Denník N

„Vy ste svetlo sveta, vy ste soľ zeme“ tento autor Biblie bol starý lichotník

Komentuje aj Michal Pivovar, manažér a manžel speváčky Katky Koščovej

Nedeľa 5. február 2017 Evanjelium podľa Matúša – Mt 5, 13-16

Vy ste svetlo sveta
Ježiš povedal svojim učeníkom: „Vy ste soľ zeme. Ak soľ stratí chuť, čím ju osolia? Už nie je na nič, len ju vyhodiť von, aby ju ľudia pošliapali.
Vy ste svetlo sveta. Mesto postavené na návrší sa nedá ukryť. Ani lampu nezažnú a nepostavia pod mericu, ale na svietnik, aby svietila všetkým, čo sú v dome.
Nech tak svieti vaše svetlo pred ľuďmi, aby videli vaše dobré skutky a oslavovali vášho Otca, ktorý je na nebesiach.“

 

Soľ nad zlato

Verona Šikulová

V rozprávke Boženy Němcovej povie Maruška otcovi, že ho má rada ako soľ, dáva prednosť obyčajnej všednej soli pred diamantami, bohatstvom a následne je „pre svoju lásku“ otcom vykázaná z kráľovstva. Rozprávka sa môže začať, hoci to, čo sa v nej odohráva, podobne ako vo väčšine rozprávok, v skutočnosti rozprávkou nie je, alebo, práve preto ňou je, ak vymenujeme tie ďalšie rozprávky. Z kráľovstva mizne soľ, a keď sa na konci objaví Maruška so svojou bezdnou soľničkou, kráľ vie, že dostáva najvzácnejší dar! Všetci ľudia všetko vedia, napadlo mi pri kombinácii parádneho úryvku zo staručkého Matúšovho evanjelia a českej rozprávky.
Alebo raz sme s otcom v lese našli hrudu soli, aké po hore roznášajú horári pre zvieratá. Odvtedy som takú hrudu videla viackrát, ale v ten prvý raz mi učarila. Bola krásna, veľká, trochu špinavá a predstava ako k nej prichádzajú srnky, ochutnajú a osolia si život ma dojímala. Srnky možno hrudy soli nehľadajú, ba možno im ani nechutia, ale na rozdieľ od Maruškinho otca vedia, že soľ je dobrá a dôležitá.
Povinnosti ma valcujú, všeličo sa mi nechce, toto tam a hento tuto, štvrtky, piatky, soboty, zarastajú mi chodníky povinnosťami. Odrazu príde nedeľa a ako hovorievala moja babka – božské srdce klope na moje okná – počujem kostolné zvony a nie vždy sa mi chce. Pred časom som aj čítavala z Písma. Aj dnes, keď iba počúvam, sú tieto stretnutia z písmom niečim ako nájdenie hrudy soli v lese srnkou alebo jeleňom. Aj pri modlitbe osamote v izbe či v záhrade zavše akoby sa rozsvietili svetieľka, no dobre, trebárs aj mesta na návrší, viem, že nie som na svete sama, a lampu náročky nespomeniem, lebo by som musela rozviesť trebárs slovenské príslovie pod lampou býva tma! Nie nebýva, iba tu na Slovensku sa mnohým zdá, že je to tak. Svetlo je pre všetkých v dome, podobne ako hruda soli pre všetky zvieratá v lese, a jediná bezodná soľnička nie je z rozprávky, je naozajstná, ja si každý deň keď sa modlím do nej vložím prsty ako do kropenice a hned je mi ľahšie na svete!

