Denník N

Všetko, čo potrebujete vedieť o rádioaktívnom mraku nad Európou

Ďalší klasický prípad, ako sa internetový bulvár postavený na klikoch podieľa na oslabovaní dôvery medzi ľuďmi a inštitúciami, ľuďmi a médiami.

Viete, že v týchto chvíľach je na Slovensku najvyhľadávanejšou frázou „rádioaktívny mrak nad Európou“? Ide o ďalší klasický prípad, ako sa internetový bulvár postavený na klikoch podieľa na oslabovaní dôvery medzi ľuďmi a inštitúciami, ľuďmi a médiami. Demokracii, ktorá na tejto dôvere stojí, to nepomáha.

Francúzsky inštitút Ochrany pred rádioaktivitou vydal začiatkom októbra správu, že nad Európou sa pohybuje oblak Ruténia 106. Ťažký kov vzniká umelo pri rádioaktívnej výrobe. Úrad informoval, že ide o nepatrné množstvo, ktoré nepredstavuje zdravotné riziko. Túto správu si ešte u nás nikto nevšimol.

O mesiac na to, 9. novembra, vydal úrad ďalšiu správu. Jedným z výsledkov vyšetrovania bolo, že mrak pravdepodobne pochádza z oblasti Uralu, v Rusku alebo Kazachstane. Stále platí, že bol neškodný. Toto už zachytili agentúry, informácia sa dostala do servisu TASR.

Novinári z bulváru tak dostali lákavú možnosť – vystrašiť ľudí v nadpise rádioaktivitou tak, že kliknú a vo vnútri ich upokoja, že sa netreba ničoho báť. Ak budú natoľko korektní.

Výsledok? V piatok 10. 11. začali vychádzať takéto články: TA3: Nad Európou sa presúva rádioaktívny mrak, vznikol na východe. Čas.sk: Nad Európou sa šíri rádioaktívny mrak, Refresher: Nad našimi hlavami sa pohybuje rádioaktívny mrak a samozrejme Pluska aj s výkričníkom: Dôvod na paniku? Nad našimi hlavami sa pohybuje rádioaktívny mrak!

Ak chcú ľudia informácie o nejakej téme, zriedka idú na titulky médií. Hľadajú info v Google. Ak o téme píše len bulvár, človek dostane len hysterické informácie.

Ako jediná z televízií sa o mraku zmienila vo večernom spravodajstve TV Joj. V piatok ľudí v krátkej správe uistila, že im nič nehrozilo ani nehrozí. Tak či onak, ľudia hľadali viac informácií a už v sobotu ráno patril  „rádioaktívny mrak nad Európou“ medzi najviac vyhľadávané výrazy v slovenskom Google. A dnes, v pondelok, záujem vrcholí: práve teraz je „rádioaktívny mrak nad Europou“ vôbec najvyhľávanejší výraz. Inak povedané, je to vec, ktorá teraz trápi Slovákov najviac.

Už v sobotu bol „rádioaktívny mrak nad európou“ jeden z najvyhľadávanejších výrazov…

… v pondelok bol už úplne najvyhľadávanejší.

Prežeňme to. Ak by politik teraz povedal, že ochráni Slovákov pred rádioaktívnym mrakom, zrejme by si polepšil.

SME, Denník N, Pravda, Hospodárske noviny, ktokoľvek so štandardnou redakciou správe nevenoval  pozornosť. A tak ľudia vystrašení vyhľadávajú, nachádzajú len bulvár so senzačnými nadpismi a nenachádzajú upokojujúce odpovede, a na vyhľadanie a preloženie stránky francúzskeho inštitútu zrejme nie sú ani dostatočne zruční.

Ľudia tak môžu nadobudnúť pocit, že veľké médiá informácie utajujú. Ak by teraz napísal niektorý z konšpiračných webov článok: „Všetko, čo potrebujete vedieť o rádioaktívnom mraku nad Európou“, zaručene sa dostane na prvé miesta vo vyhľadávaní a napísať môže, čo chce. Je len úplna náhoda, že jeden z aktuálnych výsledkov je článok Zem a vek, paradoxne s upokojujúcim nadpisom „Rádioaktívny mrak nad Európou? Radšej to už nefajčite“. Týka sa však staršieho incidentu.

Akým smerom by sa mala uberať práca novinárov v takomto prostredí ukazuje Trend. Keďže ide o veľmi vyhľadávanú tému, predsalen napísal o nedôležitej téme článok. Nadpis však obsahuje slovo „neškodný“.

Teraz najčítanejšie