Denník N

Z NIČ sa môže stať ČIN

Viete, prečo je školstvo v totálnom marazme, kolegovia?
Lebo sme za 28 rokov nedokázali urobiť poriadok s R0H.

Milí kolegovia,

do nového roku Vám prajeme veľa síl, dobrú náladu a hlavne trpezlivosť. Trpezlivosť s deťmi, ich rodičmi, s nadriadenými a takisto so zodpovednými.

Aby sme si udržali optimistickú náladu, tentokrát si nebudeme pripomínať, na akom dne sa nachádzame. Opakujeme si to neprestajne. Každý sám, vo dvojici, v kabinetoch už niekoľko rokov, desaťročí. Čísla, fakty, dátumy ostanú dnes bokom. Za posledné roky toho bolo napísaného veľa.  Verte, že už to ovládajú aj mnohí rodičia…. Ale tí, ktorí sú za celý tento stav zodpovední, si to aj tak nepriznajú. Nepriznajú, len sledujú, ako sa učitelia strácajú niekde medzi vlastnou beznádejou a opovrhovaním spoločnosťou. Určite ste sa už stretli s otázkou: „A to nič lepšie nevieš?“ Ľudia nám ju dávajú často. Niektorí len zo žartu, ale mnohí to myslia úprimne a vážne. A je čas s tým niečo urobiť. Organizujme sa! Aby sme mohli pracovať bez strachu a ponižovania. Poprípade, tí odvážnejší, aj s radosťou.

Bez akejkoľvek irónie by sme radi popriali krásny a úspešný rok aj OZPŠaV a p. Ondekovi….  A poďakovali… Za všetko… Ak neviete rýchlo nájsť dôvod na nejakú veľkú vďaku…. Máte čas….

Nič Vám nenapadlo?  Teda, okrem toho, že čoraz viac učiteľov si uvedomuje, že „žlté“ odbory sú slabé? Slabučké ako čaj. Každý mesiac príspevky od veeeľa tisíc členov, jeden pološtrajk a pár do Bratislavy vypravených autobusov…. Nie je to nejako málo za tie prachy a za tie roky?

A ich články…znôška blábolov ako z roku 1950.

To nie je práca moderných odborov, s prepáčením. V reálnom živote sú na NIČ. A celá situácia si žiada ČIN.

Pre začiatok stačí, ak o tom začnete premýšľať. U Vás na školách….Dohodnete si podmienky, aby ste pracovali radi a nemuseli sa báť… A mohli rozhodovať sami za seba, sami o sebe…Pretože odbory – to sme MY! A nie pár papalášskych funkcionárov v teplúčku na Vajnorskej 1. Tak to má platiť v Bratislave, ale aj na Orave či v Cejkove….

Milí kolegovia, v novom roku nám všetkým prajeme: „Organizujme sa!“

V roku 2018 nastal čas, aby sme spojili sily. Cítime v kostiach, že z NIČ by sa mohol stať ČIN

Kolegovia, premyslite si to… Každý sám, vo dvojiciach, v kabinetoch…

 

 

 

Vaša Iniciatíva slovenských učiteľov

Teraz najčítanejšie

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme nezávislá apolitická iniciatíva učiteľov z celého Slovenska, ktorej záleží na budúcnosti nášho školstva. Spojili sme sa s cieľom poukázať na problémy, ktoré školstvo sužujú a zároveň dosiahnuť zmenu, pretože nám nie je jedno, v akom stave sa súčasne školstvo nachádza.