Denník N

Všetky dobré dystópie hovoria, že ak si nezapamätáme minulosť, príde orwellovské peklo, a teraz je tu jeden grafický román prepracovaný do posledného detailu

Román Bats of the Republic napísal aj graficky navrhol Zachary Thomas Dodson, ktorý sa knižnému dizajnu aj profesionálne venuje, a v tomto románe s podtitulom An Illuminated Novel je to veľmi dobre vidieť. Grafikou tu v podstate prišiel s úplne novou úrovňou rozprávania, ktorá grafickú stránku presúva až na metatextuálnu úroveň.

Strieda dystopickú sci-fi budúcnosť s historickým prostredím sporného texaského teritória devätnásteho storočia, dve dejové línie, ktoré delí tristo rokov. Ale ešte skôr, než sa ponoríte do príbehu, jeho grafické spracovanie od obojstrannej zrkadlovej obálky, cez typograficky rozlíšené rodokmene až po knihu vloženú v knihe vám okamžite vezme dych.

dodson_cover

Dej samotný sa točí okolo dvoch paralelných príbehov odohrávajúcich sa v Texase a v centre oboch stojí ten istý tajomný zapečatený list napriek tomu, že ich delí tristo rokov. V roku 1843, kedy si Amerika plní svoj Manifest Destiny a kedy sa zdá, že v ceste za vytúženým rajom smerom na západ nič nestojí, predlžuje sa železnica a domorodé obyvateľstvo decimujú kiahne (inak uvedomujete si, že zdecimovať pôvodne znamenalo zabiť jedného z desiatich?), mladý ornitológ Zadock Thomas sa musí vydať na strastiplnú cestu do spornej oblasti texaského teritória, aby dokázal otcovi svojej milovanej Elswyth, že jej je hoden. Joseph Gray mu totiž zverí zapečatený list, ktorý musí osobne odovzdať generálovi Irionovi, a zdá sa, že na tom liste závisí budúcnosť celej Únie.

dodson4

Keď sa však Zadock dostane až do hraničného územia, veci akosi prestanú ísť podľa plánu, dostane sa do kritickej situácie, kojoty zavýjajú a bandy sa potulujú územím, ktoré nevie, komu vlastne patrí, a keď ho obrovský mrak netopierov prevedie cez púštne územie až do obrovskej jaskyne, rozhodne sa napísať a nakresliť knihu o texaských netopieroch (Bats of the Republic). Sčasti, aby ohúril Elswythinho otca, sčasti aby sa sám nezbláznil.

V tejto časovej línii je vedľa jeho príbehu, ktorý je rozprávaný prostredníctvom listov, ktoré píše Elswyth, postavená kniha z devätnásteho storočia, nazvaná „Sisters Gray“, a ktorá ukazuje, čo sa deje v Elswythinej rodine počas jeho neprítomnosti, a že to nie je úplne normálne, asi ani nemusím hovoriť. Táto kniha vložená v knihe, ktorú napísala Elswythina matka o tajomnom sesterstve, postupne odkrýva dôležitosť Zadockovej pokrvnej línie (a v budúcnosti ju číta Zekeho partnerka Eliza vo Vault of Records).

dodson1

O tristo rokov neskôr, v roku 2143, Texas je jedným zo siedmich mestských štátov obohnaných hradbami, v ktorých prežívajú zvyšky civilizácie po Kolapse. Každý zo siedmych mestských štátov je určený pre konkrétnu etapu života, a jeden z nich slúži dokonca pre segregáciu homosexuálov. Teraz, keď je ľudstvo na pokraji vyhynutia, homosexuáli sú tvrdo segregovaní, pretože neplnia jednu zo zásadných úloh pre prežite ľudstva. „After the collapse, there was very little patience or tolerance for diversity. Folks were scared.“

dodson6

Potomok Zadockovej pokrvnej línie, Zeke Thomas, sa dozvie, že jeho starý otec, vážený senátor Zachary Thomas, ktorý bol jedným z vedúcich politických osobností nového sveta a pomáhal zaviesť väčšinu systémov, ktoré zaisťujú prežitie kultúry a civilizácie samotnej, práve zomrel, a zanechal Zekemu tajomný zapečatený list. Atmosféra v texaskom mestskom štáte je stále viac totalitná, a po smrti senátora Zacharyho sa začínajú naplno prejavovať politické intrigy a boje o moc.

