Denník N

Zaskočil Slovákov i Austrálčanov. Na grandslamové štvrťfinále siaha potetovaný Brit

Jeho ľavé predlaktie ozdobené dvomi veľkými tetovaniami púta pozornosť ako magnet. Na vonkajšej strane sa vyníma Ježiš, na vnútornej zase nechýba heslo: Každý svätec má svoju minulosť, každý hriešnik má svoju budúcnosť. Slová, ktoré britského tenistu Daniela Evansa dokonale vystihujú.

Párty v nevhodnej chvíli ho takmer stála kariéru

Rodák z Birminghamu pričuchol k bielemu športu pomerne neskoro. Od siedmich rokov sa po vzore svojho otca venoval squashu, postupne však presedlal na tenis. Oproti väčšine rovesníkov mu chýbala výška aj sila, no vytrvalosti mal na rozdávanie. Talentovaného chlapca si zakrátko všimla aj Britská tenisová asociácia LTA, ktorá ho pozvala do svojej tréningovej akadémie.

Evans tak získal možnosť trénovať pod vedením špičkových koučov, krátko dokonca spolupracoval aj s Paulom Annaconom, niekdajším mentorom Peta Samprasa a Tima Henmana. Po niekoľkých rokoch a perspektívnych výsledkoch však po prvý raz narazil na dno, celkom nečakane.

Wimbledon v roku 2008 bol jeho posledným juniorským turnajom. Okrem dvojhry štartoval aj vo štvorhre po boku svojho krajana Daniela Smethursta, obaja však tenis odsunuli na vedľajšiu koľaj a deň pred zápasom si vychutnávali nočný život, až kým ich v londýnskom klube nevysliedil istý fotograf. Nasledoval exemplárny trest – oboch hriešnikov neminulo vylúčenie z tréningového programu LTA. Strata štedrých finančných injekcií, prvotriedneho zázemia i množstva voľných kariet do hlavných súťaží prestížnych podujatí tenisový rast svojského mladíka pribrzdila.

Nevyspytateľný žolík

Nadaný tínedžer sa však nevzdal, pozvoľna sa začal presadzovať na menších turnajoch, neskôr ho omilostila aj federácia a o dva roky si vyslúžil premiérovú pozvánku do britského daviscupového tímu. V súťaži o šalátovú misu však dal o sebe vedieť až v roku 2012 proti Slovensku. Zverenci kapitána Leona Smitha vstupovali do zápasu bez svojej najväčšej hviezdy Andyho Murrayho v pozícii outsidera a od provizórnej tímovej dvojky Evansa nikto žiadne zázraky neočakával. Veď vo svetovom rebríčku mu patrilo miesto v druhej polovici tretej stovky a v Davisovom pohári ho pravidelne zdolávali aj slabší súperi.

Domáce prostredie v Glasgowe však na neho pôsobilo ako živá voda. Najprv nedovolil Lukášovi Lackovi uhrať ani set a v rozhodujúcom dueli zaskočil aj Martina Kližana. Úlohy žolíka sa zhostil aj o rok neskôr proti Rusku, keď podobný kúsok vyviedol aj Jevgenijovi Donskému a poslal Veľkú Britániu do baráže o svetovú skupinu. Stál tak na počiatku dlhej britskej cesty, ktorá sa v roku 2015 skončila ziskom legendárneho pohára.

Najlepšia investícia

Nechýbalo však veľa a sľubne rozbehnutá kariéra sa mohla skončiť predčasne. Hoci sa mladý Brit postupne štveral nahor rebríčkom, na kurte i mimo neho stále ukazoval dve tváre a vyslúžil si povesť hráča, ktorý ďaleko zaostáva za svojím potenciálom. Koncom roka 2012 došla funkcionárom LTA trpezlivosť a nevyspytateľného búrliváka definitívne prestali finančne podporovať. Skromné zárobky z turnajov nižších kategórií výdavky na neustále cestovanie, trénerov či materiálne vybavenie pokryť neodkázali. Evansovi napokon v ťažkých časoch pomohli rodičia sumou okolo 20-tisíc libier. Netušili, že onedlho sa im investícia do svojho jediného syna niekoľkonásobne vráti.

Senzačný úspech proti Rusom totiž Daniela vyprovokoval k ďalšiemu progresu. „Od apríla sa celkom zmenil. Trénuje nonstop a pridal aj na rýchlosti,“ nešetril chválou jeho otec Dave. Na US Open najskôr zvládol náročnú kvalifikáciu a vzápätí nedal šancu nasadenej jedenástke Keiovi Nišikorimu ani Bernardovi Tomičovi z Austrálie. Postup do tretieho kola znamenal šek na 93-tisíc dolárov a skok v renkingu o 30 miest.

Evansovmu útočne ladenému hernému štýlu vyhovujú rýchle povrchy, na antuke sa mu naopak dlhodobo nedarí. Aj preto vlani pred významnými antukovými podujatiami, kde by musel štartovať v kvalifikáciách, uprednostnil challengerové turnaje na tvrdom povrchu. Víťazil, trpezlivo zbieral body a po prvý raz sa jeho meno objavilo v elitnej stovke rebríčka len pár mesiacov pred oslavou 26. narodenín.

Že lanský vzostup nebol dielom náhody, dokazuje Evans už od začiatku novej sezóny. Najskôr si v Sydney zahral svoje prvé finále na hlavnom okruhu, na rozdiel od iných hráčov však na ňom zatiaľ v Melbourne nebadať výraznejšiu únavu z náročného programu a na úvodnom grandslamovom podujatí roka vyzrel nielen na outsidera Bagnisa, ale aj na svetovú sedmičku Marina Čiliča a na neradosť domácich fanúšikov si jeho dobrú formu opäť odniesol i Bernard Tomič.

Čerstvý osemfinalista však na Australian Open nehrá len o štedrú peňažnú odmenu či body do rebríčka. Tesne pred štartom turnaja s ním totiž rozviazala zmluvu známa odevná značka Nike a Brit sa tak musel vydať na neplánovaný nákup oblečenia. Dobrý výsledok na jednom z najprestížnejších turnajov mu pri hľadaní nového sponzora určite pomôže.

Teraz najčítanejšie