Denník N

Začali sa majstrovstvá. Radosť vládnuť národu, ktorého hlavným problémom je hokej a správna hymna

Zdroj: thezoom.com
Zdroj: thezoom.com

V Česku vládne vládna kríza, na Slovensku paranoja. Matovič má obavy o svoju bezpečnosť, Nemci nám nezahrali hymnu a urobili to naschvál!

  • Marián Kočner žiada od Markízy peniaze za zmenky, a to práve v čase, keď všetci už takmer zabudli, že nejaký Kočner, Markíza alebo zmenky niekedy existovali.
  • Niekoľkí bývalí absolventi vrátili ocenenie Fakulty masmediálnej komunikácie UCM. Dekanka im odkázala, aby vrátili aj peniaze, a číslo účtu priložila.
  • Boris Kollár v súvislosti so súťažou Miss povedal, že svet nie je čiernobiely. Či sa tým bude riadiť aj pri šírení hoaxov, nespresnil.
Logicky

Po prvom dopadlo aj druhé kolo francúzskych prezidentských volieb presne podľa prieskumov: Marine Le Pen zdrvujúco prehrala. Všetci si vydýchli, teória Jozefa Banáša nebola v čase písania tohto textu známa.

Na verejnosti sa objavili nahrávky českého ministra financií a najpopulárnejšieho politika Andreja Babiša, ktoré potvrdzovali to, čo si mnohí mysleli: že ak politik vlastní médiá, bude sa ich snažiť ovplyvňovať.

Česká republika sa s vervou vrhla do vládnej krízy. Premiér Sobotka najprv oznámil, že podá demisiu, potom ju prezident Zeman prijal, hoci ju Sobotka nepodal a následne oznámil, že ju nepodá, hoci predtým oznámil, že ju podá. Sobotka, nie Zeman.

A Zeman z ich spoločného brífingu odišiel a Sobotka namiesto demisie, ktorú nepodal, podal návrh na odvolanie Babiša, ktorého však Zeman odvolať nechcel. A potom sa diskutovalo o tom, či je viac ústava alebo koaličná zmluva.

Do toho sa objavila ďalšia nahrávka s Babišom.

A ľudia tomu nerozumeli a tí, ktorí rozumeli, hovorili, že ľudia môžu byť radi, že tomu nerozumejú. A Babiš bol naďalej najpopulárnejším politikom a Zeman mal stabilne vysokú podporu.

Jeden obrázok je viac ako tisíc slov

Andrej Danko priznal, že pobozkať výložky bola chyba, a opozícia iniciovala mimoriadnu schôdzu na jeho odvolanie.

Niekoľko opozičných poslancov sa z nej ospravedlnilo, čo mimoriadne rozčúlilo poslanca Blahu. Úplne pri tom zabudol, že keď jeho Smer menil ústavu, vybral sa on sám radšej na prednášku Noama Chomského a ospravedlnil sa tým, že to tak proste vyšlo.

Mimoriadna schôdza nakoniec aj tak nebola, a tak politickému dianiu nasadil korunu poslanec Matovič, ktorý povedal, že má obavy o svoj život a môže za to Danko, a dôkazy nepredložil. A hoci mohol napríklad požiadať o policajnú ochranu, rozhodol sa namiesto toho nechodiť do parlamentu a to nedávalo žiaden zmysel.

Na čo zas reagovali koaliční politici: tí odkazovali na jeho údajné psychické problémy, a dôkazy tiež nepredložili. A ktosi povedal, že je to vlastne dobre, lebo ak dôkazy predložia, bude to znamenať, že sa zneužívajú hlboko súkromné údaje o zdravotnom stave, a všetci spolu prerazíme opäť ďalšie dno.

No a o ohrození života kedysi hovoril napríklad Vladimír Mečiar. Tiež bez dôkazov.

Kiska je nový Soroš

Najmä však opäť nastal ten požehnaný čas, keď sa zabúda na všetky škandály – čas majstrovstiev sveta v hokeji. Slovenská reprezentácia na ne tento rok vycestovala bez akýchkoľvek očakávaní a veľmi rýchlo ukázala, že aj absolútne žiadne očakávania dokáže s prehľadom nenaplniť.

Hneď v prvom zápase totiž sotva vyhrala nad Talianskom, a akoby to nestačilo, organizátori namiesto našej hymny pustili hymnu slovinskú. A diváci pískali namiesto toho, aby si ju napríklad zaspievali a potom sa s organizátormi pobili, lebo presne takto to dávalo zmysel a problém to vyriešilo.

Hovorilo sa, že za to, ako hrali, si tú hymnu ani veľmi nezaslúžili, ale tiež sa hovorilo, že je to celkom škoda, lebo to možno bol jediný zápas, po ktorom sme si ju mohli vypočuť. Až kým niektorí neodhalili pravdu: hymnu nezahrali preto, že nechceme prijať utečencov. A potom už bolo všetko jasné.

Že to mohla byť jediná príležitosť, potvrdili hokejisti hneď v ďalšom zápase, keď prehrali s Lotyšskom. Nasledovať mali všetci tí silní súperi a to bolo pomerne zúfalé: hovorilo sa, že hoci nikto nechce, aby tak naozaj vypadli, už by si to aj pomaly zaslúžili.

Za silného súpera sa už totiž považovalo aj Dánsko a papierovo to bola dokonca aj pravda. Toľko k slovenskému hokeju pätnásť rokov po zisku titulu majstrov sveta.

A keď to videli politici, šťastne si povzdychli, že je radosť vládnuť národu, ktorého hlavné problémy sú hokej, hymna a utečenci. Váhostav, spomínate?

Tu je Andrej Danko na tento týždeň, radi ma môžete mať tu.

Teraz najčítanejšie