Denník N

Z premiérovho menovacieho listu ministerke spravodlivosti

Prečítajte si aspoň zopár zaujímavých častí z poverovacieho listu, ktorý pri príležitosti vymenovania súčasnej vlády premiér zaslal ministerke spravodlivosti. List, na ktorý som nedávno natrafil, je trochu dlhší, a tak som text zúžil na najzaujímavejšie veci a prispôsobil pre čitateľov tohto blogu. Myslím, že toto je naozaj na zamyslenie – ako môžu veci takto fungovať?

Vážená pani ministerka,

Som poctený, že ste súhlasili s tým, že budete slúžiť občanom ako ministerka spravodlivosti.

Sľúbili sme občanom vládu, ktorá bude znamenať ozajstnú zmenu – jednak v tom, čo robíme, ako aj v tom, ako to robíme. Občania od nás očakávajú, že svoje záväzky splníme a ja očakávam, že Vy splníte Vašu časť sľubov daných občanom.

Zaviazali sme sa investovať do rastu našej ekonomiky, posilňovať postavenie strednej triedy a pomáhať tým, ktorí sa usilujú sa strednou triedou stať. Zaviazali sme sa, že budeme poskytovať viac tým, ktorí to potrebujú a menej tým, ktorí to nepotrebujú. Zaviazali sme sa na verejné investície ako spôsob naštartovania rastu ekonomiky, tvorby pracovných miest a širokej prosperity.

Očakávam, že občania budú požadovať od nás skladanie účtov o tom, ako sme tieto naše záväzky splnili a ja očakávam od všetkých ministrov, že na tom budú niesť svoj podiel.

Je mojim očakávaním, že pre občanov vytvoríme ozajstné výsledky a povedieme odbornú vládu. Aby sme mali jednoznačné sústredenie sa na výsledky, očakávam od pracovných skupín kabinetu a jednotlivých ministrov nasledujúce: sledovanie a reportovanie o postupe plnenia našich záväzkov; hodnotenie efektívnosti našej práce; a zosúladenie našich dostupných zdrojov s prioritami tak, aby sme mali výsledky, ktoré si želáme a ktoré si naši občania zaslúžia.

Občania musia mať dôveru v to, že ich vláda je čestná a ochotná načúvať. Očakávam teda, že naša práca bude vychádzať z merania výkonnosti, podkladov a odozvy od občanov. Sústredíme naše zdroje na tie iniciatívy, ktoré majú najväčší pozitívny dopad na životy občanov.

Zaviazali sme sa zvýšiť latku pokiaľ ide o otvorenosť a transparentnosť vo vládnutí. Je čas na lepšie posvietenie si na vládu tak, aby jej činnosť bola zameraná na ľudí, ktorým má slúžiť. Vláda a informácie, s ktorými pracuje, musia byť v zásade vždy verejne prístupné. Je pritom dôležité, aby sme uznali svoje chyby, ak sa ich dopustíme. Občania od nás neočakávajú, že budeme dokonalí – očakávajú od nás, že budeme čestní, otvorení a úprimní v našej snahe slúžiť verejnému záujmu.

Ako ministerka budete skladať účty zo záväzku nastoliť iný štýl vedenia aj do činnosti vlády. Toto bude zahŕňať nasledujúce: úzku spoluprácu s Vašimi kolegami, zmysluplné zaangažovanie opozície v parlamente a v parlamentných výboroch a štátnej služby; konštruktívny dialóg s občanmi, občianskou spoločnosťou, odbormi, a širšou verejnosťou ako aj nevládnymi a charitatívnymi organizáciami; a hľadanie riešení a predchádzanie zbytočnému zvyšovaniu konfliktov.

Občania od nás pri našej práci očakávajú, že budeme rešpektovať hodnoty, ktoré sú dôležité pre nás všetkých:  rovnosť pre všetkých, čestnosť, tvrdú prácu, šporovlivosť a veľkorysosť ducha.

Ako ministerka sa musíte ubezpečiť, že sa oboznámite a budete dodržiavať Zákon o konflikte záujmov a Pravidlá hospodárenia Ministerstva financií.  Bude Vám poskytnutá kópia dokumentu Otvorená a zodpovedná vláda. Tento dokument Vám bude nápomocný pri prevzatí Vašich záväzkov na Ministerstve. Prosím, aby ste sa s týmto dokumentom dôsledne oboznámili a uistili sa, že tak urobia aj pracovníci Vášho Ministerstva. Upozorňujem obzvlášť na Etické pravidlá v prílohe uvedeného dokumentu, ktoré platia pre Vás a pracovníkov Vášho Ministerstva. Ako je uvedené v Pravidlách, musíte dodržiavať najvyšší štandard čestnosti a nestrannosti s tým, že ako Vaša práca pre Ministerstvo, tak aj to, ako si zariaďujete Vaše súkromné veci, by mali zniesť najpodrobnejšiu previerku verejnosťou. Toto je povinnosť, ktorá nie je naplnená len jednoduchým dodržaním zákona.    

Viem, že s Vami môžem počítať pri plnení dôležitých povinností, ktoré Vám boli zverené. Naopak, vedzte, že môžete počítať s mojou každodennou podporou vo Vašej funkcii ministra.

Cítim sa hlboko zaviazaný za to, že sa mi dostalo príležitosti spolu s Vami slúžiť pri vytváraní ešte lepšej krajiny. Spoločne budeme pracovať neúnavne, aby sme nesklamali dôveru, ktorú v nás občania vložili.

 S pozdravom,

 Rt. Hon. Justin Trudeau, P.C., M.P.

Predseda vlády Kanady

Teraz najčítanejšie