Denník N

X ako neznáma toho, čo sa všetko dozviete

Tradičným úvodom do môjho leta je jeden deň, v ktorý sa dozviem nové veci, spoznám zaujímavých ľudí a nechám sa nabiť pozitívnou energiou. To všetko na TEDxBratislava. Pozrite si to najlepšie z minulého roka a nechajte sa navnadiť na ten tohtoročný.

Monika Rychtáriková ma zaujala svojím rozprávaním o akustike športových fanúšikov, umelcov, milovníkov piva aj tých, ktorí si túžia vypočuť zvuky hviezdnej oblohy.

 

Margus Mägi prišiel z Estónska porozprávať o eGovermente. Asi sa nájde málokto, od koho už nejaký úrad nevyžadoval rôzne potvrdenia, tlačivá a pod. Po pozretí tohto videa zistíte, že urobiť efektívny eGoverment nie je vôbec zložité a predražené.

 

Eva Kušíková vyvrátila mýtus, že ak niekto príde z ťažko skúšaných krajín, ako sú Afganistan či Haiti, nebude sa sťažovať na slovenské pomery. Ona sama pracovala 14 rokov mimo Slovenska, absovovala ťažké misie, ale pomery v slovenskom zdravotníctve ju hnevajú a neuspokojuje sa s jeho súčasným stavom. Podľa nej chýba v slovenskom zdravotníctve dôvera.

 

Marek Fanderlík začal na gymnáziu so spolužiakom písať učebnicu matematiky, keďže tá, z ktorej sa učil, mu veľmi nepomáhala k pochopeniu rovníc a nerovníc. Príprava učebnice si vybrala svoju daň aj v podobe toho, že Marek napokon zmaturoval na štvorku, ale neľutuje.

 

Bjørn Ihler prežil útok teroristu Breivika na nórskom ostrove Utøya v roku 2011. Pozeral sa do hlavne Breivikovej zbrane, guľka ho minula len o pár centimetrov. Mohol by Breivika nenávidieť, mohol by zatrpknúť, ale on sa rozhodol bojovať s terorizmom svojím spôsobom.

 

Michal Novák je ďalší človek, ktorý sa vrátil na Slovensko a začal tu niečo budovať. V jeho prípade to bol na SAV Ústav pre neuroimunológiu. Zaoberá sa Alzheimerovou chorobou a vývojom vakcíny proti tejto chorobe a jeho výskum vyzerá veľmi nádejne.

 

Janette Motlovú Maziniovú obdivujem už dlhé roky a som veľmi rada, že konečne vystúpila na TEDxe. Do talku dala silné emócie, v podstate celý čas som mala slzy v očiach. A posolstvo na záver? Pomáhajme tým, ktorí sú dole.

 

Všetky videá nájdete tu. Tentokrát však radšej príďte na TEDxBratislava osobne a zažite jeho výbornú atmosféru. Zrejme sa vám 65 eur za jeden deň bude zdať veľa, ale ja vám naozaj garanatujem, že tie peniaze ľutovať nebudete.  Registrujte sa čo najskôr, lístky sa míňajú a zvyčajne, týždeň pred podujatím sú už vypredané. Zároveň zdôrazňujem, že TEDxBratislava nie je motivačné podujatie, o tom si môžete prečítať aj tu.

 

Poznámka: Do roku 2015 som bola členkou organizačného výboru TEDxBratislava, v súčasnosti pomáham už len s prípravou niektorých rečníkov.

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.