Denník N

Vyzývam všetkých, ktorým záleží na kvalite vzdelávania

Zdroj: Ta3
Zdroj: Ta3

Učitelia rozvírili stojaté vody a dali nám všetkým možnosť sa spojiť.

„Ale človek nevychováva sa preto, aby len žil, ale hlavne preto, aby niečo pre svojich, pre obec svoju vykonal, aby sa jej užitočným stal, on sám si je len druhým, lebo to prvé je vyššie a vznešenejšie nad jednotlivca.“

Ľudovít Štúr

(Život domáci a pospolití. Slovenskje národňje novini, 1845, č. 25)

 

Myslím si, že to čo sa v našej krajine momentálne deje, nie je len štrajk tisícov učiteľov. Pretože učiteľom sa podarilo otvoriť celospoločenskú debatu. Ich odvaha nás inšpiruje a to je nádej, že sa náš vzdelávací systém posunie razantne vpred. Vzdelanie je to najdôležitejšie a najcennejšie, čo každý z nás má.

Vzdelanie je súhrn znalostí, vedomostí, poznávacích spôsobilostí a schopností, ktoré nadobudol jednotlivec na základe školského vzdelania, učenia, rozumovej výchovy, životných a pracovných skúseností a zámerného vlastného sebavzdelávania. Získavanie vzdelania je vzdelávanie. Hlavným miestom civilizovanej spoločnosti, kde sa poskytuje mládeži sústavné vzdelávanie, sú školy. Vzdelanie je aj prijímanie cudzích myšlienok za vlastné.

Niet čo dodať, naša budúcnosť je v našich rukách a to ako pripravujeme deti do života sa o pár rokov plne prejaví na kvalite života nás všetkých. Ak vytvoríme celospoločenskú objednávku, že vzdelávanie má byť priorita, tak sa ňou stane.

Preto dnes vznikla skupina „Chceme to najkvalitnejšie vzdelávanie na Slovensku“, ktorá bude spájať učiteľov, študentov a všetkých občanov, ktorým na kvalite vzdelávania záleží. Bude miestom, kde môžeme diskutovať, vyjadrovať sa, inšpirovať jeden druhého a hlavne ukázať koľko nás v skutočnosti je. Pridajte sa, pozvite ďalších. Teraz je ten čas.

Pevne verím, že sa o pár rokov môžeme stať karajinou, ktorá bude inšpirovať iné krajiny v tom, ako sme sa zjednotili a spoločne určili smer, ktorým sa budeme uberať. Smer, v ktorom je vzdelávanie priorita našej krajiny.

Teraz najčítanejšie

Ivan Sakin

Záleží mi na budúcnosti našej krajiny. Chcem, aby sme boli sebavedomá a úspešná krajina, ktorá sa dokáže presadiť vo svete. Pohyboval som sa v biznise a potom som sa cez program Teach for Slovakia rozhodol učiť 2 roky na Základnej škole v Dobšinej. Momentálne som komunitným manažérom hnutia Progresívne Slovensko, kde sa starám o podporu a rast komunít a buniek hnutia. Privítam vaše komentáre.