 

Soľ proti kristofašizmu

Michal Patarák

To, že soľ už nemá byť čím posolená, je vlastne princíp soli nad zlato. Ak chýba základná prísada, už ju nemožno ničím nahradiť.
Je to podobné ako s Ježišovou metaforou kvasu. Malý kvások prekvasí celé cesto, pár zrniek soli dodá chuť celému jedlu. Je to cesta nenápadného a tichého pôsobenia zvnútra. Nejde o žiadne trúbenie, chronické vypisovanie referend, pretlačovanie zákonov, posilňovanie pozícií cirkvi, či podrobenie iných myšlienkových a životných prúdov víťaznému Kristovi. To nie je Kristus, ale politika, svojou formálnou štruktúrou dokonca podobná fašizmu. Nebojím sa tohto slova v načrtnutých súvislostiach. Veď koľko kresťanov už chcelo usporiadať svet podľa seba, tak, aby tí iní prestali byť inými! I teologička Dorothee Sölle hovorila v tomto kontexte o kristofašizme. Mnohokrát sa totiž takýto pseudokristus priatelil s fašistickými a nacionálnymi zriadeniami. A priatelí sa s nimi aj dnes.

Sme soľou. A žijeme uprostred farbistého a pluralitného sveta, kde nemôže chutiť všetko rovnako.

 

Nefňukať

Michal Pivovar /hudobný manažér/

Poznám takých, čo sú soľou, svetlom. Mám na nich šťastie a stretávam ďalších dnes, storočia potom, čo biblický príbeh prišiel na svet. Mnohí z nich by sa bránili, že oni sú len hocikto, neverili by mi. Netušia, že sú tými najzdravšími stromami našich ľudských záhrad. Je im vlastné chrániť pred búrkou a spraviť tieň v horúčave. Prinášajú dokonalé ovocie. Majú extra silné korene. Máte takých?
A mne by sa páčil taký svet, kde keď sa pomýlime, tak títo ľudia budú naším vzorom. Odkukáme od nich tie najlepšie finty na nápravu naších chýb. A nebudeme fňukať, keď chyby na prvú šupu neopravíme. Len ďalej skúšať učiť sa. Skúšať prinášať dokonalé ovocie, aby z neho rástli nové krásne stromy.
To by sa mi páčilo, tak chcem žiť. Nemôže to byť také ťažké.

 

Pokračovať v debate ste vítaní na Facebooku:

Prepočuli sme Božie slovo je seriál komentárov k nedeľným liturgickým čítaniam. Liturgické čítania sú tisíce-ročnou tradíciou vyberania úryvkov z Biblie - na mieru pre aktuálny deň. Ponúkame na ne dva uhly pohľadu (a viac), podľa sfér, ktorým sa venujeme. Nejde o žiadnu fundovanú teológiu, ale domácke tlmočenie toho, čo pod týmito dnes zdanlivo nepoužiteľnými textami rozumieme. Alebo úprimnú snahu o ich interpretáciu v súčasnom svete.

Úmysel
Dešifrovať: otváranie Písma (tj. dávneho, len nezainteresovaným neprístupného manuálu), pokus o oprášenie toho, čo v ňom toľkí pred nami videli
Debatovať: nepochopený (ani nechápajúci) nespolupracuje, pričom málokto v našej spoločnosti spolupracuje
Porozumieť: sami sebe a našej vlastnej kresťanskej viere
 
Autori
Mária Bruneau, pôvodne servisná manažérka v IBM, má tri deti (jedno s Downovým syndrómom), píše, žije vo východnom Francúzsku.
Michal Patarák, psychiater vo Fakultnej nemocnici F.D.Roosevelta, má tri deti, píše, prednáša, žije na strednom Slovensku.
Verona Šikulová, spisovateľka, pracuje v Malokarpatskej knižnici v Pezinku, má dve deti, píše, moderuje, žije v Malých Karpatoch.
A ako bonus komentáre hostí z alebo mimo fachu.

Teraz najčítanejšie

Prepočuli sme Božie slovo

Seriál aktuálneho, domácky tlmočeného Božieho slova a spoločenských tém s ním súvisiacich: jedna epizóda mesačne. Ponúkame rôzne uhly pohľadu. Keď rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie príčinou nesprávneho spracovania informácií. Touto iniciatívou podporujeme vzájomnú interpretáciu. Naším úmyslom je neživiť nedorozumenia, a preto dešifrovať, debatovať a porozumieť si.