Denník N

Vydajme sa po stopách eboly

Svet dostal v roku 2015 vďaka filmu Nákaza (Affliction) príležitosť nahliadnuť za oponu novinových titulkov, reportáží a fotografií z oblastí postihnutých ebolou. Dokumentárna snímka divákom umožňuje pozrieť sa na túto katastrofu z perspektívy nakazených, vyliečených, pozostalých, z perspektívy lekárov, sestier, či pacientov…

S ponukou zdvihnúť túto oponu prišiel režisér dokumentu, Peter Casaer, z organizácie Lekári bez hraníc. A nie je to pre divákov vyložene lákavá ponuka. Film totiž zachádza doslova až pod kožu a chvíľami sa budete v kine ošívať, či náhodou aj na vás niečo nelezie.

S ebolou po mape

Dokument, rovnako ako príbeh tejto nákazy, sa začína v guinejskej dedine Meliandu, no postupne približuje aj dopady smrtiaceho vírusu na život obyvateľov v ďalších postihnutých krajinách, Libérii a Sierra Leone. Prostredníctvom rozhovorov s pacientmi, predstaviteľmi obcí, lekármi a humanitárnymi pracovníkmi film divákom ukazuje, ako v skutočnosti vyzerá boj s epidémiou, aké rôznorodé reakcie a predsudky sú spojené s nákazou, aké príbehy odvahy, ale aj zlyhaní, sa pritom odohrávajú. Štáb môže vďaka spolupráci s organizáciou Lekári bez hraníc priniesť unikátne zábery priamo z epicentier nákazy a zaznamenávať drvivé dôsledky choroby nielen na jednotlivcoch a rodinách, ale aj na celej spoločnosti.

Film nám ukazuje ako smrť, neistota, slabosť, únava a zúfalstvo obklopovali všetkých od pacientov, cez ich rodinných príslušníkov, až po skúsených lekárov. Všetci sa učili za jazdy a napriek žltému ochrannému skafandru i zdĺhavému dezinfekčnému procesu nikto nikdy nevedel, či si smrť neprišla práve po neho.

V rámci prevencie bolo potrebné obyvateľov zasiahnutej oblasti náležite informovať, čo majú robiť, ak majú podozrenie na chorobu u seba alebo niekoho blízkeho. Preto zodpovedné inštitúcie zriadili infolinku s číslom 117. Práve toto číslo sa v postihnutých krajinách západnej Afriky stalo synonymom eboly. Každý ho poznal, ale každý dúfal, že ho nikdy nebude musieť vytočiť.

Keď sa okolo vás valí smrť a vy musíte nielen bojovať s chorobou, o ktorej neviete takmer nič, ale zároveň riešite mnohé morálne dilemy, ste na hrane nielen fyzických, ale najmä psychických síl. Jeden príklad za všetky. Vo filme ho spomína lekárka priamo na mieste: Problém s ebolou je ten, že protilátky sa z tehotnej matky nedostanú k dieťatku, ktoré čaká. Takže aj keď sa matka z eboly vylieči, dieťatko zostáva ebola-pozitívne… Ide o veľkú výzvu, nemáme žiadne smernice ako postupovať, ide o pre nás úplne novú situáciu.“

Zažehnané nebezpečenstvo?

Svetová zdravotnícka organizácia oficiálne vyhlásila koniec epidémie eboly na prelome rokov 2015/2016. Teda po predstavení filmu verejnosti. Prvou krajinou, kde došlo k potlačeniu tejto choroby, bola Sierra Leone. Tento rok sa však práve tam objavilo nové úmrtie na tento nebezpečný vírus.

Aj keď bližšie informácie zatiaľ nie sú potvrdené, jasné je, že dnes už sú lekári v schopnostiach bojovať s ebolou ďalej, než boli v čase, keď epidémia v roku 2014 vypukla. Napriek tomu, že liek sa ešte vyvinúť nepodarilo, vďaka obrovskému množstvu výskumných dát je momentálne v testovaní vakcína, ktorá by v budúcnosti mohla predísť masovému a tak rýchlemu šíreniu tejto smrtiacej choroby.  Aby nedávna epidémia eboly v časti západnej Afriky, ktorá priniesla najviac obetí v histórii, najväčšou aj zostala.

Snímku uvidíte už čoskoro na filmovom festivale Jeden svet 2016 v sekcii Máte právo vedieť.

Autor: Michal Tomek

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.