Denník N

Z Podvolenia v Aréne srší amatérizmus a zlo

http://www.moderni-revue.cz/umeni-a-zivot/michel-houellebecq-podvoleni-aneb-svoboda-je-poznana.html
http://www.moderni-revue.cz/umeni-a-zivot/michel-houellebecq-podvoleni-aneb-svoboda-je-poznana.html

Komunikačný fail na slovenský spôsob.

2022.

Francois vyučuje na univerzite literatúru.
Francúzsko sa zmieta v politickej kríze. Aby odvrátili víťazstvo Národného frontu, uzavrú socialisti s podporou kedysi silnej Únie za ľudové hnutie spojenectvo s novou stranou Židovský domov.
Ako protikandidáta Marine Le Pen v prezidentských voľbách navrhnú šarmantného žida statnej postavy, Samuela Blumenfelda. Z politickej situácie zúfalá Maryam, Francoisova krásna muslimská priateľka, emigruje do Saudskej Arábie, keď vidí, že sa nenávisť voči muslimom stala pevnou súčasťou politickej scény.

Blumenfeld vo voľbách zvíťazí a stane sa francúzskym prezidentom. Upokojí krajinu a nariadi obrovské zmeny v legislatíve, sprivatizuje Sorbonnu, čím Francois príde o prácu – učiť už môžu len židia. V mene halachy skoncuje s rovnosťou pohlaví, povolí polygamiu.
Niektorí Francoisovi kolegovia s nižším intelektom konvertujú na judaizmus, získajú dobré miesta a uzavrú dohodnuté manželstvá s atraktívnymi mladými ženami. Nový prezident vedie kampaň za rozšírenie Európskej Únie o Júdeu a Samáriu, s cieľom vytvoriť nový Veľký Izrael s Francúzskom na čele.

Román končí tým, ako sa Francois chystá konvertovať na judaizmus v očakávaní nového, lepšieho života, prestížneho zamestnania a manželiek, ktoré mu vyberú.

No worries, je to iba politická satira. Autor nemá proti židom nič, len ich náboženstvom opovrhuje.

Padne vám kameň zo srdca, keď si spomeniete, že v Houellebecqovej knihe nesúperí s FN žid, ale muslim? V Petržalke asi áno.

Podľa môjho názoru Houellebecq prispieva k šíreniu nenávisti voči muslimom. Súčasne s tým rozumiem, že ide o utópiu a keďže sa mi nepáči, jednoducho sa jej vyhnem v knižnej aj v divadelnej podobe. Tu by som mohla skončiť, ale nemohli by sme byť na Slovensku.

Divadlo Aréna na svoju hru pozýva takýmto plagátom (mimochodom, aj z toho žije Present):

 

Grafický odpad
Grafický odpad

 

[PODVOLENIE] sa tvári ako preklad arabského nápisu  – akurát nejde o arabské slovo, len zhluk náhodných písmeniek, ktoré nemajú zmysel.

Utrápené, neisté, znechutené tváre dopĺňajú ženy v nikábe. To sme tu už dlho nemali, že?

 

Figurína ženy v nikábe so samopalom pri bratislavskom Dóme, jún 2016
Figurína ženy v nikábe so samopalom pri bratislavskom Dóme, jún 2016

Niekto asi pozabudol na to, že tu nie sme vo Francúzsku. Obrovská časť Slovákov je presvedčená o tom, že islamizácia Európy je na spadnutie, „islám“ nás oberie o všetko, v čo veríme a čo nám je drahé. Ťažko vidieť v Houellebecqovej hre utópiu, satiru, alebo myšlienkovú gymnastiku, keď považujeme islamizáciu Francúzska  za hotovú vec.

Diváci?
Diváci?

Buďme féroví. O islamizácii nehovoria len konšpiračné weby. Čo si o nej asi myslí Milan „Posledný križiak“ Krajniak, ktorý sa najnovšie s nami delí o svoje názory v Denníku N? Čo si myslí Sulík, ktorý čerpá infošky o isláme od islám nenávidiacich diletantov a publikuje ich aj v Denníku N? Čo si myslia v .týždni, kde Krivošík uvažoval nad príchodom nemeckých utečencov na Slovensko, keď Západ padne? Čo si myslí František Šebej, ktorý voči islámu nemôže cítiť nijakú úctu? Čo si myslí Fico, keď sama Marine Le Pen povedala, že ani ona nehovorí o muslimoch tak, ako on? Čo si myslí Lipšic, ktorý ako bývalý minister vnútra a spravodlivosti v pohode rozpráva hoaxy?

Nie sme vo Francúzsku, kde sa muslimovia voči nenávisti vedia brániť, majú svoje organizácie, angažujú sa v politike a vo verejnom živote. Na Slovensku kandidovali v parlamentných voľbách tuším 4 muslimovia – jeden za OĽANO of all places, traja za SaS. Sulík ustráchaných liberálov ubezpečil, že je to ok, lebo tí traja aj tak boli na nezvoliteľných miestach a nie sú to ani skutoční muslimovia, takže vás nepodrežú a neznásilnia vaše ženy a dcéry.

Vo Francúzsku je vidieť obrovskú rozmanitosť muslimskej komunity v každom aspekte života. Na Slovensku akákoľvek odlišnosť voči väčšine je takmer zločin, islám nie je náboženstvo, ale politická ideológia, muslimovia sú teroristi, vrahovia a znásilňovači. Houellebecq na tom nič nezmení.

Prečo si v Aréne myslia, že dnes potrebujeme práve túto intelektuálnu výzvu? Nedokážeme slušne a na základe faktov diskutovať ani o vlastnej minulosti a prítomnosti, ale francúzsku provokatívnu utópiu o neodvratnej islamizácii sveta zvládneme? Mainstream na chvíľku minulý rok objavil, že aj muslimovia sú ľudia, ale asi to nevynáša ako staré dobré konšpiračné teórie. S hrou na ľudskosť a toleranciu voči menšinám je koniec, spájame sily a vraciame sa na level Eurabia.cz.

V mainstreame radi zabúdajú na to, že sami šíria 1000-krát nebezpečnejšiu nenávisť ako Kotleba a spol. Nenávisť v divadle, v novinách, v televízii nie je primitívna a nepochoduje v uniforme po námestiach s fakľou v ruke. Raz je to sloboda slova, raz umenie, raz vystúpenie z bubliny, iný názor do diskusie.

Aj túto nenávisť si každý rok niekoľko ľudí škaredo odse*ie – muslimky v hidžábe aj opakovane. Keď prežijú, strčíme im do ruky cenu, zatlieskame pred kamerou. Ak by náhodou niektorú zabili, polícia asi vyhodnotí, že je to ok, lebo to sa podľa šaríe môže. A vtedy budeme všetci prekvapení a pobúrení.

Ak rozmýšľate, čo s voľným časom, choďte radšej do SNG.

 

Teraz najčítanejšie