Denník N

Všetko o menách v dejepisoch ZŠ a SŠ

Je ich 66. Takmer diabolský počet. Medzi nimi jedna (!) žena. Schválne, či by ste vedeli hneď teraz povedať, ktorá jediná žena je v zozname s názvom Kto nám vládol? Nám, rozumej nám, ktorí sme žili na tomto území meniacom počas stáročí svoje názvy, ale nie náturu.

Správna odpoveď z úvodu: Mária Terézia. Je aj na titulke knihy s názvom Kto nám vládol. Okrem nej ešte Ferenc Jožka, Matej II. a na malých fotkách Jozef Tiso a Tomáš Garrigue Masaryk. Ktovie, čo by to bola za debatu, keby tam na chvíľu ožili.

Už pri prvom prelistovaní je čitateľovi jasné, že drží v ruke encyklopedickú publikáciu, pestrú, farebnú, s bohatou obrazovou prílohou. Mapuje v podstate celé naše známe dejiny od dôb Sama, končiac Andrejom Kiskom. Medzi nimi je takmer 1400 rokov našej histórie, vzájomného hlušenia sa, budovania, lásky, umenia, krívd a ohovárania… Určená je žiakom základných a študentom stredných škôl, ktorí potrebujú doplnkové štúdium, majú v menách a obdobiach chaos alebo ich jednoducho dejepis zaujíma a chcú si v životoch našich dôležitých historických postáv kedykoľvek listovať. Z rovnakých dôvodov by kniha mohla byť vhodná aj pre ich rodičov alebo učiteľov.

Kto nam vladol 2

Príjemný bonus je, že panovníci sú na okrajoch knihy označení farebne podľa časových období, čo ich hľadanie v hrubej publikácii dosť zjednodušuje. Každý z nich dostal spravodlivo pridelený portrét, životopis a dvojstranu o období, v ktorom vládol, pričom sa spomínajú dobré aj zlé veci, ale určite nie v takom pomere, aby sa dalo povedať, že každý z vládcov je zobrazený absolútne objektívne. Kniha Kto nám vládol má ambíciu viac zorientovať a podať doplnkové informácie, než robiť hĺbkovú sondu do dejín. Určite nepostačuje na to, aby si po prečítaní robil ktokoľvek nárok na vyslovenie odborného názoru na ktorúkoľvek z osobností. Pre potreby doplnkového školského štúdia by však mohla pomôcť. Najmä preto, že na dvojstránkach sa nezameriava len na to, čo sa dialo u nás, ale poukazuje na dejinné súvislosti, čo na mnohých dejepisných hodinách chýba. Tiež v stĺpčekoch ponúka rôzne zaujímavosti, občas pikošky, zmienky o povahových črtách panovníkov, z ktorých sa tak stávajú seberovní smrteľníci a nielen nutné zlo mena a dátumu potrebných na písomku.

Kto nam vladol 3

Čo sa mi na tejto knihe ráta, sú detaily. Pri každom panovníkovi, pri každom období autor Ladislav Švihran, známy z článkov rubriky História v Plus 7 dní, spolu s tímom zostavovateľov vložili niekoľko odfotených archeologických nálezov z nášho územia – šperky, mince, rytiny, obrazy, misky. Ich vyobrazenia pôsobia čisto a plasticky, v opozícii k často nudnému vystaveniu v múzeu. Dávajú dávnym časom ľudský rozmer a nenápadne hovoria mladému čitateľovi o originalite nápadov obyčajného človeka, ktorý tu bol dávno pred nami. Nie raz som obzeraním práve týchto drobností strávila viac času než pozeraním do tvárí mocných mužov. A že niektorí boli v predstavách ilustrátorov a maliarov ozaj fešáci.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Perfekt. Foto: autorka

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie