť sa rytmusu bábätka. Toto sa týka jedenia a spania. Ideálne je, ak sa bábätko dobre napapá ešte pred príchodom fotografa. Vytvoríte tak priestor na fotenie, kde už bábätko spinká a može byť fotené.

 

Fotenie detí - Sofia - autor: Lucy Grossmann

Tri až štyri mesiace

Fotenie v tomto období už býva náročnejšie. Bábätko viac plače, preto musíte byť oveľa trpezlivejší. Nastáva však vhodná doba na fotenie krásnych a neočakávaných momentov. Začína už zdvíhať hlavičku, smeje sa, či reaguje na váš hlas. Vhodná doba pre zachytenie krásnych a neopakovateľných spomienok.

Na oblečenie odporúčam použiť jednoduché vzory a farby. Najlepšie bez zbytočných nápisov a potlačí. Výnimkou sú trefné nápisy vystihujúce vaše dieťa, na ktorých sa v budúcnosti pobavíte.

Vyhnite sa však krikľavým farbám, ktoré odpútavajú pozornosť od dieťaťa, čo nemáme v úmysle. Zvoľte radšej neutrálne pastelové farby ako svetložltá, zelená, svetlomodrá, námornícka modrá, béžová, biela a iné.

Platí tu známe pravidlo: „v jednoduchosti je tá pravá krása“

 

Fotenie detí - Paťko - autor: Lucy Grossmann

Šesť až osem mesiacov

Pre dieťatko sa stáva toto obdobie významnou etapou v jeho živote. Začína objavovať svet naokolo. Vhodný čas na fotenie, kedy sa učí sedieť, viac sa usmieva, reaguje na svoje meno i podnety vysielané z blízkeho okolia. Prineste so sebou najmilšie hračky, aby ste počas fotenia vedeli vašu ratolesť zabaviť. Oblečenie odporúčam voliť podobne ako pri fotení 3 – 4 mesačného dieťatka (viď vyššie).

 

Fotenie deti - Melany - autor: Lucy Grossmann

Prvý až tretí rok

Dieťa začína chodiť, udržiava rovnováhu. V tejto fáze nastáva tiež obdobie vzdoru. Všetko “chce po svojom”. Keď to nedostane, začne kričať, plakať a vyžaduje si pozornosť.

Fotenie väčšinou prebieha formou hry a zábavy. Ideálne prostredie pre takéto neposedné detičky je zorganizovať fotenie v prírode, v parku, či v záhrade. Pozor však na to, aby ste neštylizovali deti do neprirodzených póz. Oni to vycítia a získate presný opak, ako bol váš prvotný zámer.

Je dôležité, aby boli rodičia v bezprostrednom kontakte s dieťatkom počas celého fotenia. Fotiť môžeme jednotlivé portréty samotného dieťatka, ale i spoločné fotografie s rodičmi. Tu treba myslieť, že je potrebné spoločne sa zladiť farebne i štýlovo. Na oblečenie môžeme využiť rôzne pletené a háčkované svetríky, nohavice, rifle na traky, kabátiky, vesty, šaty s jednoduchým vzorom bez rôznych rušivých nápisov či obrázkov.

 

Fotenie deti - Marek a Martin - autor: Lucy Grossmann

Štyri, šesť alebo viac rokov

U dieťaťa sa začína prejavovať jeho osobnosť, ktorú treba na fotografiách vyzdvihnúť. V tomto veku už dieťa vie komunikovať s fotografom. Vieme sa s ním porozprávať, navodiť formou rozhovoru príjemnú atmosféru a skamarátiť sa. Potrebná dôvera napomôže k dosiahnutiu prirodzených a uvoľnených póz, čím fotografia získa na výraznej hodnote.

Fotenie môže prebiehať v ateliéri alebo vonku v exteriéri. Vhodné sú parky, lúky, priestranné miesta. Odporúčam vyhnúť sa ihriskám, kde okolie odpútava pozornosť dieťaťa a nebude ho možné zachytiť v ten správny moment.

Oblečenie zvoliť taktiež jednoduché, ale môžete tiež zapojiť rôzne doplnky. U dievčatiek možno zvoliť pastelové sukničky, rôzne čelenky s kvetmi tzv. party, u chlapcov klobúky, rôzne jednofarebné alebo pásikové košele a iné.

 

Začnite už teraz

Zachytenie spomienok na detstvo je to najkrajšie, čo môžete pre svoje dieťa urobiť. Ja sa veľmi rada vraciam k starým fotografiám v dobe, keď bol pre mňa život ako gombička. Krásne detstvo plné hier s bratom, sestrou, spoznávaní a formovaní priateľstiev a veľa iného. Tie momenty zachytené v okamihu, ktorý sa už nikdy viac nezopakuje, ale majú pre nás veľký význam. Prinášajú pokoj na duši.

Buďte vďační za každý okamih strávený s deťmi a svojimi najbližšími. Vyberte sa na prechádzku za krásneho počasia a venujte sa jeden druhému. Prizvite tiež fotografa na zachytenie vášho životného príbehu. Fotografií, ktoré raz oživia aj tie dávno zabudnuté spomienky.

 

Dúfam, že vám tieto rady pomôžu, aby ste sa pripravili na svoje rodinné fotenie, či fotenie svojich detí.

 

Lucy Grossmann

Viac info o fotografii nájdete na FacebookuGoogle+ alebo sledujte môj BLOG fotografa na stránke glafphotography.com

 

Teraz najčítanejšie

Lucy Grossmann

Lucia Grossmannová

Som mladá fotografka pochádzajúca zo západného Slovenska. Fotografiu som na škole nikdy neštudovala, ale malými krôčikmi som si k nej budovala cestu. Zameriavam sa na portrétne fotografie, ktoré robím zaujímavo, aby z nich vyžarovala jednoduchosť a zároveň jedinečnosť. Mojou vášňou je stretávať zaujímavých ľudí, zachytávať ich pocity, myšlienky, výrazy tvárí, iskru v ich očiach...