dodson7

V tomto čase sa z pokrvných línií stala tá najdôležitejšia politická mena, pretože sedem senátorov, ktorí národ riadia, prenášajú svoju funkciu na najbližších pokrvných príbuzných. Uvoľnené miesto senátora Zacharyho Thomasa by malo patriť Zekemu, lenže Zeke nenahlási tajomný zapečatený list strážcom zákona, a keďže držba písaného papiera je zakázaná, Zeke sa obáva, že jeho politickí protivníci sa ho budú snažiť zdiskreditovať. Niekto totiž chce to dôležité senátorove miesto pre seba.

dodson2

Texaský mestský štát má stále mŕtve zóny a nie úplne všetko sa dá zaznamenať a odpočúvať. Obyvatelia vynašli systém znakov rukami, ktorý používajú na to, aby sa vyhli sledovaniu. Totalitný spôsob riadenia tohto mestského štátu postupne šíri strach a navyše začínajú pribúdať zvláštne vraždy.

History has often turned on the violent tendencies of a single man.“

To všetko, vraždy, konšpirácie sa deje s prekvapivo malým počtom hlavných postáv a navyše s tajomným sesterstvom v pozadí politických intríg, ktoré hľadá želané pokrvné línie a je trénované mentálne aj fyzicky pripomína mnohé dobré sci-fi klasiky (Bene Gesserit, anyone?), ale človek pritom nemá pocit, že to je vykrádanie, či opakovanie, ale skôr pocta klasike. Základnou myšlienkou je, že je dôležité pamätať si históriu a to, ako sa veci naozaj udiali.

dodson3

Toto je grafický román v plnom zmysle slova. Nie komiks, ktorý sa ľudia silou mocou snažia nazývať honosnejšie (čo už je také zlé na starom dobrom slove komiks?). Graficky prepracovaných kníh nám v poslednom čase príjemne pribúda, vezmite si napríklad dobrodružný Cech objevitelů (spoluautor Kevin Costner, áno presne ten), alebo zaujímavý S. (inak Ship of Theseus z tvorivej dielne J.J. Abramsa, áno, presne toho).

We must know where we have been. If we cannot see our own patterns, then we are nothing but a mindless flock of birds flapping blindly in the night, scraping and pecking in the dust.“

dodson8

Bats of the Republic sa dve dejové línie preplietajú prostredníctvom šialenej kombinácie dokumentov, kópií listov, rozkladacích máp, nákresov, prepisov rozhovorov, výstrižkov z novín, vlajok, prepisov hlasových hovorov, ilustrácií, nehovoriac o knihe z devätnásteho storočia vloženej do knihy, až po paralelné príbehy na dvoch stranách každý s vlastnou grafikou, a nakoniec na určitej strane je vložený v obálke samotný ten tajomný list, ktorý si už spolu s hlavnou postavou môžete v tomto momente deja prečítať. Pre bibliofila vrchol potešenia.

dodson5

Zlé jazyky by mohli podotknúť, že grafika je vymakanejšia než samotný príbeh, ale ja zlá nebudem, pretože dystópie mám rada a okrem toho, Zachary Thomas Dodson si celý tento príbeh vyslovene užíva, srší to z tej knihy na každej jednej strane, a spolu s ním si to užíva aj čitateľ, je to celé šialené a divoké a áno, my všetci, čo si sem tam s potešením prečítame nejakú tú dystópiu, dobre vieme, že svet je plný vrahov a monštier a tento príbeh nám hovorí to, čo všetky dobré dystópie: nezabúdajte na to, čo všetko sa môže v budúcnosti pokaziť, nezabúdajte na to orwellovské peklo, ktoré na nás čaká, ak si nezapamätáme minulosť. Tu to ale tie neočakávané zmeny typografického formátu posúvajú na úplne novú úroveň až do úplne skvelého metatextu (inak povedané je to čistá haluz).

The past is like a tree in the darkest night, filled with black birds barely seen. Truths that flutter, escaping the edges of peripheral vision. First they are birds lost against a dark sky, then they are simply leaves, blown about by an animating wind.“

––

Zachary Thomas Dodson – Bats of the Republic. An Illuminated Novel. Doubleday Books 2015

 

Teraz najčítanejšie