Denník N

Z ľudí zahľadených do seba, by sme sa mohli premeniť na ľudí plných vďačnosti

V tejto epizóde sa pýtame nejasné veci. Odpovedá Benjamin Uhrin, kazateľ Bratskej jednoty baptistov

Nedeľa 11. december 2016 Evanjelium podľa Matúša – Mt 11, 2-11 

Ty si ten, ktorý má prísť, alebo máme čakať iného?

Ján bol v žalári. Keď počul o Kristových skutkoch, poslal k nemu svojich učeníkov opýtať sa: „Ty si ten, ktorý má prísť, alebo máme čakať iného?“
Ježiš im odpovedal: „Choďte a oznámte Jánovi, čo počujete a čo vidíte: Slepí vidia, chromí chodia, malomocní sú čistí, hluchí počujú, mŕtvi vstávajú a chudobným sa hlása evanjelium. A blahoslavený je, kto sa na mne nepohorší.“
Keď odchádzali, začal Ježiš hovoriť zástupom o Jánovi: „Čo ste vyšli na púšť vidieť? Trstinu zmietanú vetrom? Alebo čo ste vyšli vidieť? Človeka oblečeného do jemných šiat? Veď tí, čo nosia jemné šaty, bývajú v kráľovských domoch. Teda čo ste vyšli vidieť? Proroka? Áno, hovorím vám, viac ako proroka! Lebo to o ňom je napísané: ‚Hľa, ja posielam svojho posla pred tvojou tvárou a on pripraví cestu pred tebou.‘
Veru, hovorím vám: Medzi tými, čo sa narodili zo ženy, nepovstal nik väčší ako Ján Krstiteľ. Ale ten, kto je v nebeskom kráľovstve menší, je väčší ako on.“

 

 

1. Otázka:

Michal Patarák

Nepýtame sa to aj my, či náhodou nečakať ešte niečo iné, nejaké silnejšie znamenie? Čakáš Ty osobne nejaký mohutný Boží skutok?

1. Odpoveď:

Benjamin Uhrin /kazateľ/

Ty si ten, čo má prísť, alebo máme čakať iného?

Mne sa javí, že väčšina ľudí v dnešnej dobe už na nič (veľké) čakať nechce. Možno okrem výplaty. Aby sme mohli zaplatiť splátku za to, čo už sme si vzali… Sme takí zahľadení na seba, že si neviem predstaviť znamenie, ktoré by sme si všimli.

Mohutný Boží skutok na ktorý čakám, sú zmenení ľudia – plní vďačnosti, spokojnosti a radosti zo života. (Vrátane mňa)

 

2. Otázka:

Mária Bruneau

Prečo by malo byť správne uveriť tomuto prejavu a nie hociktorému, čo bude mať presvedčivé argumenty a prácu s publikom? Väčšina ľudí nekonvertuje na iný svetonázor, ako mali ich rodičia, takže je jasné, že správne nechodíme pitvať príliš odruky. Ale logicky správne je čo?

2. Odpoveď:

Benjamin Uhrin /kazateľ/

Ježišove zázraky boli v prvom rade sprievodné znamenia. Jeho poslanie a posolstvo bolo oveľa vyššie. Boží Syn sa stal človekom, aby sa človek mohol stať (opäť) Božím synom a dcérou. Kúzelníci nemajú ani takéto poslanie a už vôbec nie posolstvo.

Nemám problém dôverovať Bohu, že ma bude brať na zodpovednosť len za to, čo som počul a videl. Pokiaľ sa zodpovedne vysporiadavam s tým, aké poznanie (o sebe) mi dal, som na ceste k Nemu.

 

3. Otázka:

Michal Patarák

A nie sme tak trochu v paradoxnej situácii, keď sme sa dočkali toho, ktorého vlastne stále ešte čakať musíme?

 

3. Odpoveď:

Benjamin Uhrin /kazateľ/

Isteže sme. Ako kresťania veríme, že Mesiáš už prišiel. Všetkých nás však prekvapil, keď povedal, že príde ešte raz. A tak žijeme v krásnom napätí poznaného a nepoznaného, uspokojeného a očakávajúceho viac. On prišiel, príde a aj dnes prichádza!

 

Pozývame vás na diskusiu už budúci utorok:

 

Pokračovať v debate k článku ste vítaní na Facebooku:

Prepočuli sme Božie slovo je seriál komentárov k nedeľným liturgickým čítaniam. Liturgické čítania sú tisíce-ročnou tradíciou vyberania úryvkov z Biblie - na mieru pre aktuálny deň. Ponúkame na ne dva uhly pohľadu (a viac), podľa sfér, ktorým sa venujeme. Nejde o žiadnu fundovanú teológiu, ale domácke tlmočenie toho, čo pod týmito dnes zdanlivo nepoužiteľnými textami rozumieme. Alebo úprimnú snahu o ich interpretáciu v súčasnom svete.

Úmysel
Dešifrovať: otváranie Písma (tj. dávneho, len nezainteresovaným neprístupného manuálu), pokus o oprášenie toho, čo v ňom toľkí pred nami videli
Debatovať: nepochopený (ani nechápajúci) nespolupracuje, pričom málokto v našej spoločnosti spolupracuje
Porozumieť: sami sebe a našej vlastnej kresťanskej viere
 
Autori
Mária Bruneau, pôvodne servisná manažérka v IBM, má tri deti (jedno s Downovým syndrómom), píše, žije vo východnom Francúzsku.
Michal Patarák, psychiater vo Fakultnej nemocnici F.D.Roosevelta, má tri deti, píše, prednáša, žije na strednom Slovensku.
Verona Šikulová, spisovateľka, pracuje v Malokarpatskej knižnici v Pezinku, má dve deti, píše, moderuje, žije v Malých Karpatoch.
A ako bonus komentáre hostí z alebo mimo fachu.

Teraz najčítanejšie

Prepočuli sme Božie slovo

Seriál aktuálneho, domácky tlmočeného Božieho slova a spoločenských tém s ním súvisiacich: jedna epizóda mesačne. Ponúkame rôzne uhly pohľadu. Keď rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie príčinou nesprávneho spracovania informácií. Touto iniciatívou podporujeme vzájomnú interpretáciu. Naším úmyslom je neživiť nedorozumenia, a preto dešifrovať, debatovať a porozumieť si.