Denník N

Za kvalitnejšiu stravu v našich školských jedálňach

Všade na svete je trendom podporovať regionálne produkty z dielne stredných a malých podnikateľov. Špeciálne to platí v gastronómii. Trenčiansky kraj na čele so súčasným županom však ide opačným smerom.

„Vďaka“ nezmyselnému nariadeniu terajšieho župana sú kuchárky namiesto vymýšľania kvalitných receptov nútené zvládať byrokratickú procedúru pri súťažení potravín pre študentov v našich školských jedálňach. Nemôžu ísť po kvalite, pretože hlavným kritériom je cena. Kto je najlacnejší, ten vyhráva.

Ak ste dodávateľ z nášho regiónu, máte kvalitné potravinové výrobky a odmietate byrokratickú mašinériu cez elektronickú aukciu, máte jednoducho smolu. Smolu však majú aj rodičia, ktorí túto stravu platia svojim deťom v školských jedálňach. To všetko kvôli nezmyselnému limitu na obstarávanie surovín, ktoré nastavilo súčasné vedenie župy. Dogmatické zotrvávanie na nízkych limitoch ide proti všetkým trendom v oblasti obstarávania. Už dnes zákon o verejnom obstarávaní rozväzuje ruky školským jedálňam, aby mohli bez problémov vyberať dodávateľom jednoduchým prieskumom trhu až do sumy 40 tis. eur bez DPH.  Dokonca poslanci Národnej rady SR chcú tento limit zvýšiť na 200 tis. eur bez DPH. Avšak trenčianska župa núti naše kuchárky v školských jedálňach obstarávať všetko nad 1000 eur komplikovanou elektronickou aukciou.

Kuchárky a manažment sa majú v prvom rade starať o nákup kvalitných surovín a ich spracovanie, a nie tráviť čas pri prekonávaní nezmyselných byrokratických nariadení. Hlúpe obstarávacie limity musíme zrušiť. Školské jedálne potrebujú voľnosť, aby sami rozhodli, čo nakúpiť. Ideálne – od lokálnych dodávateľov.

Chcem byť županom, ktorý pre naše deti zabezpečí kvalitnú a vyváženú stravu v školských jedálňach.

Teraz najčítanejšie

Štefan Škultéty

Zaujímam sa o zahraničnú, bezpečnostnú a obrannú politiku. Venujem sa témam ako obranný priemysel, čerpania euro fondov, fungovanie samosprávy, marketing,  manažment cestovného ruchu a v profesionálnom športe.