Denník N

Výzva pre slovenských novinárov

Minulý rok slovenskými médiami prebehla správa o poľskom otcovi, ktorý svoju trojročnú dcéru zabudol v aute. Dieťa v rozpálenom aute zomrelo na prehriatie. Mnohí si vtedy povedali, ako len otec mohol zabudnúť, prípadne, že im by sa to nikdy nestalo. Ja som vďaka jednému článku vedela, že sa to môže stať komukoľvek.

Je to článok Fatal Distraction, ktorý v roku 2010 získal Pulitzerovu cenu. Nielenže som vďaka nemu pochopila, aký sled udalostí môže smerovať k takejto tragédii, ale prvýkrát som pochopila aj silu žurnalistiky – podať tému tak, aby dokázala pohnúť čitateľom aj spoločnosťou.

Od tej doby čítam pravidelne americké články. Nezaujímam sa o konkrétnu tému, jednoducho prečítam všetko, čo je zaujímavo a kvalitne napísané. A vždy si povzdychnem, prečo takúto žurnalistiku nemáme aj na Slovensku.

Svetielko nádeje priniesol text Tomáša Bellu Zabije nás nakoniec úspech našich automobiliek? v SMEčku v decembri 2013. Dúfala som, že takýchto vecí bude čoraz viac, ale podobne dobrých vecí sa zatiaľ objavilo len málo. Samozrejme, viem, že finančné zdroje sú obmedzené, ale veď nemusí byť každý článok o Detroite. Tém, ktoré sú dôležité, je veľa a nevyžadujú si cestovanie do zahraničia.

Len mesiac a pol predtým, než vyšiel spomínaný Bellov článok, časopis .týždeň nás, TEDxBratislava, oslovil, či by sme nechceli niečo napísať na nejakú tému do .týždňa. Nakoniec sme sa tri baby z tímu rozhodli, že sa budeme venovať téme slovenského pôrodníctva. Všetky tri sme sa v nedávnej dobe stali matkami a problémy slovenského pôrodníctva sme doslova pocítili na vlastnej koži.

S entuziazmom sme sa na tému vrhli a počas prvej polovice roka 2014 sme urobili takmer 30 rozhovorov s rodičkami, lekármi a odborníkmi či združeniami, ktorých sa táto téma týka. Napísali sme množstvo emailov (dostali málo odpovedí), preštudovali sme si rôzne odborné materiály, hľadali rôzne uhly pohľadov na túto tému. Mali sme obdobie, keď sme sa téme nevenovali, pretože sme sa museli sústrediť na prípravu piateho ročníka TEDxBratislava, ale aj tak sme na tento náš projekt neustále mysleli.

V auguste 2014 sme si uvedomili, že máme obrovské množstvo materiálu, ale vôbec nevieme, ako ho spracovať. Nielen že sme zistili, že ide o tému, ktorej jeden, hoc aj dlhý článok, nebude stačiť. Ale narazili sme na problém, že nie sme novinárky. Že písanie textu nám ide ťažko, že nevieme tak šikovne narábať s jazykom, nepoznáme žurnalistické pravidlá. Mohli sme mať načítaných dobrých zahraničných článkov koľko chceme, bez poriadnej praxe a cviku je to dlhý a bolestivý pisateľský pôrod. Prvý článok sa nám tak podarilo vydať až v januári 2015.

Tému slovenského pôrodníctva považujeme za veľmi dôležitú, ale chceli sme ju prezentovať tak, aby si jej dôležitosť uvedomili aj tí, ktorých sa priamo (teraz) netýka – muži, staršie ženy, ktoré už porodili dávno alebo mladé ženy, ktoré na tehotenstvo a pôrod ešte vôbec nemyslia. Nie sme si isté, či sa nám to podarilo. Aj keď sa ich snažíme písať najlepšie ako vieme, samy cítime, že články ani zďaleka nie sú také, aké by sme chceli.

A tu sa dostávam k výzve pre slovenských novinárov. Viem, že máte veľa práce. Musíte písať o tom, čo sa deje, tlačia vás uzávierky, čítannosť a klikanosť. Ale kto iný, ak nie vy, by ste mali prinášať dôležité témy do slovenskej žurnalistiky tak, aby naozaj zaujali a zarezonovali? Ak by si novinár zobral nejakú tému za svoju a dlhodobo by sa jej venoval, za rok by určite dokázal priniesť článok, ktorý by naozaj pohol čitateľmi aj spoločnosťou.

Viem, že novinárčina je ťažká profesia. Ale výhovorky u mňa už neobstoja. Ak sme my tri, ktoré so žurnalistikou nemáme skúsenosti, dokázali popri pracovných, rodinných a dobrovoľníckych povinnostiach venovať svoj čas a energiu téme slovenského pôrodníctva a raz mesačne z toho teraz vyjde článok, predstavme si, aké kvalitné veci by mohli napísať profesionálni novinári, ideálne s podporou svojej redakcie.

Na začiatku som mala sen, že my tri napíšeme článok ako z The New York Times. Z toho sna som sa už prebudila. Ale stále snívam, že onedlho začnú také články pravidelne prinášať slovenskí novinári.

————————-

Tipy na dobré články nájdete na stránke Longreads.com. Na ich čítanie využívam aplikáciu Instapaper, ktorá raz týždenne zasiela tipy na články. Zo slovenských médií odporúčam Mono.sk. Ak sa prihlásite do ich newslettra, tiež vám budú zasielať tipy na dobré čítanie.

Naše články o slovenskom pôrodníctve:
1. Pôrod nemá byť traumou, 2. Chcem pôrodnú asistentku!, 3. Takto rodiť nechceme. Vychádzajú raz mesačne a plánovaných máme zatiaľ celkovo deväť.

Teraz najčítanejšie