Denník N

Výpis z účtu investičného životného poistenia – ako ho čítať?

Vedieť prečítať, neznamená vždy aj porozumieť tomu, čo čítam. V prípade investičných životných poistení je to voda na mlyn poisťovne. Poisťovňa si svoju povinnosť – informovať klienta splní a to, že tomu väčšina klientov nerozumie, už samozrejme nie je jej starosť. Ak máte investičné životné poistenie, tak zbystrite, možno sa to týka aj vás…

To, že sa poistné produkty zvyknú predávať ako ultra všeliek, ktorý vás popri poistení aj pripraví na starobu, čo je mimochodom aj podľa regulátora trhu misseling alebo nekalá obchodná praktika, to je už hádam všetkým jasné.

No o tom, že výpisy z účtov investičného životného poistenia sú napísané šalamúnsky a pre drvivú väčšinu klientov nezrozumiteľne sa veľa nehovorí.

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše a najlepšie ak si podstatu problematiky rovno ozrejmíme ukážkou výpisu z účtu investičného životného poistenia (meno poisťovne nie je podstatné, výpisy z účtu IŽP sú u všetkých poisťovní na jedno kopyto).

Tak drahí čitateľa, nižšie máte ukážku toho, ako vyzerá výpis z účtu IŽP po zhruba 23 mesiacoch fungovania zmluvy:

vypis
Výpis účtu investičného životného poistenia nemenovanej poisťovne, Autor: Ing. Marcel Onufer

Otázka teda znie: „Čo si myslíte, koľko prostriedkov má poistený k dispozícii?“

Ak ste po letmom prezretí výpisu odpovedali, že je to 669,50 eur, tak bohužiaľ vaša odpoveď nie je správna. Štatistiku nesprávnych a správnych odpovedí u ľudí si žiaľ nevediem ale ak sa skúsite opýtať svojich známych a kamarátov, tak predpokladám, že väčšina povie rovnaké číslo.

„Aká je teda pravda?“

Ak dychtíte po správnej odpovedi, tak vás nebudem držať v napätí. Pravda je taká, že na účte je surová nula (0€). Poviem to krajšie eufemisticky: účet je čistý ako ľalia.

Ak sa škrabete na temene hlavy a nechápavo gúľate očami, odkiaľ som túto informáciu vyčítal, tak vám dám jednoduchý návod: „Skúste sa na výpis účtu pozrieť bez toho, aby ste doň zarátali počiatočné podielové jednotky (PPJ). Tieto podielové jednotky sú len akýmsi krajším ale hlavne  maskovaným vyjadrením toho, kde sa peniaze z investičného účtu stratili na poplatkoch a poisťovňa samozrejme nechce byť poslom zlých správ. PPJ je iba peňažným vyjadrením nákladov, čo je aj uvedené hneď pod tabuľkou, ale dám ruku do ohňa, že väčšina klientov si to buď neprečíta, alebo tomu dokonale neporozumie.

Ako čítať výpis z účtu investičného životného poistenia?

To, aká je hodnota vášho investičného účtu vyrátate ako násobok akumulačných podielových jednotiek (APJ) a predajnej ceny. Ak si myslíte, že poisťovňa vám PPJ niekedy po rokoch vráti, tak ste na omyle. Z nich už bola vyplatená provízia za sprostredkovanie tomu, kto vám dané poistenie predal.

A aby toho nebolo dosť, tak vám poviem ešte jednu pikošku: Hodnota investičného účtu sa nemusí rovnať hodnote, ktorú by vám poisťovňa vyplatila v prípade, ak by ste požiadali o odkup. Odkupná hodnota môže byť očistená napríklad o sankciu za predčasný výber. Takže dopátrať sa k veľkosti prostriedkov, ktorými ako slušný zákazník v aktuálnom čase disponujete, nebude také jednoduché…

Rada na záver: Nevyužívajte poistenie na prípravu na dôchodok, nie len investičné ale ani žiadne iné. Na dôchodok si viete nasporiť lepšími, transparentnejšími a lacnejšími cestami. A ak ste celkom nepochopili tomu, ako čítať výpisy z účtu IŽP,  tak to píšem aj v tomto blogu: Šalamúnska poisťovňa

Ak vám z blogu nabehla žila na čele a plní frustrácie chcete všetky poistné zmluvy do jedného okamžite zrušiť, tak: Životné a úrazové poistenia sú dôležité produkty a je na mieste ich využiť a to obzvlášť ak ste živiteľ rodiny! Nastavenie, zmeny a vhodnosť poistných produktov preto vždy konzultujte s odborníkom.

Ing. Marcel Onufer

 


Čítajte aj:

Teraz najčítanejšie