Denník N

Zahraničný absolvent UK Bratislava získal Nobelovu cenu

Nobelova medaila. Foto - Tasr/Ap
Nobelova medaila. Foto – Tasr/Ap

Bolo to v roku 2007, ale ja som sa to práve dozvedel. Je to môj krajan a študoval na prírodovedeckej fakulte UK.

Eduardo Calvo študoval v Bratislave v 80-tych rokoch, tak ako ja. Skončil ochranu životného prostredia v Bratislave a neskôr spravil doktorát v SPU v Nitre. Eduardo je jeden z peruánskych a svetových expertov na životné prostredia a klimatické zmeny a niekoľko rokov je vo vedení IPCC –  Intergovernmental Panel on Climate Change (Medzivládny panel o zmene klímy), organizácie, ktorá patrí pod OSN. Práve táto organizácia dostala v roku 2007 Nobelovu cenu za mier za ich prácu.

Eduardo patrí do tej skupiny ľudí, ktorá dostala v 80-tých rokoch možnosť stráviť najlepšie roky svojho života na Slovensku, kde dostal vzdelanie, ktoré mu umožňuje zastať také dôležité miesto vo svetovej organizácii. Eduardo nie je jediný člen tejto skupiny, ktorý má dôležitú prácu. Po celom svete sú absolventi slovenských škôl. Poznám vedcov, vysokoškolských učiteľov, prekladateľov, lekárov, podnikateľov a iných profesionálov. Viem o ministroch a iných zamestnancoch vo vládach ich krajín. Raz sme sa s kamarátmi rozprávali o tom, že v priemere máme absolventi slovenských vysokých škôl veľmi dobré postavenie v spoločnosti. Hľadali sme dôvody a vieme, že sme vo svojej krajine boli dobrí študenti, ale nie najlepší a jediný dôvod, ktorý  sme vtedy našli, bol, že všetci sme boli ochotní riskovať a isť do neznáma. Cestovali sme 12 000 km v čase, keď nebol internet a keď sme telefonovali domov možno len raz do roka a listy nám chodili raz za mesiac. Riskovali sme a vyhrali. Boli sme izolovaní od vlastných rodín a museli sme vytvoriť novú rodinu. Táto rodina, ako každý rok od kedy sme otvorili reštauráciu, sa stretne počas víkendu od 9.10. do 11.10. v Bratislave. Zase budeme kričať, objímať sa, žartovať a spomínať na časy, keď sme mali 18, alebo 22 rokov (Perko viac J ). Aj tento rok prídu ľudia zo celého sveta a aj keď už máme bližšie ku 50-ke, ako k 18-ke, aj tak celú noc pretancujeme.

Latinos6

A prečo som písal o Nobelovej cene? lebo je to ďalší dôvod, aby sme tento rok popíjali (ale veď dôvod sme ani nepotrebovali), ale veľmi sa teším z úspechu môjho krajana a bývalého spolužiaka a aspoň po ôsmych rokoch mu zo Slovenska gratulujem.

Minulý rok som písal tento článok 

Teraz najčítanejšie

Carlos Arturo Sotelo Zumaran

Prišiel som na Slovensko študovať pred viac ako 30 rokmi a potom som sa vrátil do Peru, žil som istý čas v Mexiku, ale nakoniec som sa s rodinou rozhodol vrátiť na Slovensko, kde som nepretržite 14 rokov. Som certifikovaný turistický sprievodca a majiteľ peruánskej reštaurácie CASA INKA v Bratislave a CK Eslovaquia Travel. Viac ako 10 rokov sprevádzam Slovensko, Peru, Bolívia, Ekvádor s Galapágmi a Mexiko. Napísal som knihu: „Eslovenčina je ťažká“. [email protected] travel. eslovaquia.sk