Denník N

Začala sa jar…

Prvý september je každoročne sviatočným dňom u našich protinožcov – v Austrálii. Na rozdiel od nás na druhej strane zemegule sa práve končí zima a prichádza jar so všetkým, čo k nej patrí. Symbolom sú rozkvitnuté akácie, čo sa odráža aj v názve: Wattle Day. Zlatá farba kvetov a zeleň listov sa vyníma na dresoch, v ktorých sa na medzinárodných fórach prezentujú austrálski športovci.

Z mnohých druhov akácií je tým sviatočným najčastejšie golden wattle – zlatá akácia (Acacia pycnantha). Jej záplava kvetov skutočne žiari zlatožltou farbou. Jej kytičky zdobia ľudí i obydlia, ale najkrajšie sú živé v parku či vo voľnej prírode, kde ich krása dá čarovný a tajomný nádych stretnutiam príbuzných a priateľov.

 

„Akáciový deň“ vznikol ako demonštrácia čistého patriotizmu, ako symbol nového, austrálskeho národa. Tradícia má údajne korene na ostrove Tasmánia, v jeho centre Hobart, kde sa 1. decembra 1838 uskutočnili veslárske preteky či slávnostná regata ako spomienka na príchod prvej európskej lode na ostrov. Priplavil sa na nej európsky objaviteľ ostrova – holandský námorný kapitán Abel Tasman – 24. novembra 1642. Účastníci boli ozdobení kvetmi a vetvičkami akácií. Koncom 19. stor. sa tradícia preniesla do „Akáciového klubu“, ktorý vznikol v štáte Victoria v roku 1899. Niekoľko rokov klub organizoval v prvý septembrový deň výlety do prírody. Predseda klubu A. J. Campbell prišiel s návrhom celonárodných osláv v roku 1908, nápad sa ujal a o dva roky neskôr stretnutiami pri akáciách vítali jar nielen vo Victorii, ale aj v Melbourne, Adelaide, Sydney a iných austrálskych mestách.

Od roku 1913 sa organizácie ujala národná Wattle Day League. V roku 1916 v Novom Južnom Walese slávili „Akáciový deň“ o mesiac skôr, keďže v tom čase tam už kvitol iný druh akácie „cootamundra“ (Acacia baileyana), ktorá pôvodne rástla len na malom území v tomto austrálskom štáte, no dnes – podobne ako iné zo stoviek druhov akácií – je bežnou ozdobou parkov a záhrad. 19. augusta 1988 austrálska vláda prehlásila zlatú akáciu za oficiálny kvet Austrálie a o štyri roky neskôr sa 1. september stal oficiálnym národným dňom vo všetkých austrálskych štátoch i v pridružených územiach. Žltá farba kvetov zlatej akácie a zelená farba listov sa odráža aj na dresoch austrálskych športovcoch.

 

 

Foto: net

Teraz najčítanejšie

Jozef Sliacky

Ročník 1953. Od roku 1975 amatérsky, od roku 1992 profesionálny publicista (teda ako redaktor alebo SZČO), teraz penzista so socialistickým dôchodkom.