Denník N

Zachrániť život môže aj rodinný lekár. V ideálnom prípade vás pozná najlepšie

ilustračné foto: TASR
ilustračné foto: TASR

Na začiatku sa rakovina veľmi často tvári ako chrípka, únava, pobolieva len občas, dá sa vysvetliť prepracovanosťou, stresom, dá sa ignorovať, lebo vždy je niečo dôležitejšie. Niekedy to má uľahčené tým, že ten, v kom sa usídlila, sa rozhodol, že varovné signály nechá tak, že dá hlavu do piesku a nebude nič riešiť. Občas sa stane, že by aj riešiť chcel, ale zlyhá lekár.

Poznám v mojom okolí pacientov, ktorých rodinný lekár nepokračoval v pátraní po príčinách ich strádania, lebo sa im načas uľavilo, lebo si napríklad  pobolievanie brucha nespojil s rakovinou, ale len nariadil diétu, lebo k špecialistovi ich poslal už dosť neskoro. Možno keby boli dôraznejší, dožadovali sa ďalších vyšetrení, bolo by to inak. Možno.

Stretla som aj takých a nie málo, ktorým rodinní lekári vlastne zachránil život. Boli to skúsení praktici, aj mladí, zvedaví lekári s dušou detektíva. Mali čas vypočuť, zistiť si rodinnú anamnézu, poriadne prehliadnuť, nečakať, ak mali pochybnosti.

V ideálnom prípade by rodinný lekár mal o pacientovi vedieť veľa a poznať ho natoľko, aby okrem jeho vedomostí zafungovala aj intuícia. Pre rôzne príčiny ale v ideálnom svete nežijeme. Potom je to, vlastne ako všetko okolo tejto choroby, tak trochu aj o šťastí a zhode okolností.

Ja som napríklad šťastie mala. Naša rodinná lekárka, hoci ma poznala len pár mesiacov a moju únavu mohla pokojne pripísať mojím vtedajším „nerakovinovým“ zdravotným problémom, to nenechala tak a posielala ma k špecialistom, hoci testy spočiatku nevyzerali až tak zle. Mohla čakať, kým sa zase objavím o pár mesiacov a bude to už jednoznačné a zrejmé aj bez veľkého pátrania.

Mám spolupacientku s rovnakou diagnózou. Tej sa jej rodinná lekárka doslova smiala, že je hypochonder a nevidela dôvod, aby jej urobila čo i len základné vyšetrenie krvi. Spamätala sa, až keď jej pacientka skolabovala priamo v čakárni.

Je zrejmé, že skorá intervencia rodinného lekára je dobrým štartom pri diagnostikovaní a potom následnej liečbe rakoviny. Ani geniálny, pozorný, neúnavný rodinný lekár však nič nezmôže ak k nemu neprídete, ak mu nepoviete, že máte problém a ak nebudete trvať na tom, aby odpovedal na všetky vaše otázky.

Teraz najčítanejšie

Jana Shemesh

  • Vyštudovala žurnalistiku na UK v Bratislave. Pracovala v zahraničnej redakcii Slovenského rozhlasu, neskôr v denníku SME, odkiaľ prešla do Denníka N.
  • Od roku 2006 žije v Izraeli, odkiaľ písala nielen o Blízkom východe. Momentálne sa stále viac venuje textom o feminizme, rodových otázkach, rodine a spoločenských fenoménoch. Roky blogovala, je autorkou štyroch kníh.
  • Viackrát bola nominovaná na Novinársku cenu, v roku 2008 ju aj získala na sériu stĺpčekov o živote v Izraeli.