Denník N

Ako vyzerala Sýria pred vojnou?

Jedna z najpríjemnejších krajín Blízkeho východu sa za päť rokov občianskej vojny zmenila na trosky. Ako vyzerala v časoch svojej turistickej slávy?

Už je tomu šesť rokov, čo nás cesty zaniesli s priateľmi na dovolenku do Sýrie. Bola to bezpečná krajina milých ľudí a mimoriadne chutného jedla. Pamätám si kvalitné autobusy, dych histórie všadeprítomných pamiatok a vôňu korenia. Pamätám si, že takmer každý Sýrčan sa nám prihovoril vetou „Hello, welcome to Syria!“, akoby to bol štandardný miestny pozdrav. Pamätám si, že kedykoľvek sme nevedeli niekam trafiť, miestni nás tam neomylne doviedli. Pamätám si úsmevy a scenérie.

Okrem spomienok mám našťastie aj fotografie. Po piatich rokoch občianskej vojny sa máloktoré miesta na seba ešte podobajú. Kto vie, či ľudia z fotografií ešte žijú, či sa zachránili pred bojmi, či náhodou práve nečakajú na grécko-macedónskej hranici. Snáď sa ešte budú môcť vrátiť späť a znovu vybudujú zo svojej krajiny to, čím kedysi bola.

Damašok. Mešita a bazár.

Bazár v Damašku bol miestom, kde človek zohnal všetko.

45 - PalmyraPalmyra. Takmer dvetisíc rokov staré ruiny mesta. 

35 - PalmyraVšadeprítomní predavači. Kvalite ich látok sa vyrovnalo máločo.

121 - HamaSlávne vodné mlyny v meste Hama. Ich osud po ťažkých bojoch je nejasný.

4 - MaalulaMaalula. Jedno z posledných miest na svete, kde sa hovorí starou aramejčinou.

Aleppo, druhé najväčšie mesto krajiny. V občianskej vojne miesto jedných z najtuhších bojov.

Aleppskí predavači boli pripravení na turistov z každého štátu.

Všade tony korenia.

99 - AleppoCitadela v Aleppe patrila medzi najmajestátnejšie na svete. Občianska vojna ju zrejme vážne poškodila.

112 - AleppoAni z aleppského bazáru už zrejme toho veľa nezostalo.

Tradičné arabské jedlo rozvoniavalo všade. Snáď znova bude!

 

Teraz najčítanejšie

Martin Grančay

Vysokoškolský pedagóg, výskumník, projektový manažér, cestovateľ, sprievodca cestovného ruchu, obdivovateľ leteckej dopravy. Odborne sa venujem teóriám medzinárodného obchodu, gravitačným modelom a ekonomike medzinárodnej civilnej leteckej dopravy. Mám rád Slovensko a ako sprievodca ho predstavujem zahraničným turistom, aby sa sem chceli vrátiť a aby o nás šírili dobré meno. Milujem cestovanie, najlepšie všade tam, kde môžem spoznať nové kultúry. Čím dlhší a komplikovanejší let, tým lepšie. :-)