Denník N

Za podivné strany v parlamente môže Fico – blbosť. Takto demokracia nesmie fungovať

Mark Twain kedysi povedal: „Demokracia spôsobila, že nemôžeme mať lepšiu vládu ako si zaslúžime“. Aj základná definícia demokracie hovorí, že v demokracii rozhodujú voliči nie politici.

Takže za to, čo budeme mať o pár dní v parlamente nemôže SMER-SD, ani Fico a dokonca ani ostatní politici. Môžu za to voliči, ktorí tie podivné strany a ešte podivnejších ľudí na ich kandidátkach volili.

Parlamentné voľby nie sú výber do nejakej priblblej reality show, kde platí, že čím väčší blbec sa tam dostane, tým bude väčšia zábava. A tým viac bude rásť sebavedomie diváka keď zistí, že  existujú aj hlúpejší od neho.

Voľby nie sú ani výber účastníkov párty v Grassalkovichovom paláci. (Informácia pre niektorých voličov: To je ten palác, kde sídli prezident Kiska).

Voľby nie sú ani o vyjadrení protestu. Ak chcete protestovať napíšte si transparent a choďte s ním do ulíc. Alebo držte hladovku. Ak to neprešvihnete, môžete pomôcť svojmu zdraviu. Ak náhodou áno, ublížite len sebe. Nie celej krajine.

Parlamentné voľby v demokracii sú o tom, kto má spravovať Vašu krajinu.

Vyberáte si tých, o ktorých ste presvedčení, že dokážu zabezpečiť systém kvalitného vzdelania pre Vaše deti, kvalitného zdravotníctva pre Vás a Vašich blízkych a mnoho ďalších úloh, aby Slovensko bolo krajinou, kde sa dobre žije.

Nie politici, ale voliči musia určovať témy volieb.

Ak kandidujúce strany riešia v kampani neexistujúce problémy a neponúkajú riešenia pre skutočné problémy mali by ich voliči ignorovať a nevoliť ich. A voliť tie strany, ktoré ponúkajú skutočné riešenia skutočných problémov.

Som si vedomý, že nedokážem pochopiť motivácie voličov minimálne dvoch nových strán v parlamente. Na takú mentálnu úroveň sa proste neviem dostať. Neviem pochopiť ako môžu tak nenávidieť svoje deti, že chcú dať ich krajinu do rúk takejto bande.

Chcem veriť, že sa len pomýlili a realita najbližších dní a týždňov im to ukáže. Možno nie je tak ďaleko čas, keď budú môcť svoju chybu napraviť.

Verím, že potom budú viac rozmýšľať a zodpovednejšie sa rozhodovať. Lebo Mark Twain mal určite pravdu.

A možno aj Platón keď povedal: “Nakoniec Vám budú vládnuť tí najneschopnejší z Vás. To je trestom za neochotu podieľať sa na politike.“

Poznámka pod čiarou pre korektnosť:
Autor tohto článku je zakladajúci člen strany SKOK!, ktorý za ňu kandidoval vo voľbách. Podľa nezávislých odborníkov sme mali jeden z najlepších programov na skutočné problémy Slovenska, ako jedna z mála strán sme sa nevenovali neexistujúcemu problému na Slovensku – utečencom. Nikto z nás nikdy nič neukradol, počas celej kampane sme nezaznamenali žiadne negatívne reakcie. Jediné čím sme sa previnili je, že močíme v sprche, hoci tým vlastne chránime životné prostredie a naše strategické bohatstvo.

Teraz najčítanejšie

Juraj Rydzi

projektový manager a projektant v oblasti automatizácie, Mestský liberál a slniečkár.