Denník N

Záhada múmie je detektívna jednohubka pre deti

Každá generácia detí má svojich obľúbených pátračov a detektívov. Nie sú to len deti, ktoré sa radi šprtajú tam, kde ich dospelí neradi vidia, ale najmä sú to bystré hlavy, často prefíkanejšie než ich staršia konkurencia. Lasse a Maja sa medzi nimi nestratia.

Detektívna kancelária LasseMaja je názov série kníh pre deti od 7 rokov a spĺňa všetky atribúty dobrej detskej detektívky. Príbehy sú kratučké, majú spád, dej i sled udalostí nebadane núti deti k premýšľaniu. Na trhu sú z tejto série už tri knihy, ja som čítala som tretiu časť, ktorá sa volá Záhada múmie. Pre mňa to bola chrumka na pol hodinu, deťom od 7 rokov to isteže tak rýchlo nepôjde, ale chcem tým len povedať, že nejde o žiaden krkolomný príbeh, s ktorým by si zbytočne lámali hlavu.

Pamätám si, že som ako malá čítavala akési detské detektívky, v ktorých si bolo treba značiť kto, čo, kde a kedy urobil a mali sme sa pokúsiť prísť na riešenie sami. Nespomínam si na to, čo to bola za edíciu, ale ten pocit, keď mi od snaženia skoro horeli vlasy, sa mi jasne vybavuje aj dnes. Táto konkrétna edícia síce na nič podobné deti nevyzýva, ale nie je vylúčené, že si z čítania odnesú podobné zážitky.

Dej je jednoduchý, Lasse a Maja sú dvaja detskí detektívi, ktorých dospelí berú úplne vážne a dovolia im vyšetrovať prípad oživenej a zmiznutej múmie z múzea. Dospelé postavy majú zábavné črty a udalosti sa odvíjajú tajomne no dostatočne jasne na to, aby sa čitateľ ešte pred koncom sám pokúsil vydedukovať, kto je páchateľom. Text je prispôsobený veku, kapitoly aj samotné vety v nich sú krátke, veľkosť písma tiež zodpovedá vekovke 7+, kedy deti už nemusia čítať s pomocou dospelých. Kniha je bohato ilustrovaná, obrázky sú vtipné a presne zodpovedajú textu.

Švéd Martin Windmark je učiteľ a autor detských kníh. Ide o mimoriadne plodného autora, ktorý je schopný vyprodukovať za jeden rok až 6 kníh. Doteraz ich napísal viac 60 pre širokú vekovú skupinu od najmenších po mladých dospelých, pričom jeho knihy boli preložené do viac ako 20 jazykov. Vytvoril viacero sérií vždy s dvoma detskými hrdinami, pričom Detektívna kancelária LasseMaja je jeho najúspešnejšia. Na knihe spolupracoval s rovnako úspešnou švédskou ilustrátorkou Helenou Willis.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Verbarium.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie