Denník N

Young Fathers prídu na Pohodu. Poznáte ich vôbec?

Organizátori festivalu Bažant Pohoda 11. decembra ohlásili ďalšieho interpreta ročníka 2015. Young Fathers tvoria spoločne hudbu už od detstva, svoj riadny debutový album DEAD však vydali až v roku 2014. Nekonvenčná hip-hopová nahrávka získala tohtoročnú Mercury Prize, v rámci ktorej Škóti porazili aj známeho britského hudobníka a speváka Damona Albarna, ktorý prišiel so sólovým albumom Everyday Robots.

12757632445_398331019d_z
Koncert na Stanici Žilina-Záriečie. FOTO: Natália Zajačiková.

Trojica raperov – Alloysious Massaquoi, Kayus Bankole a Graham „G“ Hastings – pochádza z Libérie, Nigérie a Škótska. Stretli sa ako štrnásťroční chlapci v Edinburghu, v roku 2008 nahrali s producentom Timothy Londonom v jeho štúdiu prvý album s názvom „Inconceivable Child… Conceived.“ Hneď ich prvý singel vydaný na labeli Black Sugar Records „Straight Back On It“ si všimli médiá – Drowned in Sound ich v článku z roku 2009 spomína spoločne s ďalšími nováčikmi ako Tame Impala, ktorí vystúpili na Pohode 2014.

Nasledovali dve veľmi kvalitné EP: Tape One (2012, Anticon) a Tape Two (2013, Anticon). Tape Two vyhralo cenu za najlepší škótsky album roka 2013 a od súčasných hudobných kritikov dostalo na portáli Metacritic hodnotenie 84/100, kde o kapele tvrdia, že si konečne našla svoj originálny a svojský štýl.

12757789533_13f5012f56_z
Koncert na Stanici Žilina-Záriečie. FOTO: Natália Zajačiková.

Ešte v roku 2012 kapela pokračovala sporadickým koncertovaním, získala dôležitú podporu od DJ-ov na BBC Radio 1 a zviditeľnila sa aj v článkoch viacerých hudobných magazínov. Dôležitý okamih nastal v septembri 2012, keď kapela podpísala zmluvu s labelom Anticon, ktorý znovu vydal ich EP Tape One. 29. októbra vyhrala prestížnu cenu Barclaycard Mercury Music Prize za album „DEAD“ (2014, Anticon, Big Dada), ktorý vstúpil do rebríčka top 100 UK album chart na 35. miesto. Medzi svoje najobľúbenejšie nahrávky roka ho zaradil aj známy internetový kritik Anthony Fantano.

Aké sú ich koncerty? Stoja za to? Jednoznačne.

Momentálne už ani sama kapela nešpecifikuje svoj hudobný štýl, no v minulosti o sebe povedali, že najviac sa vidia ako „psychedelic hip-hop boy band.“ Kanyus bližšie vysvetľuje chronológiu ich tvorby: „tape one bol z nášho pohľadu plný frustrácie a nedočkavosti, frustrácie v tom zmysle, že sme od svojich štrnástich rokov pracovali a nič dovtedy nevydali, […] pri tape two sme mali skôr pocit typu ‚začínaš sa so svojou frustráciou vyrovnávať a chápať, prečo si bol vlastne frustrovaný‘. Dead je pre nás ako keď už máš za sebou svoju prvú a druhú kapitolu a toto je akoby cesta, na ktorú sa vydávaš.“

V hudbe YF môžeme nájsť surové elektronické beaty Grahama „G“ Hastingsa doplnené o syntezátorové podmazy, nekonvenčný rap alebo príjemný soulový hlas Alloysiousa Massaquoia. Aj keď zvuk z nahrávky je surový a energický, nie je to nič oproti živým koncertom, ktoré sú ešte oveľa brutálnejšie.

Mal som to šťastie vidieť Young Fathers priamo doma v Žiline, v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. YF tu vystúpili 24. 2. 20014 a ich koncert sa zaradil jednoznačne medzi mojich TOP 5, kde je aj Smashing Pumpkins či Nick Cave & The Bad Seeds. Trio na živých vystúpeniach doprevádza aj bubeník, ktorý svojimi brutálnymi údermi dotvára elektronické beaty a dodáva triu v porovnaní so štúdiovými nahrávkami ďalšiu energiu. Keď sa začne koncert a pred vás sa postavia traja chlapi v dlhých kabátoch a prenikavo na vás začnú zazerať, kričať, spievať, rapovať, niekedy aj šepkať a popri-tom skáču a tancujú ako šamani, je to veľmi intenzívny zážitok.

Vypočujte si najnovší singel „Soon Come Soon– tu.

Ak sa chcete o Young Fathers dozvedieť viac, určite si pozrite ich Tumblr, FB stránku alebo Twitter kde môžete sledovať všetky ich novinky.

ZDROJ: http://en.wikipedia.org/wiki/Young_Fathers

Teraz najčítanejšie