Denník N

Za extrémizmus môže každý. A chceme to nejako inak

Za extrémizmus môže RTVS, Sulík, Fico, Budaj aj Nicholsonová a riešenia majú Blaha aj Krajniak. Kto je na vine? Ľudia si v ankete zvolili odpoveď.

Poslanec Mazurek vystúpil pred 150 000 ľuďmi v Poľsku a ukázal široké vedomosti o tureckých vojnách. Ukázal tiež, že o slovensko-poľskej vojne nevie vôbec nič, čo bolo pochopiteľné, keďže prebehla počas vojnového štátu, ktorý si, narozdiel od tureckých vojen, netrúfa hodnotiť.

Tiež sa ukázalo, že za kupovanie hlasov sú vinní tí, ktorí naň poukázali, a dotknutí poslanci sú naďalej poslancami. Ktosi napísal, že ak to takto pôjde ďalej, nikto už tej polícii veriť nebude a celé nám to tu padne na hlavu, všetci súhlasili a Lucia Žitňanská povedala, že po znepokojení, pohoršení a pobúrení je už teraz naozaj nahnevaná.

Potom bol 17. november a prvý sa ozval Rudolf Schuster, ktorý povedal, že ho z KSS skoro porazilo, ale nakoniec to nejako vydržal. Milan Šimečka napísal, že máme presne to, čo sme chceli, iní napísali, že síce nemáme to, čo sme chceli, ale máme to, čo si zaslúžime. A poslanec Blaha napísal, že to chce nejako inak, lebo posledných 27 rokov blúdime, a poslanec Krajniak napísal, že to chce ešte inak, lebo posledných 400 rokov blúdime.

Veľa sa o tom rozprávalo a to bolo dobré, lebo inak by sa možno rozprávalo o tom, že polícia vyšetruje Krajniakovho predsedu. Čo bolo tiež trochu zvláštne, aj keď nie preto, že by si niekto o Krajniakovom predsedovi myslel, že je nebodaj nejaký lumen, ale preto, že takéto vyšetrovania sa zrazu tešili veľkej popularite. A zatiaľčo mnohí strávili mnoho času vysvetľovaním, že Krajniak sa naozaj mýli, Krajniak všetko vysvetlil jednou vetou.

bk
Zložité otázky majú jednoduché odpovede

Premiér Robert Fico povedal, že za šírenie extrémizmu môže RTVS, Richard Sulík povedal, že za šírenie extrémizmu môže Robert Fico, a iní vraveli, že za šírenie extrémizmu môže Richard Sulík. Extrémisti nehovorili nič, lebo nemuseli, a celé to uzavrel Peter Kresák; ten skonštatoval, že za to môže Lucia Nicholsonová s Jánom Budajom, lebo hovoria, že veci nefungujú. A Pavol Paška mal pravdu, keď povedal, že bez dobrej nálady krízu neporazíme.

Každý povedal, čo chcel, a všetci sa spokojne rozišli s tým, že za extrémizmus síce niekto určite môže, ale oni to určite nie sú. Ďalej sme sa pozerali na to, ako sa nám tu otvorene chystá optimalizácia, a nedočkavo čakali, kedy už nikto nebude veriť polícii, celé nám to tu padne na hlavu a zase nikto na vine nebude.

No a ako sme už tiež spomínali, bol 17. november a na zhromaždenie prišlo päťsto ľudí, čím ukázali nie čo si myslia o 17. novembri, ale o tých, ktorí zhromaždenie zvolávali. Bolo to istým spôsobom smutné, lenže potom sa odkiaľsi vynorili Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš a to bolo istým spôsobom smutné ešte viac. No a už úplne najsmutnejšie bolo, že sa našli takí, ktorí to považovali za dobrý nápad.

8-svec2
Slovenské hnutie obrody tomu hovorí optimalizácia

Dobré časy to boli aj pre falošné správy. Ukázalo sa, že zastaviť ich nedokáže nič, lebo pravdivé síce nie sú, ale mohli by byť. A tak napríklad Eduard Chmelár s plnou vážnosťou okomentoval úplný nezmysel a Hlavné správy napísali článok na základe informácie, o ktorej sám autor povedal, že si ju vymyslel.

Vôbec nikoho to však nerušilo a vôbec nikto si o médiách, ktoré uverejňujú falošné správy, nič nepomyslel, lebo pravda sa stala otázkou názoru. Falošných správ bolo toľko, že sa stali novou pravdou, presne ako sa extrémizmus stal novým stredom. A niektorí vraveli, že to nevedie k ničomu dobrému, lenže iní vraveli, že to síce k ničomu dobrému nevedie, ale na vine sú tí druhí a dobre im tak.

No a v Čechách sa konečne podujali na vyriešenie stáročnej otázky a boli veľmi spokojní, lebo anketa dopadla presne tak, ako všetci chceli. Nastal kolektívny výdych, lebo ak nám to kazí niekto iný, bohužiaľ sa nedá nič robiť.

15078523_10154746859923156_2499886916567777452_n
Konečne niekto povedal pravdu: môžu za to oni

Takto sa skončil týždeň, v ktorom mnohí cítili, že je to síce trochu mrzuté, ale predsa len žijeme dejiny. A pomaly sa na tú deštrukciu už aj začíname tešiť.

Radi ma môžete mať tu.

 

Teraz najčítanejšie