Denník N

Zabralo

Dnes sa jej zdalo, že konečne po niekoľkých nepodarených dňoch bude mať lepšiu náladu…

Otvoria sa dvere, pomalým krokom vojde žena zavalitej postavy zababušená do hrubého tmavomodrého kabátu. Celkový dojem dotvára pletený šál previazaný zvláštnym spôsobom. „Ahoj, Eli, dobré ránko,“ usmieva sa širokým úsmevom a teperí sa ku skrini.

Helena sedí a prstami si klopká po stole, na Ivanu sa radšej ani nepozrie. Dnes sa jej zdalo, že konečne po niekoľkých nepodarených dňoch bude mať lepšiu náladu. Omyl, dlho jej nevydržala, pri tejto osôbke to jednoducho nejde. Nepracuje u nich dlho, asi štyri mesiace. Aj táto pomerne krátka doba im stačila na to, aby ju spoznali, v ich malom kolektíve si nenašla žiadnu spriaznenú dušu.

„Čo, problémy doma, Eli?“ otočí sa Ivana smerom k nej. Helena odvráti pohľad a pozerá smerom k oknu. Zúri, vie, že by nemala, lenže ako to robiť? Neznáša ju, je to protivná ženská, keby jej aspoň nehovorila Eli. Ale ona to robí naschvál, veľmi dobre vie, že je Helena. „Nehovor mi Eli,“ ozve sa namosúreným hlasom a pozerá Ivane do očí. Žiadne mierumilovné pohľady to nie sú, z očí jej šľahajú plamene. „Aká namosúrená, ale Eli, upokoj sa, ešte je len ráno a už si ničíš zdravie.“

Helena sa zvrtne a pribuchne dvere, potrebuje na chvíľku vypadnúť. Vylezie na chodbu, v rohu je miesto pre fajčiarov, na vysokom popolníku je už niekoľko ohorkov. Len tak nasucho tu postáva a premýšľa. „Čo sa usmievaš?“ zisťuje Zuzka prichádzajúca so zapálenou cigaretou v ruke. „Ale, nič,“ odpovie a vytratí sa, cigaretový dym nie je nič pre ňu.

„Kde si bola?“ víta ju Ivana. „U šéfky,“ nechá sa počuť a ide si zaliať čaj. Keď sa vráti so šálkou  horúceho nápoja v rukách, Ivana konečne sedí za stolom, hlavu má sklonenú a pozerá do papierov. Zabralo, usmieva sa Helena, aspoň niečo na ňu platí.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.