Denník N

Z kolónie sa stala ostrovná republika

Portugalci sa snažili čo najdlhšie udržať obsadené africké územia pod svojou koloniálnou kontrolou. Po Klinčekovej revolúcii v apríli 1974 došlo k rýchlemu osamostatneniu posledných zvyškov koloniálnej ríše. 12. júla 1975 sa stali nezávislými africké ostrovy Svätého Tomáša a Príncipe.

Ilhas do São Tomé e Príncipe nájdeme na rovníku vo vodách Guinejského zálivu asi 250 km od západoafrických brehov. Na ich hornatom povrchu sa odráža relatívne mladá sopečná činnosť. Ostrov Svätého Tomáša, ktorý má rozlohu 836 km2, sa zdvíha do výšky 2 024 m nad hladinu blízkeho mora a menší Príncipe s rozlohou 128 km2 má najvyšší bod vo výške 948 m n. m.

 

Rovníkové podnebie s teplotou okolo 27 – 32 °C a s bohatými zrážkami (až 5 000 mm) umožňuje rásť tropickým pralesom, ktoré však boli do značnej miery zmenené na plantáže. Hlavnými plodinami, pestovanými na export, patrí kakao, káva, banány, kopra, kokosové orechy a olej, škorica, vanilka… Pre domácu potrebu sa pestuje najmä kukurica, maniok a batáty. Významný je aj lov a spracovanie rýb. V spolupráci s Nigériou a významnými ropnými spoločnosťami sa od začiatku tohto storočia rozbieha ťažba ropy spod vôd Guinejského zálivu. Ostrovy sa môžu stať v budúcnosti zaujímavou turistickou destináciou. Sú tu pláže, možnosti potápania a rybolovu, pozorovania hravých delfínov alebo vzácnych morských korytnačiek a vychádzok do zvyškov tropických pralesov, zatiaľ však chýba primeraná infraštruktúra.

V súčasnosti žije na ostrovoch okolo 200 000 obyvateľov, z nich na ostrove Príncipe asi len 6 000, a hoci ide väčšinou o bantuských černochov, potomkov bývalých otrokov, jazykovo a kultúrne sa prispôsobili portugalským tradíciám.

 

Prvé portugalské lode sa priplavili k týmto rovníkovým ostrovom v druhej polovici 15. stor. Za dni objavenia sa udávajú 21. december 1471 (Svätý Tomáš) a 17. január 1472 (Príncipe, pôvodne nazvaný po sv. Antonovi). Portugalci našli na ostrovoch dobré podmienky pre pestovanie cukrovej trstiny, ale aj miesto, kam mohli poslať kriminálnikov a nepohodlných ľudí, aj na vybudovanie základne pre obchod s otrokmi. Tí sa využívali aj na prácu na trstinových plantážach, pričom dochádzalo k vzburám. Keď sa k nim pridali útoky pirátov a ich rabovanie, väčšina plantážnikov sa rozhodla pre presídlenie do pokojnejšej Brazílie. Začiatkom 19. stor. sa začali priority meniť a ostrovy sa preorientovali na pestovanie kávy a kakaa.

 

Keď v apríli 1974 došlo v Portugalsku ku Klinčekovej revolúcii, otvorila sa cesta k zvrchovanosti a demokracii aj pre krajiny, ktoré boli dovtedy v koloniálnom područí. Na ostrovoch Svätý Tomáš a Príncipe sa tak stalo 12. júla 1975. O dva roky neskôr zaviedli v novej demokratickej republike menu s takmer slovenským názvom dobra. Nedobrým znamením je, že na bankovkách pribúdajú nuly. Tá s najvyššou nominálnou hodnotou ich má dnes päť.

 

Foto: Encyklopedia Britannica, paradise on eart, WWF.

Teraz najčítanejšie

Jozef Sliacky

Ročník 1953. Od roku 1975 amatérsky, od roku 1992 profesionálny publicista (teda ako redaktor alebo SZČO), teraz penzista so socialistickým dôchodkom.