Denník N

Zamyslenie: Keď predávate štátu svoje zdravotné údaje za 50 centov je to lakomstvo?

Kto z nich má záujem o vaše zdravotné informácie?
Kto z nich má záujem o vaše zdravotné informácie?

Projekt eZdravie nám dáva konečne možnosť v tom urobiť poriadok. Alebo ešte väčší chaos. Záleží len na nás.

Predstavte si svet, kde sú vaše zdravotné informácie voľne posielané po internete tam a späť. Desivá predstava, že?

O niekoľko mesiacov sa uvedie do plnej platnosti smernica EU o ochrane osobných údajov. Keď sa kolegovia lekárnici zamýšľali nad jej dopadom na nás zdravotníckych pracovníkov, len som ich upokojoval. Pre nás sa nikdy nebude nič meniť. Zdravotné záznamy sú vždy vyňaté.

Áno, musia byť chránené, musia byť sprístupnené len a len oprávneným očiam a mozgovniam. No musia byť k dispozícii.

Naozaj musia?

Koľko ste ochotní dať za vaše osobné zdravotné údaje?

Úhrada poisťovne za jedno balenie Lexaurin tbl. je… No čo myslíte? Poisťovňa nehradí ani cent. A taký Stilnox tbl.?  Alebo taký Neurol 0,25mg tbl? Tie prvé 0€ a ten posledný – 0,45€ za 30 tabliet.

Áno, cena za vaše zdravotné údaje o tom, že ste si potrebovali modifikovať náladu, upokojiť dušu je  50 centov.  Plus pár stoviek eur za výkony lekára pri vašom liečení.

V každom dotyku osobných údajov s pravidlami práce s informačnými technológiami je vždy napísané, že pre účely zdravotnej starostlivosti sa špeciálny súhlas občana nepožaduje. Že príslušné osoby a inštitúcie, ktoré pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti potrebujú spracovávať zdravotné informácie, nemusia na prácu s dátami požadovať osobitný súhlas.

Už len tým, že požadujete preplatenie tých 50 centov úhrady za 30 tabliet Neurolu, tým mi udeľujete v lekárni povolenie pracovať s vašim rodným číslom a zhromažďovať k nemu vaše špecifické osobné údaje.  A nie len zhromaždovať.

Lekár vystavil recept a automaticky k nemu vytvoril preskripčný záznam  do vašej elektronickej zdravotnej knižky, ktorú na základe zákonov spravuje tento štát kdesi v IT cloude. Váš osobný štát, ktorý spravujú vaši zástupcovia. To ste boli vy, kto skrz svojich volených zástupcov rozhoduje o samých sebe. Tak funguje demokracia. Nik iní, len my sami rozhodujeme, ako funguje náš štát aké je znenie zákona 153/2013.

Len my sami rozhodujeme, ako lietajú po internete vaše osobné údaje v zdravotných záznamoch.

Je to zaujímavý fenomén. Na jednej strane považujeme súkromie za to, čo nás definuje ako ľudské bytosti.

Je vyslovene osvobozující, když nějaká část vašeho života patří jenom vám, když ji nikdo jiný nezná. Dalo by se to přirovnat k nahotě nebo tomu, když jdete položit kabel. Každej se čas od času svlíkne. Každej si musí sednout na mísu. Přitom ani na jednom není nic nestydatýho, úchylnýho nebo nepřirozenýho. Jenže co kdybych vydal nařízení, že si odteď můžete vyluftovat střeva jenom v prosklený kukani zavěšený uprostřed Time Square, a to jak vás pámbu stvořil?

I kdyby na vašem těle nebylo nic v nepořádku nebo nezvyklýho – a kolik z nás to o sobě může říct? -, museli byste být totální pošuci, aby se vám ta představa líbila. Většina z nás by zdrhala jako o život. Většina z nás by to držela, dokud by si nevyvalila bok.

Neděláme nic, za co bysme se měli stydět. Děláme neco osobního. Náš život patří jenom nám.
Cory Doctorow – Malý bratr (Strana 50) 

Za 50 centov (plus pár stoviek eur) necháte o sobe vytvoriť zdravotný záznam o užívaní liekov na lepšiu náladu či na potlačenie bôľov na duši. Možno dokonca o svojej liekovej závislosti. Ako ukázal ten príbeh o gynekológovi, nakoniec sa to aj tak na nič nikomu nehodí. Možno.

A teraz si predstavte stav, keby tieto informácie voľne lietajú v paketoch po internete, ležia kdesi v desiatkach počítačov, diskov či iných pamäťových médii, vytvorených a odložených záloh. A aj roky po vašej smrti.

Ja som sa do debaty zapojil našim lekárnickým bonmotom: Ukáž mi svoje recepty a ja ti ukážem čo ti je.

Projekt eZdravie nám dáva konečne možnosť v tom urobiť poriadok. Alebo ešte väčší chaos. Záleží len na nás.

Tak sa skúste zamyslieť, takto po obede s krvou plnou chylomikrónov nad tým, ako sú pre vás vzácne vaše najsúkromnejšie informácie.  Ja mám rád rozhodnutých pacientov. Poskytnem vám podkladových informácii pre vaše rozhodnutie koľko len chcete. Ale nikdy odo mňa neočakávajte, že sa rozhodnem za vás.  Je naozaj neviem, aká je vaša prizma, aké sú vaše priority. Možno je to tých 50 centov.

Chceli by ste nejaké pikošku na záver? Nejaké bombastické odhalenie, keď už od toho 1.1.2018 máme nasadený to eZdravie a skoro žiadny lekári nemajú v rukách svoje ePZP? Nič také nebude. „My nesmieme ani len naznačovať“,  povedal Cimrmanov Smrť.

 

Pod čiarou: Tento text patri do mojej dlhej série nedeľných zamyslení. nemá ambíciu prinášať stanoviská, postrehy, či môj osobný komentár. Je to text určený na zamyslenie.

Autor je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]