Denník N

Warren Trinásty – poznajú ho vaše deti? Mali by.

Je to akoby ste sa ocitli v Burtonovom filme – skočíte do deja rovnými nohami, medzi všetky tie podivné postavičky a nevšedné udalosti, ktoré do seba zapadnú až oveľa neskôr. Hlavný hrdina je chlapec, ponáša sa podľa niekoho na žabu, alebo na muchu mäsiarku a má krivé zuby, ale už po pár stránkach je jasné, že si ho obľúbite. Warren Trinásty lúšti tajomstvo starého rodinného hotela v jednej z dizajnovo najvydarenejších kníh pre deti posledných rokov.

Cieľovka sa pohybuje niekde medzi 7 – 15 ročnými, ale treba povedať, že s chuťou si knihu Warren Trinásty a vševidiace oko, prečíta aj dospelák. U mladších treba brať ohľad na to, ako reagujú na mierne strašidelnú atmosféru (ak viete, že z toho môžu mať zlé sny, s knihou rok – dva počkajte). Dvanásťročný dedič hotela je „dievčaťom pre všetko“ – sluha, údržbár, pikolík, pretože rodičia mu umreli predčasne a on vyrastá pri lenivom strýkovi Rupertovi a jeho prečudesnej manželke. Na hoteli mu veľmi záleží a trápi ho, ako chátra. Hostia k nim už nechodia, z personálu ostal okrem neho už len kuchár a Warrenov učiteľ (jediný stály hosť nikdy nevychádzajúci z knižnice). Rád by hotelu vrátil jeho zašlú slávu, no so strýkovou pomocou rátať nemôže, pretože ten je celkom obalamutený svojou ženou, s ktorou, ako sa čoskoro ukáže, nie je všetko v norme. Veď už len to meno – Annakonda. Znenazdajky sa však predsa len po dlhých rokoch objaví tajomný mlčanlivý hosť s tvárou obalenou v gáze. A s jeho príchodom sa začína aj Warrenove obrovské dobrodružstvo.

warren-2

Dej sa ďalej vyvíja v gradujúcom tempe a neprejde strana, aby na nej nebol zvrat, nepribudla nejaká čudesná osoba či podozrivá udalosť. Do hotela sa nahrnie ešte viac ľudí a všetci hľadajú akési oko – nevídaný poklad, či najväčšiu a najhrozivejšiu zbraň na svete, nikto to vlastne nevie, ale každý ju chce vlastniť a je ochotný pre to urobiť všetko. Warren Trinásty a vševidiace oko je bohato ilustrovaná kniha a pre dokonalý zážitok treba odolať listovaniu v neskorších kapitolách. Všetko prichádza v akurátnom čase a len máločo sa udeje spôsobom „dajme to tam, lebo nevieme, ako z tejto dejovej šlamastiky von.“ Postavy majú nadprirodzené schopnosti, objavia sa príšery aj mysteriózne príhody.

warren-7

Kvalitný príbeh s mnohými prekvapeniami nie je jedinou devízou tejto knihy. Tajomnú atmosféru plnú záhad spoluvytvára už spomínaný prepracovaný dizajn každej jednej stránky. Je interaktívny – Warren totiž zbiera a lúšti nájdené kľúče, či číta tajné (zrkadlovo písané) odkazy, pričom sa so všetkým podelí aj smerom k čitateľom.

warren-3

Niektoré (nie náhodné) stránky sú čierne a mnohé kľúčové repliky sú písané iným fontom a väčšou veľkosťou písma.

warren-4

Kapitoly okrem názvu prezrádzajú aj kúštik z deja, čo čitateľa doslova núti pokračovať, aj keď sa mu už zatvárajú oči, lenže keď sa dozvie, že Warrena zradia a v hlave už bzučí tušenie, že to bude niekto z postáv, ktoré už pozná, nedá sa inak!

warren-5

Hoci sa aj na dvojstránke neobjaví celostránková ilustrácia, ani jedna jediná neostane celkom prázdna. Aspoň drobnosť, cifra, výkrik, bez toho si to v tejto knihe netreba ani predstavovať. Všetko je v kombinácii čiernej a červenej s tenkými líniami pripomínajúcimi lept, pričom z uvedenej kombinácie dýcha atmosféra 19. storočia, hoci časové určenie v knihe nie je žiadne a pokojne môžete najmä s mladšími čitateľmi debatovať o tom, či by bolo možné, aby takáto budova, rodina, zmes ľudí, mohla niekde na svete existovať aj v prítomnosti.

warren-6

Warren si toho, čoby typický osirotený hrdina bez ochrany najbližších, vytrpí mnoho (podobne ako jeho literárni predchodcovia od Olivera Twista až po Harryho Pottera), avšak húževnato postupuje krok za krokom k vylúšteniu hotelového a teda aj rodinného tajomstva. Záver bude pre mladých čitateľov zrejme šokom a skúsenejší rodič by mal pri spoločnom čítaní odolať fráze „Ja som to vedel/a!“ a nechať ich vychutnať si tento knižný zážitok do poslednej kvapky.

Warrena Trinásteho a vševidiace oko stvoril cenami ovenčený dizajnér a ilustrátor Will Staehle. Dušu mu vdýchla Tania del Rio, profesionálna autorka komiksov, ktorá sa preslávila najmä vďaka Sabrine, mladej čarodejnici – sprvu sérii komiksov, neskôr celosvetovo známym TV seriálom pre tínedžerov. Vďaka ich spolupráci vzniklo nevšedné a pútavé dielo plné mágie, nejednoznačných hrdinov a podivných bytostí. Vďaka skúsenostiam s prácou na televíznych projektoch je ich výtvor nesmierne obrazotvorný a silne sugestívny, pričom rodičia môžu mať skutočne intenzívny pocit, že sa nenachádzajú v knihe, ale vo filme Tima Burtona.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Albatros. Foto: autorka

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Oficiálny trailer:
https://youtu.be/GLjLZaNQ2fc

Teraz najčítanejšie