Denník N

Všetko vedia, všade boli. Slovenskí kontrolóri

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Prekáža mi kontrola a prístup kontrolórov, ktorí keď vidia, že tržby nekrátim a hotovosť mi sedí, prejdú do tzv. vymýšľacej fázy.

Kontroly na registračné pokladne ma vždy rozčuľovali, aj keď samozrejme nepopieram ich opodstatnenosť. Nevadí mi kontrola, ktorá kontroluje to, či nekrátim tržby, alebo či mi sedí stav hotovosti so stavom, ktorý by som v pokladni mala mať. Vadí mi kontrola a prístup kontrolórov, ktorí keď vidia, že tržby nekrátim a hotovosť mi sedí, idú do tzv. vymýšľacej fázy. To znamená, čo by som tak ešte našiel, aby bola aspoň nejaká pokuta, lebo to je účelom mojej návštevy. A vtedy prichádza na rad ľudová tvorivosť kontrolórov, ktorí prejdú k zisťovaniu, ako je tovar označený, a ako ho má podnikateľ nahratý v registračnej pokladni.

Presne takýto postup zažil minulý týždeň jeden podnikateľ. Vlastní štyri malé obchodné prevádzky v okrese, ktorý patrí medzi okresy s najvyššou mierou nezamestnanosti a dáva tak prácu nielen sebe, ale aj ďalším obyvateľom tohto kúta Slovenska.

Keby som bola vládnym predstaviteľom, ktorý hlása nielen v programovom vyhlásení, že týmto okresom je potrebné zaviesť špeciálnu podporu, možno až regionálne daňové úľavy, tak mu dám medailu za statočnosť. Avšak, kontrolné orgány sa na podnikateľskú existenciu v tejto hladovej doline pozerajú inak, presne podľa postupu z úvodu blogu.

Na úvod bol podnikateľ prekvapený, že registračnú pokladňu už nekontrolujú pracovníci daňového úradu, ale Colnej správy. Daniari sa asi venujú boju proti daňovým únikom a naopak colníci, už toho toľko na robote nemajú. Keď kontrolór zistil, že bloček dostal a teda tržby nie sú krátené a hotovosť v pokladni sedí aj s raňajším zaznamenaným vkladom, prešiel do fázy, ako máte označený tovar v pokladni. Keďže sa jednalo o kvetinárstvo, ktoré má v ponuke aj doplnkový sezónny tovar, kontrolór siahol po keramickej soške do záhrady. Nadšenie prišlo vo chvíli, keď zistil, že tovar je v pokladni nahratý ako záhradná keramika. Začal sa oháňať paragrafmi, že označenie je nedostatočné, musí tam byť bližšia definícia napríklad typu „záhradná keramika lienka sedembodkovaná“. Výsledkom bola pokuta 100 eur a prísľub, že si to prídu skontrolovať. Poďme sa pozrieť na to, čo hovoria paragrafy, ktorými sa kontrolór oháňal.

Zákon č. 289/2008 Z.z. vo svojom § 8, odsek 3 hovorí: „Označenie tovaru alebo označenie služby musí byť vyjadrené tak, aby bolo možné predávaný tovar alebo poskytovanú službu jednoznačne určiť alebo pomenovať a odlíšiť od iného tovaru alebo inej služby, pričom sa môže uvádzať aj skrátený názov tovaru alebo služby.“

Zákon teda hovorí o tom, že tovar alebo službu musí byť možné jednoznačne rozlíšiť. Keď sa na to pozrieme, tak každý jeden tovar a služba na svete sú unikát. Na to, aby som ich vedela rozlíšiť by som potrebovala registračnú pokladňu s nekonečným počtom miest. Príde mi absurdné, že neexistuje žiadny výklad ani metodické usmernenie, do akých podrobností má byť tovar alebo služba odlíšený. Ak teda záhradná keramika nie je postačujúca, tak potom všetci, čo vydávajú doklad za službu parkovné porušujú zákon, lebo by mali vydávať doklad, na ktorom bude služba definovaná ako „parkovné biele auto jedna hodina“, aby si túto službu nebolo možné so žiadnou inou zameniť.

Alebo sa mi núka druhé riešenie. Znovu preberáme a „buzerujeme“ podnikateľov za niečo, čo nemá až takú oporu v zákone a vo veľkej miere závisí na subjektívnom výklade kontrolóra. Lebo však aj nie každý kontrolór vie rovnako rýchlo podľa definície tovaru pochopiť, o aký tovar alebo službu sa jedná. Jednému stačí záhradná keramika a predstaví si trpaslíka pred domom v predzáhradke a ďalší si prečíta záhradný trpaslík z keramiky a bude si myslieť, že že sa jedná o obchod s filmovými rekvizitami a domyslí si ďalších šesť trpaslíkov a Snehulienku.

Ak sa Vám blog páči, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.